< ožujak, 2014 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Srpanj 2014 (5)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (10)
Travanj 2014 (6)
Ožujak 2014 (5)
Veljača 2014 (7)
Ožujak 2013 (1)


SouthamptonFCroatia je blog jednog zaluđenog navijača Saintsa iz Hrvatske i pokriva širok raspon tema vezanih uz Southampton FC.

Linkovi
SaintsFC, službena stranica kluba
Daily Echo, regionalne novine
The Ugly Inside, fanovska stranica

SouthamptonBalkan, facebook okupljalište navijača Saintsa iz regiona.


Forumi;

Premiership2012.tk

Najbolji hrvatski sportski forum na kojem se raspravlja pretežito o Premiershipu, ali i ostalim nogometnim ligama, sportu općenito i ostalim, za sport nevezanim stvarima.

not606 Southampton forum

Vaš domaćin sudjeluje i na ovom britanskom nogometnom forumu, pod nickom SouthamptonFCroatia.

SaintsWeb

Forum posvećen samo Saintsima, ali moje je iskustvo da su sudionici not606 foruma mnogo razboritiji, i bolji poznavatelji nogometa.





Hit counter je postavljen dana 7.5.2014.

tumblr hit counter
hit counter
SouthamptonFCroatia
31.03.2014., ponedjeljak
Uprava i financije

Kao što znamo, izvršni direktor Nicola Cortese napustio je klub u siječnju. Okolnosti njegova odlaska nisu sasvim razjašnjene, a najvjerojatnije je otišao zato što je vlasnica, Katharina Leibherr, poželjela imati veći utjecaj na događanja u klubu u kojem je Cortese imao sve ovlasti i potpunu autonomiju. Cortese je svoju moć iskoristio u dobre svrhe i s njim na čelu klub je postigao izvanredne rezultate i plasirao se iz League 1 do EPL u samo tri godine i stoga Talijan ostaje svima u dobrom sjećanju. Kako su se ovi događaji su se odvili prije začetka ovoga bloga, ja se stoga neću vraćati na njih, iako sam tada opširno o tome pisao na raznim forumima. Okrećemo se budućnosti.

Kanađanin Ralph Krueger, bivši igrač i trener hokeja, postavljen je 12.3 za novog chairmana Southamptona. U naš klub je došao ravno sa Zimskih Olimpijskih igara u Sočiju gdje je bio savjetnik u kanadskoj hokejaškoj momčadi koja se okitila zlatom. Njegova uloga je bila skautiranje protivnika te uočavanje i ukazivanje na razlike između europskog hokeja i onog u NHLu.

U prvim medijskim nastupima dao je neke umirujuće izjave:


"Katharina Liebherr is here to grow the club."

"We will build on that soul by creating platforms of open communication both inside with the staff and outside with our fan base.

"We will continue to nurture 'The Southampton Way' by reaching for consistent growth in all departments to ultimately build a culture that allows Southampton to remain healthy and sustainable in the future."


Usput je i pojasnio čime će se posebno pozabaviti:


"Although there is a solid foundation, the club has tremendous untapped commercial potential,"

"Growing the company outside of England is something I am very active about. There's the local market, there's the international market, there's the work with sponsors and partners,"

"I'm really excited to get involved and support that. It's going to be one of my major focuses, to support that arm of the organisation. The sky's the limit there."

"The number one growing sport in America and Canada is football . . . not American football,"

"Soccer is booming and there is an opportunity there for us because the Premier League is by far the most respected league in the world, so we have opportunity for growth so let's find opportunities to expand."


Dakle njegov je cilj da iskoristi komercijalni potencijal kluba, pogotovo u Americi.


