Zašto je Tatooine u naslovu ovog bloga?

nedjelja , 15.05.2005.

Zašto Tatooine? Ovaj me je planet uvije intrigirao svojom ezoteričnošću i surovom pustinjskom ljepotom valovitih pješčanih prostranstava. Tatooine je planet koji je nepristupačan i oskudan, no koji u svojim tajanstvenim, nestalnim dinama, krije veliku vrijednost, i koji je poprište sudbonosnih prekretnica za čitavi Svemir.

Tatooine, planet vrlo malene geostrateške važnosti za galaktiku (čak pripada tzv. Outer Rim teritoriju), posjećuju tek sumnjivi tipovi, krijumčari, zalutali droidi, dok sam planet kontrolira surova gangsterska organizacija Jabba the Hutta. «Wretchid hive of scum and villany», ili «odurna košnica propalica i razbojnika».

Tatooine je toliko skroman u resursima da malobrojna populacija mora sakupljati ono malo vlage, iz inače suhog pustinjskog zraka, pomoću strojeva koji tu vlagu pretvaraju u vodu. Ubiranje vlage, ili «moist harvest», čini se da je glavna djelatnost ruralnog stanovništva Tatooinea; bar onih slobodnih, jer ovaj anarhični svijet, u kojem jedine zakone propisuje zločinački klan, dopušta robovlasništvo. On što, pak, nije dopušteno na Tatooineu je neisplaćivanje kockarskih dugova, što podliježe surovim sankcijama. Drugi sektor je trgovina, uglavnom zasnovana na preprodavanju svega i svačega u prašnjavim četvrtima pustinjskih naseobina: od hrane do uređaja visoke tehnologije, kao što su droidi ili komponente za hiperprostorne strojeve. Ipak, većinu novca koji pristiže na Tatooine, nesumnjivo sačinjava prihod od krijumčarenja rasprostranjene mreže Hutta. Tatooine je u vrijeme Republike bio zapostavljen od strane spore i impotentne birokracije, a u vrijeme Galaktičkog carstva, u njegovoj vladajućoj klasi – Huttima i njihovim plaćenicima – snage okrutnog imperatora Palpatinea vide saveznike. U svakom slučaju, Tatooine je mjesto potpunog beznađa, koje se manifestira u nemogućnosti bijega iz trošnih robovskih četvrti, ili od obiteljskih obveza siromašnih i nemoćnih agrarnih zajednica.

Međutim, od svih prekrasnih svjetova Star Wars svemira, upravo je ovaj - najoskudniji- i najsudbonosniji. Upravo je ovaj planet rodno mjesto palog mesije Anakina Skywalkera. Iz ovog se malog betlehema Anakin otisnuo u galaktički Jeruzalem, Coruscant, gdje je zaintrigirao Jedi mudrace sa svojim neobjašnjivim dolaskom na svijet i posjedovanjem Sile. Tatooine simbolizira skroman početak velikih ljudi ili važnih događaja, a ropska četvrt u kojima je Anakin proveo djetinjstvo - štalicu. Nažalost, Anakin ne postaje mesijom, iako se čini da ima sve predispozicije da «unese ravnotežu u Silu», već zločincem i zarobljenikom vlastitih strahova, predodžbi i frustracija.

Oznake: o blogu

<< Arhiva >>