sumo hrvat s kauča

utorak, 04.07.2017.

2 LICA KOJA MOGU SPASITI HRVATSKU LJEVICU - ZORAN MILANOVIĆ i DOMINIK ETLINGER

Dva lica hrvatske politike koja su svojim istupima posljednjih dana podigli dosta medijske prašine te pokazuju da ljevica u Hrvatskoj još ima svoga konja (u ovom slučaju konje) za trku. Iako su stavljeni u isti naslov, ne pripadaju u kontekst zajedničkog političkog djelovanja. Dapače, gledajući odvojeno, svaki na svojem polju zasebno doprinosi ponovnom dizanju hrvatske ljevice (ako se to uopće može tako nazivati). Hrvatske ljevice koja je zadnjih tjedana doživjela teške poraze, prije svega na najnižim lokalnim razinama kao što su Vijeća mjesnih odbora i Vijeća gradskih četvrti, ali i onima za Skupštinu i gradonačelnika.
Prvi je sa svojim terminom "samozvanaca" podsjetio sve birače i građane RH koliko ustvari takva figura nedostaje na medijskoj sceni. Sa Zokijevim vrlo čestim slikovitim izražavanjem i s njegovim izjavama građani se mogu poistovjetiti te koji je, bez obzira na svakakve analize i mišljenja, bio daleko bolji predsjednik SDP-a te postizao bolje rezultate od današnje garniture. Zoki je u ovom trenutku možda i posljednji samuraj koji se na nacionalnoj sceni može muški pohrvati s hrvatskim desničarima te tu bitku možda i dobiti. Stoga su vrlo zanimljive kuloarske najave o njegovom mogućem povratku kao kandidatu za predsjednika države. Iako trenutno nije favoriziran među širom populacijom birača, 2015. godine na parlamentarnim izborima je pokazao kako kvalitetnom kampanjom može izvući bilo što. Smatram da će ga birači lijeve provenijencije sa zadovoljstvom dočekat da mu daju svoj glas, naročito nakon posljednjih loših rezultata lijevih stranaka na lokalnim izborima te nakon višemjesečnih Berinih brukanja po medijima. Smatram da se svakom hdzeovcu s malo sive tvari u mozgu tresu gaće od te pomisli. Zamislite samo te duele i tu kampanju između njega i trenutne predsjednice. I can't wait!

