Kronike horror kulture

08.02.2006., srijeda

TWIN PEAKS: Special agent Dale Cooper

Coffee. Black. Za prijatelje Coop. Za negativce iz nadrealnog svijeta Twin Peksa najveća noćna mora. Za tinejdžerku Audrey (Sherlyn Fenn) ostvarenje sna. FBI-jevog agenta utjelovio je glumac teško izgovorivog prezimena – MacLachlan, Kyle MacLachlan. Agent Cooper pojavljuje se već u pilot epizodi, negdje oko sredine. Sjetit ćete se te scene, kad vozeći se cestom kroz nepreglednu šumu govori nešto u diktafon, obraćajući se izvjesnoj Diane, a u narednom kadru Lynch pokazuje cestu i automobil koji prolazi pored table na kojoj piše «Welcome to Twin Peaks»…

Što reći o Cooperu? Osim što koristi svoje snove za rješavanje slučajeva, Coop se intenzivno bavi jogom, pa ćete ga često zateći u njegovoj hotelskoj sobi kako dubi na glavi. Dok leži u krevetu najviše voli razgovarati s jednim sasvim običnim divom visokim gotovo tri metra i neobičnim patuljkom u baršunastom crvenom odijelu koji jako voli govoriti unatrag (zahvaljujući njemu cijeli je niz stanovnika Balkanskog poluotoka počeo govoriti unatrag, a dobar dio ste mogli vidjeti kod Joška Martinovića u «Živoj istini»). Osim s patuljkom i divom, Dale razgovara i s ubijenom Laurom Palmer (Sheryl Lee), koja mu u snu šapne tko ju je ubio. Ali san k'o san – do jutra se agent Cooper ne sjeća ničega. Osim joge i razgovora s mrtvima, osobama s poremećenim radom hipofize i diktafonskom Diane, tu je i opsesija Tibetom. A od svakodnevnih stvari? Veliki je obožavatelj krafni, tako da mu ovo pokladno vrijeme jako odgovara. I kava mu je bitna. Mora biti crna, jaka, a prema njoj se može ocijeniti i kvaliteta preostale usluge restorana ili hotela. U jednoj epizodi Coop je ranjen, a metak zaustavlja krpelj kojeg je pokupio pretražujući šumu. Za vrijeme boravka u Twin Peaksu jako se zbliži s lokalnim šerifom Harry S. Trumanom (Michael Ontkaen), a pred kraj serije se zaljubi u Annie… Coop riješi slučaj ubojstva Laure Palmer, ali ostaje u mjestu zbog povezanosti jednog njegovog stanovnika s NLO-ima i vladinim eksperimentima. A u šumama oko Twin Peaksa, doznaje, mogao bi se nalaziti i grob kralja Arthura. U posljednjoj epizodi zatekne se u «Black Lodgeu», mjestu okruženom crvenim zastorima koje mu se javlja u snovima. Kad se vrati u Twin Peaks, ponaša se još bizarnije. Razlog: u zrcalu vidi lik Boba, zlog duha koji ga je očito zaposjeo. I tu serija završava.

A tko je Kyle MacLachlan? Dečko kojeg je otkrio David Lynch i dao mu glavnu ulogu u «Blue Velvetu». Prije toga nastupio je samo u SF-u «Dune», a gotovo cijela karijera mu je ostala vezana uz žanr nadnaravnog. Doduše, u «Doorsima» je glumio Raya Manzareka, ali to je tek povremeni izlet u normalni svijet. Nažalost, kao i ostale glumce serije, stiglo ga je «Prokletstvo Twin Peaksa». Što je to, pitate se. E, pa, poslije serije, ni jedan glumac nije zabilježio zapaženu karijeru, iako je tu bilo talenata. Kyle je završio u SF-ovima B i C produkcije, smeću zvanom «Showgirls», a pojavio se kao epizodist u «Seks and the City» (kao Tray MacDougal, tip za kojeg se uda Charlotte i tek tada otkriva da je impotentan i pati od Edipovog kompleksa). Jedina uloga koju bih istaknuo je ona Jozefa K. u adaptaciji «Procesa» iz 1993. godine. No, «Twin Peaks» će se pamtiti zauvijek, kao i njegova faca dobrog dečka iz susjedstva koji je previše visio sam u podrumu.
- 19:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< veljača, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Strah je iskonski osjećaj. Bez njega ljudi bi bili neoprezni i zato ga se ne treba bojati. Ovo je mali dnevnik mojih opažanja o jednom žanru vezanom baš uz ovaj osjećaj. Horror filmovi, knjige, stripovi i svi ostali segmenti horror kulture ... sve to pronaći ćete ovdje.

Linkovi

Blogosfera

Free Site Counter
Free Site Counter

ARHIVA