Stjepan Šuman

08.04.2023., subota

Zašto opet blog a ne Facebook

Twiter i instagram uopće nemam, facebook sam instalirao samo radi nekih kontakata dok nije bilo whattsappa da se mogu messengerom po svijetu dopisivat. Međutim, Facebook sam, nakon višestrukih filtriranja počeo koristit kao izvor vijesti dok na samom facebooku nema apsolutno nijedne moje objave o mom privatnom životu (osim reklame za posao). Može se reći da nisam tipična, tvrdokorna žrtva tog smeća, u daljnjem tekstu: feces-book-a. Knjiga sranja a ne lica.

Pošto sam alergičan na TV, isto tako sam alergičan na taj Feces-book. Zašto?
Zato jer se sastoji od niti vijesti koje su ograničene vremenom. Na tv-u, ako sad ne pogledaš, ono ode i ne vraća se. I onda te vuče da gutaš. Iz straha od gubitka. Sustav koncipiran na strahu ne može nikako biti dugoročno dobar za čovjeka.
Na facesbooku je ta vremenska ograničenost u "scrool downu". Objava koju ako ju izgubiš a nisi je pročitao, nećeš je više naći pa isto ko sa TV-om, sve gutaš redom iz straha od gubitka.
Tako ti alati ne služe čovjeku za njegov cilj jer ih je gotovo nemoguće ciljano upotrebljavati nego taj alat služi nekome drugome za kontrolu korisnika (Facesbooka ili tv-a).
Korisnici tv-a i facesbooka se ne obogaćuju njegovim korištenjem nego osiromašuju. Osiromašuju se prvo u kontroli svog života, onda se osiromašuju vremenom koji je najvažniji resurs čovjeka, a dalje sve redom ide do potpunog osiromašenja smisla života. I to je namjerno dizajnirano tako. Možda im je tv ispao iz šešira takav kakav je pa kad su vidjeli što imaju samo su ga usavršili, ali facebook je namjerno dizajniran da čovjeku ukrade njega samoga. A kad sebe izgubiš, džaba ti cijeli svijet. Facebook potiče komplekse, krade vrijeme i smisao života i svaka sljedeća njihova aplikacija je sigurno sve gora i gora i nisam je imao potrebu uopće ni probati nakon faces-booka. Ni twiter ni instagram a kamoli tik tok.
Zato facesbook uopće ne valja u nijednom smislu i upitna je isplativost njegove koristi čak i samo isključivo u čitanju filtriranih vijesti,

Moje objave na FB što su bolje, doživljava ih toj kvaliteti obrnuto proporcionalan (manji) broj ljudi, što govori da je facesbook medij rulje a rulja je uvijek bila ekstremno glupa.
Suprotno tome, da uslikam neki ručak, a taj sam eksperiment uradio 2-3 puta u destak godina fejsbukovanja, odma se jave svi spavači i preziratelji duboke i zdrave misli te rešetaju "lajkovima".
Pametnom dosta.

Oznake: internet, Facebook, twiter, instagram, tv, blog


- 08:48 - Komentari (3) - Isprintaj - #

09.12.2015., srijeda

Zašto ne volim Facebook

Facebook je medij rulje.
A znamo kako rulja razmišlja.

Prvo ide ovako:


a onda ide ovako:




U Bibliji piše:
"Istina oslobađa" te
"Ja sam Put, Istina i Život"

Analogno samo tim dvjema konstatacijama, Isus oslobađa jer je Istina.
Rulja čoporativno odbacuje Istinu.
Dakle logika rulje ne vodi ni putem istine ni oslobođenja, već putevima ropstva.

Facebook je gori od televizije.
Televizijski program, koliko god je zatupljujući, pogotovo jer te mami da gledaš do kraja iz straha da ćeš nešto propustiti (za razliku od internetskih video-kanala koje se može stopirati i odložiti po volji), tv program režira opet neka osoba, jedna, dvije, neki tim, sa nekim programom kakav god da je.
Što režira facebook program?
Rulja

A informacije, koliko god su profiltrirane (npr isključivanjem 90% sadržaja) opet su toliko bezvrijedne i nemaju nikakvu sveukupnu srž za pojedinca koji ih prati.



Ničim vođen, već programom samim po sebi kojeg prati pojedinac, svoj mozak uključuje u aparat za ispiranje te tako taj mozak postaje jedna bezlična forma sa sadržajem "bosanskog lonca" (svega pomalo a ništa konkretno). Ispričavam se bosanskom loncu, on ispadne na kraju opet dobro, najedeš se i uživaš u okusima.
A šta ti ostane nakon facebooka, mozak sažvakan do kraja od mnoštva informacija od kojih ti skoro nijedna ne doprinosi kvaliteti života ni milimetra.



Da ne komentiram još i iznošenje privatnog života, a pogotovo lažnog života i življenja od predstave koju se igra pred "prijateljima" a koji su ti sve samo ne prijatelji.

Oznake: Facebook, televizija, internet, internet video


- 15:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< rujan, 2023  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Hortus Dei

-specijalno rušenje stabala
-šišanje živice
-oblikovanje grmlja
-košnja travnjaka
-sadnja drveća i ukrasnog bilja
-uređenje staza i ograda
-vrtni bazeni

mobitel 099 7662 501











don Radić:
Svaki tjedan
nagovor jedan


Tomislav Ivančić
Duhovna obnova

Milivoj Bolobanić:
Kako prepoznati
zamke Zloga





brojilo montirano 27.9.12. (tadašnji total=31.000)


23.5.2013. postavljeno





Locations of Site Visitors





mah Molitve: mah

Molitve svete Brigite
Molitve svetog Pia



Film o padre Piu,
najpoznatijem mistiku
i svecu 20. stoljeća:

Prvi dio
Drugi dio