Milijun različitih recepata
uberi 23 cvijeta, nikako 24!
Drži 24 sata
prokuvaj, ne prokuvaj
gluposti....
kao da rade neke vradžbine a ne sirup
Što je važno za sirup?
Pasterizirati da pobije sve bakterije i viruse u sirovini,
ujednačiti oluse kiseline i sladora,
konzervirati (najbolje prirodno, bez konzervansa).
Kako se može prirodno konzervirati?
Prvo pobiti bakterije, a dalje koncentrirati šećere toliko da se onemoguće štetni procesi.
Da sad i ja ne filozofiram, sve ostalo od navedenog je nepotrebno...
Važnost sirovine:
Cvijet bazge mora biti procvjetao a ne u pupovima. Isto tako cvijet ne smije biti star i bez peluda.
Ubrati cvijeće bazge. Najbolje da nije bilo 3-4 dana kiše prije branja, tako da ima peluda, isto vrijedi i za vjetar.
Brati tako da se prelomi vrh stapke gdje počinje grananje u cvijet. Prelomiti tako da se ne zatrese cvijet da ne ode pelud s njega. Ovo je ipak peludni sirup.
Cvjetove ne držati dulje od pola sata u nekom najlonu jer se upali, užegne. Najbolje kartonska kutija, ili vrećica od papira.
Cvijeće pokisati u hladnu pitku vodu (iz pipe).
Ne mora stajati 24 sata, važno da se pelud nakisa i sapere. Učinak će biti dobar i da se cvijeće samo opere. Ako predugo stoji u vodi i pogotovo ako je voda topla, onda dolazi do fermentacije i procesa razgradnje.
E, sad ono najvažnije,
Ako smo ubrali jednu standardnu veliku vrećicu punu cvijetova bazge, onda na to nalijemo vode ...recimo 7-8 litara.
Može i 5-6. Vode treba biti dovoljno da se opere pelud sa cvijeta ali ne previše jer što manje vode to bolji i aromatičniji sirup!
Što manje vode!
Voda (saprani pelud) 5-7 litara.
šećer 6kg
limunske kiseline vrećica od 200g
Vodu od saprenog peluda procijediti kroz kuhinjsku krpu u lonac i grijati dok se ne počme pušiti. Uopće ne mora provriti jer je pasterizacija grijanje na >60°C i preko 2 minute, i to pobije 99.9% svih mikroorganizama.
Daljnje zagrijavanje je nepotrebno jer trošite i vrijeme i energiju i uništavaju se vitamini iz peluda.
Disclaimer: Zagooglajte i provjerite ove podatke o pasterizaciji i uvjerite se u točnost uputa jer ja za bilo koje posljedice ne odgovaram. Ha ha
E, sad kad se taj procijeđeni "sok" ugrije, ugasite grijanje i samo ubacite kiselinu i šećer i promiješajte dok se sve ne otopi. Par minuta...
Uspite u prethodno zagrijane staklene boce u pećnici, i pasterizirani sirup od bazge je gotov. Umjesto boca mogu i tegle.
Ako nemate staklene boce, onda kad se potpuno ohladi u plastične boce ali onda u led jer, ne znam iz kojeg razloga ali staklo bolje drži od plastike, valjda na mikrorazini plastika ima pore a staklo nema, štajaznam.
Sva ostala pametovanja su seoske i bapske tradicije bez ikakve opravdane osnove.
Ponavljam:
što više cvjetova na što manje vode. Cvjetove dobro oprati od peluda u vodi i tu istu vodu procijediti u lonac. Taj sok zagrijati do pušenja (ne vrenja), dovoljno je da se ne može umočiti prst. Isključiti grijanje, usuti 6kg šećera i 200g limunske kiseline.
Usuti vrelo u pećnicom zagrijane boce (da ne puknu) ili potpuno ohladiti u loncu te usuti u plastične boce i zalediti. Staklene ne treba lediti.
Post je objavljen 23.05.2016. u 15:52 sati.