Kronike horror kulture

06.02.2006., ponedjeljak

THE FEARLESS VAMPIRE KILLERS (1967)

To my immortal love Film Romana Polanskog «The Fearless Vampire Killers» kod nas je u nekoliko navrata prikazivan pod nazivom «Bal vampira», a svi koji su ga gledali mogu posvjedočiti kako se radi o urnebesnoj horor komediji. Uistinu je zanimljivo pogledati kakvu je viziju tada mlađahni Polanski imao o bezvremenoj temi vampira i kako se vješto narugao s praznovjerjem istoka Europe, odakle i sam vuče korijene.

Profesor Abronsius (Jack McGowan) i njegov pomoćnik Alfred (Polanski) dolaze u zabačeno transilvanijsko selo, tragajući za vampirima. Abronsius se cijeli život bavio proučavanjem šišmiša, a ovo mu je jedinstvena prilika da uhvati čovjeka-krvopiju. No, to izgleda kao nemoguća misija – nespretni profesor i još nespretniji pomoćnik ne ulijevaju nimalo povjerenja lokalnom stanovništvu, u vječnom strahu od neobičnog grofa von Crolocka (Ferdy Mayne). U selu stradava stoka, kojoj je ispijena sva krv, a grof koji nema odraza u zrcalu namjeračio se na lokalnu ljepoticu Sarah (Sharon Tate), na koju nije imun niti mladi Alfred…

Polanski, Tate i McGowan ovdje su ostvarili nezaboravne uloge i u slapstick maniri nasmijali nas do suza. Dugo će se pamtiti nespretan hod profesora i Alfreda po krovu i zidinama dvorca, praznovjerje seljaka balkanske vukojebine i kraj filma, kad profesor i Alfred na saonicama bježe od grofa, spašavajući omamljenu Sarah, koja se baš tada pretvori u vampiricu. Polanski se još nekoliko puta okušao u ovom žanru – najuspješnije u "Rosemarynoj bebi" s Miom Farrow, dok je život Sharon Tate dobio završetak dostojan filma strave – u somom mjesecu trudnoće neprežaljenu Romanovu ljubav priklala je armija fanatičnih obožavatelja lika i djela sotoniste Charlesa Mansona. Za ljubitelje vampirskog žanra preporučam i "Leptiricu"- prvi srpski horror.
- 19:09 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< veljača, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Strah je iskonski osjećaj. Bez njega ljudi bi bili neoprezni i zato ga se ne treba bojati. Ovo je mali dnevnik mojih opažanja o jednom žanru vezanom baš uz ovaj osjećaj. Horror filmovi, knjige, stripovi i svi ostali segmenti horror kulture ... sve to pronaći ćete ovdje.

Linkovi

Blogosfera

Free Site Counter
Free Site Counter

ARHIVA