srijeda, 28.09.2005.

Pljačka Stoljeća (bez Bena Afflecka)

15.000 srpskih "ljubitelja košarke" uživalo je u sudačkoj krađi hrvatske reprezentacije, bučno pozdravljajući činjenicu što Hrvatsku netko drugi pljačka, a krivica se ovog puta ne može nalijepiti njima.

Podržavali su iste one koje su razapinjali u medijima prije nekog vremena, kad su im trebali bodovi BiH protiv Španjolaca u kvalifikacijama za nogometno SP. Španjolci su nogometnoj reprezentaciji BiH, kao i nedavno našoj košarkaškoj, pokazali "tko je gazda" i tko mora ići na Svjetsko prvenstvo. Utakmica je, naime, produžena sve dok Španjolci ne postignu izjednačujući pogodak, a igrači BiH su letjeli s terena poput skijaša sa staze u spustu. Sjetio se toga i novinar BiH televizije Sabahudin Topalbečirović, koji je na konferenciji za novinare nakon naše utakmice pobjedu Španjolaca nazvao "najvećom sportskom pljačkom koju je u životu vidio".

Divili su se domicilni mediji Španjolcima zbog podignuta tri prsta prema navijačima u znak zahvale što je španjolsku furiju s tribina pratio "Marš na Drinu" i u trenutku zaboravili sve sportske nepravde koje su im u prošlosti priljepljivali. Činjenica da su izbacili Hrvate i "spasili prvenstvo" ipak je bila snažnija od antagonizma prema onima koje su prije samo nekoliko mjeseci nazivali lopovima. Bit će zanimljivo gledati kako će se ta ljubav razvijati u budućnosti, kad neka srpska momčad stane na put nekim "višim interesima".

U velikom dijelu srpskih medija javno je iskazano olakšanje nakon ispadanja hrvatske reprezentacije, a sudačka krađa, suze naših igrača i bura prosvjeda s naše strane irončno su komentirani naslovima poput "Šmrc, šmrc" i komentarima kako se "Hrvati opet zbog nečega žale".

Takvi mediji sprdali su se sa suzama naših košarkaša i prosvjedima zbog sudačkih odluka nakon utakmice. Na "šahovničare" i "lijepu njihovu" odavno smo navikli, a taj malodušni pokušaj da se izbjegnu imenice Hrvati i Hrvatska i da nas se titulira nekakvim valjda posprdnim (!?) nazivima, puno više govori o onima od kojih dolaze, nego onima kojima su upućeni.

U pravilu, najkorektnija izvješća u zemlji naših sjeveroistočnih susjeda pojavljuju se na stranici B92, koja je i ovog puta jedina imala hrabrosti postaviti naslov "Španjolci i suci izbacili Hrvate". U tom tekstu se piše kako je "utakmicu obilježilo skandalozno suđenje, kakvo godinama nije viđeno na najvišoj razini europske košarke. Tokom cijelog susreta, Španjolska je imala podršku sudaca, a u odlučujućim trenucima bilo je i smiješnih odluka". Tekst su slijedili i brojni komentari u sličnom tonu od strane njihovih čitatelja.

No dobro, sve to se moglo i moralo i očekivati. Ne treba biti licemjer i govoriti kako bi se u Zagrebu zdušno navijalo za Srbiju, ili da "medijskog rata" za čitateljstvo nema i kod nas. Ako je netko platio kartu za utakmicu, ima pravo vikati što ga je volja, a novinar pisati sve što mu urednik odobri.

No, ono što je puno više ušlo u sjećanje i što su zamijetile i prenijele čak i brojne svjetske agencije, je činjenica da je naša momčad, pa i država, u Beogradu čak i od organizatora imala potpuno različit tretman od svih ostalih.

To se moglo jasno vidjeti u "mali milijun" sitnica koje su opisivali naši novinari, službene osobe, igrači i malobrojni navijači. Od "zanimljivosti" kako se za sve sudionike završnog turnira uvježbavala plesna koreografija, osim za Hrvatsku, spoznaje da jedino Hrvatima nije bilo dozvoljeno trenirati u 'Areni' sve do jutra prije utakmice, pa sve do informacije kako je za nošenje hrvatske zastave na otvaranju prvenstva gotovo pa trebalo raspisati natječaj.

Vrhunac svega bilo je 16 klinaca koji su u poluvremenu utakmice između Hrvatske i Slovenije u subotu trčkarali parketom u dresovima 15 reprezentacija sudionika prvenstva. Pogađate li čijeg dresa jedino nije bilo na toj smotri? Šesnaesti klinac nosio je bezimeni dres sa sponzorskim natpisom. Smiješno ili tragično?

U jednoj se srpskoj novini navodi i to kako su prije finala "mnogi posjetitelji u 'Areni' bili šokirani (!!! op.a.) kad su na službenom štandu Fibe vidjeli da se prodaje dres hrvatske reprezentacije s brojem 10 i prezimenom 'Giriček'".

U međuvremenu je i tamošnji košarkaški autoritet Aleksandar Đorđević stigao za blamažu njihove reprezentacije optužiti - Hrvate i Slovence. "Slovenija i Hrvatska su napravili veći uspjeh od nas, i to isključivo zbog Jadranske lige. Naših velikih pet klubova pojačalo je njihovo natjecanje i doprinijelo uspjehu, dok smo mi samo slabili".

Zanimljiva je i izjava Gordana Giričeka u tamošnjem Blicu, na ovu temu. "To nije moja reprezentacija i ne zanimaju me odnosi među vašim košarkašima. Koga je sada u Hrvatskoj briga jesu li su se srpski igrači svađali ili nisu? Nikoga! Nisam bio u vašoj svlačionici i ne znam šta se dogodilo. Kvalitetu imate, ali kemija je važna. Kod nas je svejedno igrate li u NBA ligi ili domaćem prvenstvu. Igrači se poštuju, i to se vidi na terenu".

Nisan moga da nešto ne napišen u vezi ovog. preuzea sa sportneta

| 19:24 | Komentiraj (5) | Print this! | #

<< Arhiva >>


Komentari On/Off

< rujan, 2005 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


>>O čemu se, ka ,radi<<
komentari na svakave gluposti u svitu i hrvatskoj, te još puno lipih pizdarija