Kako (p)ostati sretan

< listopad, 2008  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Listopad 2008 (7)
Rujan 2008 (12)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga 
O svemu i svačemu

 


Glasaj za moj blog na www.blogeri.hr

 Linkovi
Blog Krešimir Mišak

interestingwebs.blogspot.com



BlogMaster:
blogsrec@gmail.com


Kategorije:

Aktualno

Blog školica

Korisni web

Razmišljanja

 Statistika

Broj posjeta:
Sadržaj
Aktualno Blog školica Razmišljanja
ZOR - prekovremeni rad Pregled najsvježijih postova na blogu Tko je sretan
Ukidanje placene pauze Kako postaviti kategorije na blogu
Kako saznati url posta
Korisni web
Web autostop po Hrvatskoj

 07.10.2008., utorak

Slobodni dan za selidbu - Zakon o radu (ZOR)

To pitanje nije direktno uređeno Zakonom o radu i u istom se ne nalazi odredba koja bi uređivala tu vrstu odnosa na način koji Vas zanima. Uređeno je slijedeće:

Tijekom kalendarske godine radnik ima pravo na oslobođenje od obveze rada uz naknadu plaće (plaćeni dopust) do ukupno najviše sedam radnih dana za važne osobne potrebe, a osobito u svezi sa sklapanjem braka, porodom supruge, težom bolesti ili smrću člana uže obitelji.

"Važne potrebe" preciznije su specificirane Kolektivnim ugovorom, odnosno Pravilnikom o radu. U ugovoru o radu tako nešto u pravilu ne piše.

Iz ZOR-a:

Plaćeni dopust
Članak 49.

(1) Tijekom kalendarske godine zaposlenik ima pravo na oslobođenje od obveze rada uz naknadu plaće (plaćeni dopust) do ukupno najviše sedam radnih dana za važne osobne potrebe, a osobito u svezi sa sklapanjem braka, porodom supruge, težom bolesti ili smrću člana uže obitelji.

(2) Članom uže obitelji iz stavka 1. ovoga članka smatraju se: suprug, srodnici po krvi u pravoj liniji i njihovi supruzi, braća i sestre, pastorčad i posvojenici, djeca bez roditelja uzeta na uzdržavanje, očuh i maćeha, posvojitelj i osoba koju je zaposlenik dužan po zakonu uzdržavati te osoba koja sa zaposlenikom živi u vanbračnoj zajednici.

(3) Zaposlenik ima pravo na plaćeni dopust za vrijeme stručnog ili općega školovanja, osposobljavanja ili usavršavanja te obrazovanja za potrebe zaposleničkog vijeća ili sindikalnog rada, pod uvjetima, u trajanju i uz naknadu određenu kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između zaposleničkog vijeća i poslodavca ili pravilnikom o radu.

(4) U pogledu stjecanja prava iz radnog odnosa ili u svezi s radnim odnosom, razdoblja plaćenoga dopusta smatraju se vremenom provedenim na radu.


http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/1995/0758.htm



- 21:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #