Sjeme-Panj-Umjetnost-Život

16.05.2008., petak

6.Međužupanijska smotra učeničkih zadruga

Dana 15.svibnja,Osnovna škola "Matija Gubec" Cernik bila je domaćin 6.međužupanijske smotre učeničkih zadruga na kojoj smo prestavili rad naše zadruge "Tkanica"...

PROGRAM 6. MEĐUŽUPANIJSKE SMOTRE UČENIČKIH ZADRUGA

7:00 - 9:00 - dolazak sudionika i postavljanje izložbe eksponata
9:00 - 9:30 - otvorenje smotre i prigodni program
9:30 - 10:00 - užina za sudionike smotre
10:00 - 12:30 - izložba s prikazom programa rada učeničke zadruge, usmeno predstavljanje rada zadruge i praktični rad mladih zadrugara
12:30 - 13:00 - izlaganje i predstavljanje rezultata učeničkih istraživačkih radova izvedenih u programu učeničke zadruge
14:30 - objava rezultata vrednovanja prosudbenog povjerenstva
15:00 - svečani ručak za sve sudionike smot

Što mislite koje smo mjesto osvojili???
Prvo mjesto,naravno!!! :-))

Postigli smo 48,50 bodova od mogučih 50,00...

Ponosimo se time što smo uspjeli održati tradiciju i što smo zadrugu te školu predstavili najbolje što smo mogli...

Bravo za nas!!!:-)

Ispod je i nekoliko fotki sa smotre ...i da naglasim : iako smo rad i disciplinu shvatili ozbiljno,ipak smo bili opušteni i lijepo se proveli...:-))











By Paradox

- 20:33 - Komentari (5) - Isprintaj - #

06.05.2008., utorak

Mali začinski vrt!!!

O biološkoj raznolikosti u našem vrtu bilo bi zanimljivo razgovarati na forumu i u našoj školi.
Zašto?
O školskim se vrtovima godinama već govori ,a u nekim se ,zahvaljujući entuzijazmu nastavnika i učitelja,mnogo i radi...Možda nemaju svi ljudi pionirski duh,energiju i zanos da bi krčili i za druge,međutim pasivnost i rezignacija većine stvara nepovoljnu klimu za bilo kakav razvoj ...Istinski interes za život u nama i oko nas vodi nas dalje.Neprestano se razvijamo i učimo...
Svaki vrt pa tako i školski , sastavni dio gradskog ,prigradskog ili seoskog krajolika.Iako to u mnogim slučajevima nažalost nije tako, vrt bi svojom ljepotom morao hraniti duše onih koji ga njeguju i koriste, odgajati mlade i one starije za brižan odnos prema živim bićima , omogućiti djeci neposredan doticaj sa prirodom , poticati znatiželju i kreativnost ,a i znanje o tome kako samostalno uzgajati cvijeće,ljekovito bilje, povrće,voće..........
- 17:14 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Ljekovito i začinsko bilje!!!

Pravila uzgoja:
Moguće ga je uzgajati u povrtnjaku što je itekako preporučljivo jer mnoge vrste svojim snažnim mirisom odbijaju "štetnike" (npr. lavanda i čubar štite povrtnice od lisnih ušiju ,a vlasac od pepelnice...).Većina biljaka porijeklom iz sredozemnih ili nekih drugih toplih krajeva zahtijeva sunčan ,od vjetra zaštićen položaj i propusno ,humusno tlo kako bi se zaista razvile u zdrave mirisne biljke.Ljekovito se bilje uzgaja na okrugloj povišenoj gredici,a propusnost tla osigurava se tako da se zemlja pomiješa s pijeskom ili sitnim šljunkom.Valja ih saditi na veći razmak,u prosjeku 40-50cm,kako bi svi dijelovi biljke imali dovoljno svjetla i prostora.Pojedine će vrste uspijevati bolje u polusijeni i na normalnom vrtnom tlu(metvica,bosiljak,estragon,ljupčac..).Ljekovito bilje ne podnosi pretjeranu gnojidbu.Osim zrelog komposta većina ljekovitog i začinskog bilja ne treba nikakvo drugo gnojivo.

