Sjeme-Panj-Umjetnost-Život

19.02.2007., ponedjeljak

Češnjak

Premda je znanost posvetila pozornost toj biljci tek odnedavno, češnjak ima bogatu i znamenitu povijest kao ljekovita hrana, još iz doba piramida. Egipćani su ga obožavali i stavljali su modele glavice češnjaka, napravljene od gline, u Tutankamonov grob, a davali su ga i robovima kako bi oni ostali zdravi. Hipokrat, otac suvremene medicine, upotrebljavao je pare češnjaka za liječenje grlića maternice. U srednjem vijeku redovnici su žvakali češnjak da bi se zaštitili od kuge. Tijekom oba svjetska rata, kada antibiotici još nisu bili dostupni, češnjak se rabio na bojnom polju za dezinfekciju rana i sprečavanje gangrene. Sovjetska vojska se toliko oslanjala na češnjak da je zaradio titulu “ruskog penicilina”.
Poznati liječnik iz 1. stoljeća Dioscorides napisao je da češnjak “čisti arterije i otvara vene”.

Iako su u narodu već odavna poznata i cijenjena njegova ljekovita svojstva, posljednjih godina imamo sve više spoznaja i objektivnih podataka da je češnjak veoma koristan za zdravlje srca i krvnih žila te se smatra korisnim u sniženju kolesterola u krvi, sniženju visokog krvnog tlaka te sprečavanju preuranjene ateroskleroze.

Glavni djelatni sastojak češnjaka je ALIN, spoj iz kojeg u organizmu nastaju sumporni spojevi koji daju karakterističan miris češnjaka. Jedan od glavnih spojeva koji nastaje iz alina djelovanjem enzima alinaze je alicin. Sadržaj alina razlikuje se u češnjaku i do 10 puta, a i sadržaj spojeva nastalih iz njega u raznim pripravcima uvelike ovisi o načinu ekstrakcije tih tvari. Tako se primjerice pri ekstrakciji na previsokim temperaturama smanjuje enzimska aktivnost alinaze. Stoga različito proizvedeni preparati češnjaka imaju i do 20 puta različit sadržaj alicina, pa svi preparati nemaju isti učinak na sprečavanje nastanka ateroskleroze. U svakom slučaju, sirovi češnjak učinkovito djeluje na smanjenje razine kolesterola (posebno “lošeg”-LDL kolesterola) u krvi i do 10 %, a ima i više drugih pozitivnih učinaka u suzbijanju ateroskleroze.
Osim antikolesterolnog učinka, češnjak ima i antikoagulantno (sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, a time pomaže poboljšanju cirkulacije i ublažava mogućnost srčanih i moždanih udara i stenokardije), antikancerogeno (ima negativno djelovanje na rast i razvoj tumora), antioksidantno (uništava štetne slobodne radikale), antibiotsko i fungicidno (pomaže u suzbijanju infekcija) djelovanje.

Ako ne možete podnijeti neugodan okus češnjaka, možete nabaviti kapsule sa ekstraktima češnjaka. No budući da različito proizvedeni preparati imaju različit sadržaj djelatne tvari, alicina, pri kupnji takvih preparata povedite računa koliko djelatne tvari kupujete.

Zbog svega navedenog, konzumiranje češnjaka, osobito neprerađenog, može se preporučiti za jačanje imuniteta, zatim osobama s povećanom količinom kolesterola u krvi, te ostalima s povećanim rizikom od ateroskleroze, ali i zdravima u svrhu prevencije.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Objavio: -aLEX>

- 16:42 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< veljača, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ciljevi