Gareth Rodgers je potvrđen kao novi chief executive officer (CEO), a prije toga je bio zadužen za financije kluba, tj. chief financial officer. Uz njih dvojicu u klupskoj upravi služe odvjetnik Hans Hoffsteter i Les Reed, zadužen za vođenje klupske akademije.
Tako da struktura naše uprave izgleda ovako:


Owner and director: Katharina Liebherr

Chairman: Ralph Krueger

Football club board of directors: Hans Hofstetter

Parent company board of directors: Gareth Rogers ( acting chief executive officer), Les Reed


Southampton je također objavio financijske rezultate za prošlu godinu, tj. prihode i rashode u našoj prvoj sezoni u EPLu.


Total revenue increased 213% to Ł71.8m (2012: Ł22.9m) with average league attendances up from 26,427 to 30,807

Koliki impakt promocija u EPL ima na budžet kluba; porast od 213%!


Broadcasting income grew from Ł5.6m in 2011/12 to Ł46.9m in 2012/13
Matchday income of Ł11.8m in 2011/12 has risen to Ł16.9m in 2012/13
Commercial income increased from Ł4.8m in 2011/12 to Ł6.7m in 2012/13


Ogroman porast novca od tv prava, solidan porast prihoda od ulaznica, ali commercial income nam je prenizak i upravo je o tome pričao chairmana Krueger. Mislim da tu spadaju sponzorski ugovori, a nama ugovor s aap3om završava na kraju ove sezone i nadam se da ćemo tu napraviti veliki napredak, jer ovo trenutno je smijurija u usporedbi s ostalim klubovima.

Club wage to turnover ratio reduced to 65% (2012:102% after the removal of exceptional bonuses)
Total group wages, including player wages, increased to Ł47.1m in 2013 from Ł28.7m in 2012


Wage to turnover ratio taman u granicama normale, wage bill dosta nizak za premierligaški klub.




Profit before player trading increased to Ł8.7m but with an overall net loss of Ł7.1m.

At 30 June 2013 (balance sheet date) there were Ł21m of committed transfer fees still to be paid and since this date a further Ł27m of player transfers were negotiated (in the 2013/14 season). Whilst Ł21m has been paid in this current season, Ł27m will still be owed from 30 June 2014, with Ł22m of this being due in 2014/15 alone

Expenditure on the total training ground project now anticipated to exceed Ł30m. The first phase of the build is expected to open this summer
Further investment from the shareholder in the year was Ł12.5m, with another Ł2.2m in September 2013 bringing the total investment since acquisition to achieve promotion to the Barclays Premier League to Ł52.7m. Ł37.9m of this has been converted into equity shares in the year bringing net liabilities down to Ł1.6m from Ł32.4m in 2012


Klub posluje u malenom minusu od 7M funti, a duguje 27M za transfere.

Stoga direktor Hans Hoffsteter kaže


"Whilst I perceive that we have inherited a difficult situation financially, there are now clear and structured plans in place to progress the club and avoid a similar situation from occurring again,"

"Of course it's a burden, but it's a burden that has to be covered and will be covered.

"The most important point is that we are in a position where we do not need to sell any player Mauricio [Pochettino] wants to keep,"

"We have a very strong squad and we are still in a situation where we are free enough to act quickly if quick action is asked from us."


Čitanjem između redaka možemo zaključiti da ćemo na ljeto pokušati zadržati glavne igrače, ali nećemo biti previše aktivni u dovođenju novih.
Što se mene tiče, ovi financijski pokazatelji uopće nisu loši, dapače.

PS Dužan sam reporte sa utakmica protiv Palacea, Norwicha, Tottenhama i Newcastlea, to dostavljam sutra.






Oznake: Southampton


- 21:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #
23.03.2014., nedjelja
Preview: Tottenham - Southampton

BARCLAYS PREMIER LEAGUE

White Hart Lane, Sunday, 23 March, 14.30





Spurs (from): Friedel, Gomes, Lloris, Dawson, Kaboul, Naughton, Rose, Vertonghen, Walker, Capoue, Chadli, Dembele, Eriksen, Lennon, Paulinho, Sandro, Sigurdsson, Townsend, Adebayor, Soldado.

