Milijun različitih recepata uberi 23 cvijeta, nikako 24! Drži 24 sata prokuvaj, ne prokuvaj gluposti.... kao da rade neke vradžbine a ne sirup Što je važno za sirup? Pasterizirati da pobije sve bakterije i viruse u sirovini, ujednačiti oluse kiseline i sladora, konzervirati (najbolje prirodno, bez konzervansa). Kako se može prirodno konzervirati? Prvo pobiti bakterije, a dalje koncentrirati šećere toliko da se onemoguće štetni procesi. Da sad i ja ne filozofiram, sve ostalo od navedenog je nepotrebno... Važnost sirovine: Cvijet bazge mora biti procvjetao a ne u pupovima. Isto tako cvijet ne smije biti star i bez peluda. Ubrati cvijeće bazge. Najbolje da nije bilo 3-4 dana kiše prije branja, tako da ima peluda, isto vrijedi i za vjetar. Brati tako da se prelomi vrh stapke gdje počinje grananje u cvijet. Prelomiti tako da se ne zatrese cvijet da ne ode pelud s njega. Ovo je ipak peludni sirup. Cvjetove ne držati dulje od pola sata u nekom najlonu jer se upali, užegne. Najbolje kartonska kutija, ili vrećica od papira. Cvijeće pokisati u hladnu pitku vodu (iz pipe). Ne mora stajati 24 sata, važno da se pelud nakisa i sapere. Učinak će biti dobar i da se cvijeće samo opere. Ako predugo stoji u vodi i pogotovo ako je voda topla, onda dolazi do fermentacije i procesa razgradnje. E, sad ono najvažnije, Ako smo ubrali jednu standardnu veliku vrećicu punu cvijetova bazge, onda na to nalijemo vode ...recimo 7-8 litara. Može i 5-6. Vode treba biti dovoljno da se opere pelud sa cvijeta ali ne previše jer što manje vode to bolji i aromatičniji sirup! Što manje vode! Voda (saprani pelud) 5-7 litara. šećer 6kg limunske kiseline vrećica od 200g Vodu od saprenog peluda procijediti kroz kuhinjsku krpu u lonac i grijati dok se ne počme pušiti. Uopće ne mora provriti jer je pasterizacija grijanje na >60°C i preko 2 minute, i to pobije 99.9% svih mikroorganizama. Daljnje zagrijavanje je nepotrebno jer trošite i vrijeme i energiju i uništavaju se vitamini iz peluda. Disclaimer: Zagooglajte i provjerite ove podatke o pasterizaciji i uvjerite se u točnost uputa jer ja za bilo koje posljedice ne odgovaram. Ha ha E, sad kad se taj procijeđeni "sok" ugrije, ugasite grijanje i samo ubacite kiselinu i šećer i promiješajte dok se sve ne otopi. Par minuta... Uspite u prethodno zagrijane staklene boce u pećnici, i pasterizirani sirup od bazge je gotov. Umjesto boca mogu i tegle. Ako nemate staklene boce, onda kad se potpuno ohladi u plastične boce ali onda u led jer, ne znam iz kojeg razloga ali staklo bolje drži od plastike, valjda na mikrorazini plastika ima pore a staklo nema, štajaznam. Sva ostala pametovanja su seoske i bapske tradicije bez ikakve opravdane osnove. Ponavljam: što više cvjetova na što manje vode. Cvjetove dobro oprati od peluda u vodi i tu istu vodu procijediti u lonac. Taj sok zagrijati do pušenja (ne vrenja), dovoljno je da se ne može umočiti prst. Isključiti grijanje, usuti 6kg šećera i 200g limunske kiseline. Usuti vrelo u pećnicom zagrijane boce (da ne puknu) ili potpuno ohladiti u loncu te usuti u plastične boce i zalediti. Staklene ne treba lediti. Oznake: sok od bazge |
< | svibanj, 2016 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |