Stjepan Šuman

21.02.2014., petak

Hrvatska- birokratski raj na Zemlji

Postoje raznorazni "rajevi" na Zemlji: porezni, narkomanski, prostitucijski... (namjerno su odabrani negativni pojmovi). Hrvatska je vjerovali ili ne birokrastki raj. Birokrata ovdje preko tate, ili mame nađe posao koji drži do penzije. A odgovornost na poslu mu je na razini odgovornosti pekinške patke za nemire u Ukrajini. Nula.
Ali zato, ako ste poduzetnik onda ćete morati zarađivati za nekoliko ovakvih parazita koji svi zajedno čine bolest hrvatske države. Isto kao da imaš gliste u crijevima. Još gore. Metilji. Olovna kugla oko noge. Koče na svakom koraku.

Ukoliko vam supruga zatrudni, ona, ili suprum umjesto nje, će morati svaki mjesec do doktora opće prakse da vam da uputnicu za ginekologa koji će 1 mjsečno, svaki put iznova utvrđivati da ste trudni, da to dokažete poslodavcu ali posebno i komisiji. I svaki put tamo vamo, opet preko doktora opće prakse. I to svaki mjesec, kao da ako jednom ne zatrudni da neće biti trudna sve dok se u sustavu ne pokaže da je trudnoća završila, rođenjem, nakon 9 mjeseci najčešće.

E, tak kad se dijete rodi, slijedi papirologija. MUP, općina, imena prezimena, tko je otac, tko majka, OIB, JMBG (čemu ako imamo OIB?, op.a.), pa pusti listovi i potvrde da ste bili i ovdje i ondje te da ste izadili sve to i tamo i vamo. A među svim tim listovima su mi najupečatljiviji Rodni list i Izvod iz matice rođenih, sve sa potpuno istim podacima tko je rođen, gdje, i tko su roditelji... Ali ta dva lista su posebno odvojena i samostalna entiteta, u hrvatskoj birokraciji nemaju ništa jedno sa drugim i potpuo su neophodni za nastavak plovidbe u hrvatskim birokratskim vodama bez kojih na ovim prostorima nema života. Za koga (za birokrate, op.a.)?



Mislite da je gotovo? Tek je počelo. Nije birokracija ograničena samo na MUP, općine i ostale samodostatne ustanove. Ona je zarazila sve pore našeg društva.
Dakle, dijete se rodilo i sad je vrijeme za posjet doktoru.
Pa ide redom:
Rodilište- tamo dijete po rođenu dakle ostaje neko vrijeme i prođe razne rodilišne doktore koji započnu svoje liječničke dnevnike o vašem čedu. Svak svoje piše. Dakle, imate tu ginekologe, pedijatre, neurologe, hematologe, itd...
Po napuštanju rodilišta se prebacujete u mjesnog pedijatra. On piše svoj dnevnik i šalje vas kod specijalista na redovite novorođeničke preglede. Pa po potrebi još se ide kod hematologa, okulista, ortopeda, fizijatara.
Pogodite šta oni rade?

Pa pišu dnevnik, stručno anamnezu. Pa šta je tu čudno, to im je posao, zar ne... Pa ništa nije čudno, osim što kod svakog od njih ponovno , iako je recimo to već 15 doktor, specijalista, po redu, i prošlo je recimo pa bar pola godine od rođenja, vi mu diktirate kad ste zatrudnili, kako je trudnoća prošla, što ste jeli , što ste kakili, kad ste rodili, koliko je dijete bilo teško, koliko je željezo bilo po rođenju, a koliko na 16. pregledu, i između, čime dijete hranite...
Jednostavno, kako dijete raste vi nesmijete pozaboraviti sve te podatke jer to očito nema nigdje u toliko reformiranom zdravstevenom sustavu naše države. Interneta ovdje nema niti su uvezani kako. Pa djetetu treba otvoriti web stranicu i samo dati link sa anamnezom u koji će oni nadopisivati svak svoje.

Je li tu kraj? Pa nije još ni počelo pravo, prva godina nije ni završila, vi tražite dječji doplatak pa potrošite još 2 radna dana na skupljanje papira, jedno pola razervoara goriva, i par parkirnih karata, te hrpu živaca, ... tražite djelatnike na besposlenom prešetavanju po kancelarijama za neki od papira... ...i još kad dođete u Mirovinski gdje 7-8 šaltera jednog cijelog odjela koji radi samo dječje doplatke, pa ih pitate: "OK, vozim 30km da dođem do vas i vi nemate obrazac, ja ga moram skinuti sa intereta ili kupiti u Narodnim novinama???? ...Ne znate gdje je najbliži dućan narodnih novina??.."

Dakle, gorivo, vrijeme, živci, pristojbe, pa opet gorivo jer ne drže obrasce, pa mobitel da pitam gdje u Nardodne novine, pa gorivo opet nazad....

Da ste kojim slučajem državnom aparatu dužni 2 kune sve bi automatskim sustavima u najkraćim rokovima došlo na naplatu, hm...mislim...ovrhu.

A zašto se moja prava, koja nekad moram tražiti povećalom , ne mogu isto tako automatski ostvarivati? Isti tako automatikom uvezanih mreža i software-ima pojedinih institucija, i da mi umjesto ovrhe samo sjedne npr dječji doplatak. Sa obrazloženjem:

Gospodine,
dana tog i tog, po zapisniku tom i tom, na osnovu dokumentacije te i te, odlukom općinskog suda, utvrđeno je da ste ostvaril pravo na dječji doplatak te vam je povodom te odluke, a na osnovu zakona tog i tog račun na vašem tekućem računu u toj i toj banci UVEĆAN za tu i tu svotu.


Ooooh, hvala, lijepo! kiss (pas im mater, opet su mi nešto uplatili, ne možeš ih se riješiti mo'š misliti kad bi to tako bilo? zubo )

Eto, to je ta hrvatska birokracije iz raja na Ze mlji.
Pardon, raj, birokracija?rolleyes
- 16:49 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< veljača, 2014 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28    

Hortus Dei

-specijalno rušenje stabala
-šišanje živice
-oblikovanje grmlja
-košnja travnjaka
-sadnja drveća i ukrasnog bilja
-uređenje staza i ograda
-vrtni bazeni

mobitel 099 7662 501











don Radić:
Svaki tjedan
nagovor jedan


Tomislav Ivančić
Duhovna obnova

Milivoj Bolobanić:
Kako prepoznati
zamke Zloga





brojilo montirano 27.9.12. (tadašnji total=31.000)


23.5.2013. postavljeno





Locations of Site Visitors





mah Molitve: mah

Molitve svete Brigite
Molitve svetog Pia



Film o padre Piu,
najpoznatijem mistiku
i svecu 20. stoljeća:

Prvi dio
Drugi dio