Southampton (from): Boruc, K Davis, Gazzaniga, Clyne, Fonte, Hooiveld, Lovren, Shaw, Yoshida, Chambers, Cork, S Davis, Guly, Lallana, Ramirez, Schneiderlin, Wanyama, Ward-Prowse, Gallagher, Lambert, Rodriguez.


Referee: Anthony Taylor. Assistants: S Child, P Kirkup. Fourth Official: M Jones.


Vraćamo se nakon male pauze (nisam obradio utakmice protiv Palacea, Norwicha, dolazak novog chairmana i svašta nešto. Suvišno je reći da sam to preskočio radi nekih obaveza koje su mi okupirale, ali možda to odradim u retrospektivi).

Odigrali smo tri utakmice protiv Tottenhama otkad smo se vratili u EPL i sve tri smo izgubili. Taj podatak bi nekome ukazivao na to da nam londonska momčad nimalo ne leži, ali to nije točno. Porazi od Tottenhama me živciraju zato što je svaki bio splet nespretnih okolnosti za nas. Prvi je doduše bio zaslužen, no utakmica se odigrala negdje u prvih 10 kola prve sezone, dok smo bili totalno deorijentirani i nenavikli na EPL te skupili samo 4 boda od mogućih 30. Naravno, Tottenhamu se moralo potrefiti da protiv nas igra u tom periodu kad nismo zali tko nam glavu nosi. Drugu utakmica te sezone, na White Hart Laneu, već nas je vodio Pochettino i počeli su se nazirati obrisi današnje igre. U utakmici smo bili bolji suparnik i imali bolje šanse za pobjedu, ali nas je u zadnjim minutama utakmice pokopao monstrum Bale čudesnim golom udarcem iz daljine. Pobjedila nas je individualna klasa našeg bivšeg igrača, klasa koje je te sezone maskirala nedostatke momčadi vođene neznalicom Vilas-Boasom. Neposredno prije ovosezonske dvoboja toj neznalici je uručen otkaz, a Tim Sherwood je sjeo na na klupu Tottenhama. Njegov prvi potez je bio vraćanje Adebayora u kadar prve momčadi. Taj međusobni dvoboj, iako ne u idealnom trenutku za Tottenham, došao je u još gorem trenutku za nas, kad su se zbog mnogobrojnih ozljeda prvotimaca u početnoj postavi našli Gazzaniga, Hooiveld i Fox. Nemoguće je s tom trojicom pobjedii premierligašku utakmicu i Tottenham nije trebao mnogo napraviti, samo je trebao dočekati naše greške. To su i učinili, a Sherwood je ispao vizionar, iako bi i puno gori igrači od Adebayora zabili tako poroznoj obrani.

Današnja utakmica - poznati scenarij. Tottenham je preko tjedna ispao od Benfice u Europa ligi, odmarali su dosta igrača, neki im se vraćaju nakon povreda. Nama nedostaju Wanyama, Cork i možda Schneiderlin. Tijekom sezone bile su brojne rasprave koji od ova tri igrača sačinjavaju bolji defanzivni vezni tandem. No uoči Tottenhama, postoji mogućnost da ti nijedan nije dostupan. Tipično. To je osovina naše momčadi i teško da možemo nešto napraviti ako će sva trojica biti odsutna, a pogotovo bez Schneiderlina, koji doduše ima najbolje šanse da nastupi. Jer bez njih u sastavu pozicije bi morali popuniti Ward-Prowse i Davis, a nijednom to baš ne leži. Kvalitetni igrači, ali ne oni od kojih biste očekivali razgrađivanje suparničkih napada.

Napad nam je zato u boljem stanju, Lallana i Rodriguez igraju konstantno dobro, Lambert je počeo pokazivati znakove života, a postoji mogućnost na Gaston na kraju ne ispadne golemo bacanje novca.

Ukoliko Schneiderlin i Lambert nastupe, to će obojici biti dvjestoti ligaški nastup za Southampton. Legende, obojica.

