07

petak

siječanj

2005

DODELJENA „VITALOVA” NAGRADA
Laureat Vladimir Tasić
Nagrađeni roman „Kiša i hartija” objavili novosadski „Svetovi”

Deveti dobitnik naše najveće novčane nagrade (400.000 dinara) za književnost, koju dodeljuje vrbaski “«Vital”, je novosadski doktor matematike i pisac Vladimir Tasić (1965). Tasić, koji danas živi u Kanadi i predaje na univerzitetu NJu Bransvik, nagrađen je za roman “«Kiša i hartija»” objavljen u izdanju “ «Svetova”» iz Novog Sada.. Žiri koji je radio u sastavu: dr Novica Petković, dr Radovan Vučković i dr Jovan Delić jednoglasno je odlučio da iz literarne produkcije u 2004. godini izdvoji njegov drugi roman «”Kiša i hartija», a u najužem izboru ostala su još i dela Stevana Raičkovića «”Fascikla 1999/2000»” i roman “«Lavlja pećina»” Aleksandra Petrova, oba u izdanju Srspke književne zadruge iz Beograda.
Obrazlažući odluku žirija njegov predsednik dr Novica Petković, između ostalog, ističe:
- Roman “«Kiša i hartija”» jer priča o mladim intelektualcima koji su se pri kraju prošlog veka rasuli po svetu, a onda se nakon desetak godina sastaju u svome gradu, Novom Sadu, pored Mosta slobode , koji se ponovo gradi, pošto je u toku bombardovanja bio prepolovljen. Na kraju, pored Mosta slobode, priređuju veliki pefrormans. “«Kiša i hartija”» je roman novog senzibiliteta, pisan u prepoznatljivoj fakturi kombinovanjem eseja, putopisa, istorije i dokumenata. Pred nama je dobar znak obnove srpskog romana i otkrivanja izvesnih njegovih novih razvojnih mogućnosti.
Vladimir Tasić je 2001. godine, već svojim prvim romanom «”Oproštajni dar”», koji je doživeo tri izdanja, bio u konkurenciji za «Vitalovu» i «Ninovu nagradu» ali je tada dobio priznanje Drugog programa Radio- Beograda za knjigu godine. Upravo ovih dana časopis “«Zlatna greda”», u decembarskom broju, objavljuje separat o izvanrednoj recepciji tog romana u Francuskoj i Kanadi, gde je Tasić odavno preveden i rado čitan pisac.
Zahvaljujući brzim mejl porukama, Vladimir Tasić je u dalekoj Kanadi i od nas saznao za veliko priznanje i uz zahvalnost na čestitkama, u ovom trenutku, ostao je bez teksta. Obradovan i iznenađen nagradom, ne može sada ništa da kaže, ali će se sa «izjavom» javiti koliko sutra. Inače, Tasić je autor i dve knjige pripovedaka:» “Pseudologija fantastika”», Matica srpska, 1995 i «”Radost brodolomnika”», Svetovi, 1997. Autor je i knjige “«Matematika i koreni postmoderne misli»”.
Svečano uručenje «Vitalove» nagrade» je 26. januara Vrbasu.

<< Arhiva >>