suhi u casi https://blog.dnevnik.hr/suhadolnik

nedjelja, 28.10.2012.

Sajmovi, festivali /ZAGREB VINO.COM 2012

Proljeće je sve do početka ljeta razdoblje godine koje je u znaku velikih sajmova i ocjenjivanja vina, a jesen je više u znaku festivala vina što se odvijaju u intimnijim i profinjenijim ambijentima, uglavnom ili u kulturnim ustanovama odnosno povijesnim građevinama, ili u hotelima visoke kategorije. Studeni počinje s revijom ponajboljih europskih vina te gastronomije u talijanskome Meranu, u južnom Tirolu, desetak dana nakon njega slijedi Slovenski festival vin u Ljubljani, a mjesec završava međunarodnim festivalom vina i kulinarike Zagreb Vino.com u zagrebačkom hotelu Esplanade Zagreb *****. Ove godine Zagreb Vino.com održava se sedmi put.

Osnivač i direktor prof. Ivan Dropuljić veli da je prostor popunjen i najavljuje još jednu uspješnu priredbu, ne samo u izlagačkom smislu nego i kroz radionice i popratni program. Vrlo važno za hrvatsko vino i hrvatske vinare je to što je Zagreb Vino.com 2012 uspio s popriličnom grupom inozemnih novinara specijaliziranih za vino i gastronomiju dogovoriti da posjete Festival, a s dobrim dijelom njih i to da prije festivala pođu na trodnevno press-putovanje u dosad medijski i promociojski manje eksponirani sjeverozapadni dio vinorodne Lijepe naše (Hrvatsko zagorje, Međimurje, Moslavina…). Za hrvatsko vino može i te kako biti dobro i to što je Zagreb Vino.com krenuo u suradnju sa Slovenskoim festivalom vina, tako da će se najprije u Ljubljani održati radionica kojom bi se Slovencima, inače u nas brojnima kao turistima, predstavila aktualna situacija oko Vinske Hrvatske, s degustacijom nove generacije vina, a na Zagreb Vino.comu održao bi se work shop na temu ponajboljih slovenskih vina. Upravo o tome neki dan su u zagrebačkom restoranu Tarpon razgovarali prof. Ivan Dropuljić i predstavnica ljubljanskog festivala Nina Levičnik, dok su o tome koliko je napredovalo hrvatsko vino u novije vrijeme tom prigodom, na prezentaciji, svjedočili, zahvaljujući Ivici Kovačeviću kao predstavniku Jako-Vina i aktualnome predsjedniku udruge Vino Dalmacije, Pošip Stina i Plavac Majstor bračkog posjeda Jako-vina.



U okviru Zagreb Vino.coma 2012 svečarskim Ateljeom okusa i smotrom ponajboljih naših kuhara i vinara okupljenih u akciji Kuharevo vino revija Svijet u čaši namjerava proslaviti punih 20 godina neprekidnog izlaženja. Osobito zanimljiva pak radionica trebala bi biti ona u kojoj će gruzijski profesor Giorgi Kvesitadze govoriti o drevnom gruzijskom načinu proizvodnje bijelih vina višemjesečnim maceracijama u amfori i omogućiti nazočnima kušanje takvih gruzijskih vina i vina koja se na gruzijski način unatrag nekoliko godina proizvode u Europi.

Što se tiče tih tzv. prirodnih i narančastih vina, baš u terminu Zagreb Vino.coma 2012 - kao da to nije moglo biti u nekim drugim datumima! - najavljuje se u zagrebačkom restoranu Apetit City prvi festival Grand Label Karakterre, s nastupom niza hrvatskih, slovenskih, talijanskih, austrijskih proizvođača. Šteta je da se takva priredba organizira u iste dane kad i već etablirani Zagreb Vino.com, jer zacijelo ima mnogo zainteresiranih za oba događanja, a ovako će ostati zakinuti. Dakako, nije protuzakonito, ali ne doima se ni korektnime od strane organizatora Grand Label Karakterrea ubacivati se u termine koje su još prije više godina za svoju priredbu izabrali drugi. Postoje i vani slični primjeri, upravo vezano uz grupu naturalnih vina iz Italije koja je napustila sajam Vinitaly da bi organizirala svoj nastup na drugome mjestu ali u istome terminu, računajući na korist od boravka mnogih stranih uvoznika i vinskih novinara što su tih dana u Veronu stigli radi Vinitalyja. Alois Lageder iz Južnog Tirola, nekad također redoviti izlagač na Vinitalyju, pak u terminu Vinitalyja unatrag nekoliko godina priređuje na svojemu posjedu u Magreu festival vina i kulinarike Suma, koji je, usput, kopija festivala iz Merana, a prijevoz iz Verone do sebe organizira autobusima koji polaze upravo od sajmišta VeronaFiere gdje se odvija Vinitaly! Prije dvije godine grupa Nicholasa Jolyja Renaissance des Appellations održala je svoju smotru u Dusseldrofu uz sajam ProWein, ali grupa je barem bila korektna utoliko što je priredbu predvidjela dan prije službenog otvorenja ProWeina…

28.10.2012. u 10:15 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  listopad, 2012 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (3)

Opis bloga

Linkovi