Sjeme-Panj-Umjetnost-Život

05.01.2009., ponedjeljak

Značaj snijega u poljoprivredi

U umjerenim geografskim širinama formiranje sniježnog pokrivača dolazi zimi pri temperaturi zraka ispod 0 C. Snijeg ima svojih dobrih i loših osobina u poljoprivredi. Značaj sniježnog pokrivača u poljoprivredi je veliki i raznovrstan.

Najveći značaj je u tome što štiti ozime usjeve, višegodišnje trave, voćke i vinovu lozu od izmrzavanja. Razlog tome je mala toplotna provodljivost snijega, koja je upravo proporcionalna gustini snijega.

Loša osobina je ta što mokri snijeg svojom težinom opterećuje grane drveća i izaziva lomljenje grana. Moguće je i da se cijela stabla povijaju pod njegovim teretom. Snijeg koji se zadržava na granama, u narodu se naziva kitina, a snijeg koji pada u velikim krpama naziva se lopatar ili plaštaš. Sitni snijeg koji pod nogama škripi naziva se sušac.

Stari Grci pravili su razliku u snijegu koji pada iz oblaka nazivali su niphos, a sloj snijega na zemlji shion. Tek pali, svježi i rahli snijeg sadrži mnogo zraka pa stoga slabo provodi toplinu. Takav dobro štiti zemljište. Zbog loše provodljivosti rashlađivanje osjeti na samoj površini snijega, a donji dijelovi sniježnog pokrivača i zemljište pod njim pod neznatnim su uticajem vanjske hladnoće. Rahli snijeg čuva toplinu, jer značajno utuče na smanjenje gubljenja topline iz zemljišta. Visina sniježnog pokrivača od 10 cm, ako je rastresit i ravnomjerno raspoređen, dovoljna je da zaštiti ozime usjeve od jakih mrazeva.

Nažalost sniježni pokrivač je dobra zaštita i mnogim štetočinama.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Piše: AIC


By Paradox
- 16:22 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< siječanj, 2009 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ciljevi