Mislim da možemo pobjediti. Tottenham je neuštimani skup jako dobrih pojedinaca koji će iskoristiti greške koje im pružimo, a koliko ćemo im ih pružiti, ovisi o tome tko će nam nastupiti u srcu veznog reda.

Oznake: Southampton, Tottenham, EPL


- 10:08 - Komentari (1) - Isprintaj - #
07.03.2014., petak
Preview: Crystal Palace - Southampton

BARCLAYS PREMIER LEAGUE

Selhurst Park, Saturday, 8 March, 16.00


Crystal Palace (from): Alexander, Price, Speroni, Hennessey, Dann, Delaney, Gabbidon, Mariappa, McCarthy, Moxey, Parr, Ward, Bannan, Bolasie, Dikgacoi, Guedioura, Ince, Jedinak, Ledley, O'Keefe, Puncheon, Thomas, Chamakh, Gayle, Jerome, Murray.

Southampton (from): Boruc, K Davis, Gazzaniga, Clyne, Fonte, Hooiveld, Lovren, Shaw, Yoshida, Chambers, Cork, S Davis, Guly, Isgrove, Lallana, Ramirez, Schneiderlin, Wanyama, Ward-Prowse, Gallagher, Lambert, Rodriguez.


Referee: Howard Webb; Assistants: S Ledger, R West; Fourth Official: R East

Na današnji dan prije točno tri godine Southampton je pobjedio Yeovila 3:0 u League 1. Tada su sa Saintse nastupili Rickie Lambert i Adam Lallana, a jedan gol je zabio - Alex Oxlade Chamberlain. To je bilo prije samo tri godine! Danas su sva tri igrača bila u kadru engleske reprezentacije za prijateljsku utakmicu protiv Danske, a sveukupno
18 igrača Southamptona bilo je na reprezentativnoj dužnosti tijekom tjedna (bilo u seniorskoj ili omladinskim kategorijama). Zašto ovo govorim? Pa da stavim stvari u perspektivu i da pokažem koliki je zapravo uspon Southamptona kao kluba i njegovih igrača, to je jedan nevjerojatan i nenadmašan uzlet i svaki navijač kluba u svakom trenutku može biti samo oduševljen i ponosan.

Što se tiče sutrašnje utakmice, bit će zeznuta, ali imam dobar osjećaj. Pobjedili smo ih 2:0 na St. Mary'su, svoj prvijenac je zabio Osvaldo, drugog je dodao Lambert. Mi smo tom pobjedom nastavili juriš prema vrhu, a Palace prema dnu. No okolnosti su se prilično promjenili otad. Na klupu orlova sjeo je Tony Pulis i podignuo ih izvan zone ispadanja, imajući pritom samo 3 poraza u procesu. Mi smo u međuvremenu uvidjeli da se ne možemo hrvati s velikim momcima i utvrdili se na ničijoj zemlji između donjeg i gornjeg dijela tablice.
Jedna stvar je sigurna kod momčadi koju vodi Tony Pulis - neće biti zabušavanja i svi će dati sve od sebe, ostavit će srce na terenu. Mi smo zasigurno znatno bolja nogometna momčad, ali da bi pobjedili, morat ćemo im parirati željom.

Oznake: Southampton, Crystal Palace, EPL


- 19:31 - Komentari (2) - Isprintaj - #
06.03.2014., četvrtak
Saintsi u Engleskoj reprezentaciji...

Četiri Sainta su našla mjesto na popisu Roya Hodgsona za prijateljsku utakmicu protiv Danske nacionalne vrste na Wembleyu. To su Adam Lallana, Rickie Lambert, Luke Shaw i Jay Rodriguez.