U subotu 1.7., na prvi dan mjeseca srpnja (znakovito?) mladi lav zagrebačke ljevice, Dominik Etlinger je najavio kandidaturu za predsjednika zagrebačkog SDP-a. Iako u nekim širim gradskim krugovima birača još uvijek relativno nepoznat, ovaj mladić (88' godište) sa svojim izjavama, istupima i akcijama već nekoliko mjeseci pokazuje da je najistureniji prvotimac gradskog SDP-a. U ovom trenutku moja malenkost je vrlo sklona ovom kandidatu uzeći u obzir osobno poznanstvo, generacijsku bliskost, ali i praćenje njegovih javnih istupa. Krase ga odlike koje su u moru pragmatizma izgubljene u SDP-u, kao što su otvorenost, izravnost, beskompromisnost, idealizam, želja za boljim društvom i pozitivnim promjenama. Zbog toga svega je izgleda i kažnjen tek 23. mjestom (naravno neulaznim) za Gradsku skupštinu na koalicijskoj listi SDP-a i ostalih stranaka. Listu koju je formiralo trenutno gradsko vodstvo kojom čvrsto upravljaju Davor Bernardić i Zvane Brumnić, a koji su poznati po tome da se baš i ne vole zamjerati gospodinu gradonačelniku Milanu Bandiću. Dapače vole i surađivati s njime kad im to odgovara. Etlinger je otvarao goruća pitanja, kao što je problem Jakuševačkog odlagališta te postavljanje metalnih konstrukcija na Cvjetnom trgu. Mnogi istaknuti SDP-ovci su mu izrazili podršku već na njegovom predstavljanju, ali najveću podršku, naročito u broju glasova, Etlinger može očekivati od članova zagrebačkog Foruma mladih iz kojeg i dolazi i čiji je još uvijek formalno član. Njegova povijest u Forumu mladih je bila i više nego turbulentna jer dugi niz godina nije pripadao većinskoj kliki okupljenoj oko Nenada Livuna (bivšeg predsjednika FM-a) te mnogo puta nije izabran za određene funkcije na gradskim konvencijama, a na koje je po logici i zaslugama trebao bit izabran. I Etlinger i Livun su uvijek glasili kao Berini ljudi, no recimo da je Livun ipak bio malo više "Berin". Inače, za informaciju, Etlinger i Bero dolaze iz iste mjesne organizacije (Novi Zagreb istok). U Forumu je Etlinger uvijek bio pomalo "persona non grata" jer je furao neku svoju priču i nije se htio slizat s većinom. Sve te dugogodišnje nepravde Etlinger je i više nego stoički i džentlmenski podnosio i čekao je svoje pravo vrijeme te postavlja se pitanje je li ga napokon ovom kandidaturom i dočekao? U međuvremenu su mu davane mrvice ili teške "šljakerske" funkcije kao što je mjesto tajnika Zagrebačkog SDP-a s ciljem da ga "namire" te da zadovolje njegovu visoko izraženu ambiciju. Pitanje koje se nameće je ima li Etlinger potporu Bere?
Najvjerojatnije ne, ali zbog toga i figurira kao jaki kandidat jer Berino vrijeme polako, ali sigurno dolazi svome kraju. Konačni odgovor na to pitanje će bit i više nego jasan u idućim tjednima ili mjesecima ako se, kako najave trenutno govore, Rajko Ostojić upusti u bitku za predsjednika SDP-a Zagreb. Rajko Ostojić, Berin čovjek ili je Bero Rajkov čovjek, te tanke granice su već davnih dana izgubljene, nema toliku potporu među običnim članstvom, ali će imat potporu gradske vrhuške. Ostojić generalno nije popularan te ne nudi ništa spektakularno socijaldemokraciji i ljevici, iako mu se ne može spočitnuti neuvjerljivost u istupima te nedostatak karizme. Najveći Rajkov problem je nedavna povijest u gradu, tj. ostvareni loš rezultat u drugom krugu u srazu s Bandićem na lokalnim izborima za gradonačelnika 2013. godine.
Kandidat koji se javlja u nekim kalkulacijama za istu funkciju je Bojan Glavašević za kojeg snažno lobira naš već prije spomenuti protagonist iz naslova - Zoran Milanović. Izgleda da će Glavašević biti kandidat Zokijevih ljudi te po mojim preferencijama je bolji kandidat od Rajka, ali ne bolji od Etlingera. Iako, Glavašević ako bude izabran za predsjednika SDP-a, mogao bi ne samo kvalitetno voditi gradski SDP nego i u ovom trenutku bi možda ipak bolje prošao na nekim hipotetskim izborima za gradonačelnika nego Etlinger. Sin jednog od najvećeg heroja Domovinskog rata bi mogao uspjeti ono što Zokiju nije uspjelo prošle godine na parlamentarnim izborima, a to je da okupi šire mase (desno biračko tijelo) da mu daju svoj glas na idućim izborima za gradonačelnika. Iako, potrebno je spomenuti da nekim krugovima, kao što su bili branitelji iz Savske, mladi Bojan ne zaslužuje ni tračak respekta kao sin poginulog heroja te za kojeg su punih 500 dana ti isti branitelji tražili njegovu smjenu te ga još i brutalno vrijeđali kad god su mogli.

Zoki i Etlinger nisu savršeni, ali u ovom trenutku mnogim SDP-ovcima i mainstream ljevičarima njih dvojica izgledaju kao zadnji tračak nekakve nade. Etlinger zato jer je mladi veliki "fajter" te je stao na žulj Bandiću, a Zoki jer su mnogi (ako ne i svi) shvatili da je bila greška njegov odlazak i dolazak Bere na mjesto predsjednika stranke.



Oznake: politika, Zoran Milanović, dominik etlinger, Davor Bernardić, bero, milan bandić, grad, Zagreb, izbori, SDP, unutarstranački, konvencija, stranka

04.07.2017. u 20:56 • 0 KomentaraPrint#

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.




Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

što je ovo?

blog političkih kolumni o aktualnim događajima

brojač posjeta: