Kronike horror kulture

21.02.2006., utorak

LOST HIGHWAY (1997)

I am in your house! Vjerojatno ste već mogli zaključiti da sam veliki štovatelj lika i djela Davida Lyncha. Ovaj tjedan predstavljam još jedno od njegovih bizzare ostvarenja – film «Izgubljena cesta» iz 1997. godine. Kao i kod drugih njegovih uradaka, teško je utvrditi o kojem se žanru radi. Recimo da je riječ o mješavini drame, trilera, kriminalističkog filma i misteryja, uz malu dozu horrora.

Fred Madison (Bill Pulman) je saksofonist, koji nastupa u jazz klubovima, oženjen je za Renee (Patricia Arquette) i čini se da mu ide dobro u životu. No, jedne se noći Fred probudi i pored sebe u krevetu pronalazi ubijenu suprugu. Policija ga smatra jedinim mogućim počiniteljem, svi dokazi upućuju na njega i Fred završi kao osuđenik na smrt. Kad odlaze po osuđenika u ćeliju, zatvorski čuvari pronalaze mladog Petea Daytona (Balthazar Getty). On ne zna kako se tamo našao ni gdje e nestao Fred – policija nema drugog izbora nego pustiti ga na slobodu. Peteov život zauvijek se mijenja. Počinju mu se događati strašne stvari, a svi putevi vode prema gangsteru Dicku (Robert Loggia) i napuštenoj kući u pustinji…

Poput drugih filmova tog majstora nadrealnog, Lynchova «Izgubljena cesta» prati logiku sna i jednostavno nije film za svakoga. Prepuna bizarnosti, ovo je vizualno dojmljiva horror drama (usudih se svrstati!), koja bi mogla ražestiti zagrižene poklonike realističkog izričaja. Mnogo je neobjašnjenih/neobjašnjivih događaja (npr. našminkani tip prilazi Fredu na zabavi i kaže da je upravo u njegovoj kući, ili kad Fred nalazi snimku sebe kako ubija svoju ženu, pa zatim nestanak Freda i pojavljivanje Petea…). Sve to začinjeno je glazbenom kulisom Marilyna Mansona. Ovo je naprosto umjetnost, a ne industrija. Komercijalizaciji danas malo koji redatelj može pobjeći, a Lynch je jedan od njih.
- 19:36 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< veljača, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Strah je iskonski osjećaj. Bez njega ljudi bi bili neoprezni i zato ga se ne treba bojati. Ovo je mali dnevnik mojih opažanja o jednom žanru vezanom baš uz ovaj osjećaj. Horror filmovi, knjige, stripovi i svi ostali segmenti horror kulture ... sve to pronaći ćete ovdje.

Linkovi

Blogosfera

Free Site Counter
Free Site Counter

ARHIVA