BOSILJAK - je začinska i ljekovita biljka aromatičnog mirisa. Kod nas je poznat i pod imenom bosilje ili basilico. Postoji preko 30 vrsta bosiljka. Najčešće ima zelene listove, ali postoji i ljubičasti bosiljak koji uglavnom služi kao ukrasna biljka.
Porijeklom je iz Indije. Ova mirisna biljka je u starom Rimu bila cijenjena kao začin, a zbog svojih ljekovitih svojstava koristi se protiv upala i za pobiljšanje probave.
Bosiljak je posebno osjetljiv na niske temperature.Ukoliko zimi želite imati svježi začin uvijek na dohvat ruke, treba ga posaditi u posudu za cvijeće i držati u kući na toplom i suhom mjestu. Za zimu ga možete konzervirati i na način da listiće bosiljka potopite u maslinovo ulje poput Talijana koji smatraju da je to jedini način da se zadrži njegov ukus i miris.
Listovi jakog i ljutog okusa dobar su dodatak pacu, ribi, mesu, kobasicama, gljivama, juhama i povrću, omletu, kravljem siru, jelima od rajčice i dobra su osnova za umake. Bosiljak je i dobar aromat za vinski ocat.

CELER- Celer je zeljasta godišnja, dvogodišnja ili višegodišnja biljka iz porodice štitarki s mesnatim ili vretenastim, a katkada i gomoljasto odebljalim korijenom, te razgranjenom stabljikom visokom 40 - 80 cm. Tamnozeleni i sjajni listovi su veliki i perasto razdijeljeni, a listići su klinastog oblika na vrhu urezani i nazubljeni. Cvijetni štit je s kratkom peteljkom zrakast s bijelim i sivobijelim cvjetovima koji cvjetaju od srpnja do rujna, a kuglasti plod je rebrast. Na cijeni je kao vrlo vrijedna ljekovita biljka.Korijen ima svojstveno aromatičan miris, koji nije svakome ugodan, obiluje eteričnim uljima (terpeni) kojima zahvaljuje svoju aromu i okus, a sam gomolj štiti od bakterija, gljivica i prirodnih neprijatelja. Okus vrtnog celera je oštar i začinski, ali kuhan ima blagi i ugodan ukus. Vrtni celer se cijeni zbog svoje delikatne arome, koja oplemenjuje jela, obogaćujući okus jelima od povrća, ali i voća (odlično se slaže s jabukom).

ESTRAGON-Estragon je aromatična višegodišnja. Porijeklom je iz Sibira ali je raširena u mnogim evropskim zemljama bilo kao kultura ili podivljala. Biljka može do 1,5 m visoko narasti. Listovi su uski i kad se protrljaju daju ugodan miris.Estragon je u nas česta vrsta na različitim ruderalnim staništima. Najčešće se upotrebljavaju svježi listovi estragona, i to prije cvatnje.Upotrebljava se za začinjavanje salata, povrća i mesa, kao i za aromatiziranje octa. Kao začin upotrebljavaju se listovi, svježi ili osušeni. U svijetu se estragon mnogo uzgaja jer služi za pripremu estragon senfa. Osim toga, upotrebljava se i za aromatizaciju hrane i u konzervnoj industriji.Estragon ima utjecaja na probavu.Na svjetskom tržištu začina estragon se osobito cijeni.

MAJČINA DUŠICA-raste kao mali niski grm visine od 10-25 pa i 30 cm. Ima listove nejednakih veličina i oblika. Na vrhovima ogranaka razvija cvijetove od svijetlocrvenih do tamnocrvenih boja. Cvate od svibnja do lipnja, a majčina dušica je izvrsna pčelinja paša jer omogućuje dobar prinos visoko kvalitetnog meda. Narodna imena: babina duša, babja dušica, bakina dušica, bukovica, vreskovina, vrisak, divlji bosiljak, dušičina, dušička, materina dušica, materka, tamjanika itd.


By Nana,Mini Me & Paradox



- 16:54 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< svibanj, 2008 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ciljevi