Ovaj reprezentativni termin u ožujku je zadnji termin odigravanja prijateljskih utakmice prije samih pripremnih utakmica pred Svjetsko prvenstvo i stoga zadnja prilika da Hodgson iskuša nove igrače i odvaže opcije koje ima na raspologanja. Imajući to na umu, ali i sve one utakmice i selekcije koje su prethodile tome, možemo konstruirati nekakvu sliku koga bi Hodgson mogao povesti u Brazil i ono što nas najviše zanima, koliko bi se Svetaca moglo naći u avionu.
Lallana je rezervirao svoju kartu za Brazil asistencijom za gol Sturridgea u 1:0 pobjedi protiv Danske. Ušao je u drugom poluvremeno i impresionirao menadžera, navijače i nogometne pundite i ono malo na terenu pružio više od svih ostalih i odigrao daleko bolje od, recimo, Rooneya.

Rickie Lambert nije nastupio, ali prilično sam uvjeren da i on ima osigurano mjesto. Jednostavno, bolji je od konkurencije, koju čine Defoe i Carroll, a možda i Rodriguez. Defoe se oprostio od mjesta kad je prešao u Toronto. Carroll još nije zabio gol ove sezone, a nije čak ni pozvan na ovu prijateljsku utakmicu što bi značilo da nije u širim planovima. Jedina neznatna mogućnost da Carroll upadne jest da ostvari nekakvu suludu golgetersku formu do kraja sezone i da se stvori medijska histerija svojstvena Englezima. No Lambert je u svakom slučaju puno bolji igrač od Carrolla. Andy je, istina, jako dobar u igri glavom i u skok igri, ali to je to, to je njegov forte i on nema ništa drugo. Lambertu također posjeduje te osobine kao i Carroll, ali dok je kod Carrolla to sve što on ima, kod Lamberta je to samo dio njegovog napadačkog arsenala, on je neusporedivo bolji all around igrač i ima znatno bolje razumijevanje igre. No prolongirani pad forme bi Lamberta mogao koštati mjesta.

Jay Rodriguez je autsajder i čini mi se da će na koncu biti srezan s popisa, odnosno ostat će na širem popisu i čekat da se netko ozljedi. Nije impresionirao u prijateljskoj utakmici protiv Čilea (iako za to postoje brojni faktori - igrao je debitantski nastup u eksperimentalnoj formaciji protiv snažnog suparnika. Nisu ni ustaljeni i bolji igrači impresionirali, pa ne vidim zašto bi se Jayu to uzelo za zlo).
No Hodgson ga očito smatra opcijom kad ga je ponovno pozvao, a ne može ni ignorirati njegovu golgetersku formu ove sezone. No ipak smatram da trenutno ima previše igrača ispred njega.

Luke Shaw je debitirao protiv Danske. Ušao je u drugom poluvremenu umjesto Ashleya Colea i odigrao kompetentnu partiju i odmah se nametnuo barem u konkurenciju. Treći lijevi bek, Leighton Baines, nije nastupio, a to je vjerojatno zato što je on siguran. Dakle borba je između Colea i Shawa. Cole sa 107 nastupa za reprezentaciju, Shaw sa jednim nastupom. Za jednog SP dolazi možda prekasno u karijeri, a za drugog prerano. Koga će Hogson odabrati? Imaju dva stajališta. Jedno je da treba ići na Svjetsko sa iskusnim i dokazanim igračima, a drugo je da treba poslati mlađe i gladnije igrače da steknu iskustvo igranja na velikom natjecanju, jer ionako nitko ne smatra da će Engleska postići nešto značajno. Oba stajališta su validna, ali poznavajući Hodgsona on će izabrati konzervativnu opciju i pozvati Colea, valorizirajući njegovo iskustvo i zasluge za reprezentaciju.

Ja bih osobno poveo Shawa, a to govorim sa objektivnog stajališta, bez navijačke dioptrije. Cole je u svoje vrijeme bio najbolji lijevi bek na svijetu, ali ove sezone je započeo tek tri utakmice od prve minute za Chelsea, nasuprot 28 nastupa Shawa za Southampton. Mourinho radije stavlja desnog beka lijevo nego Colea, a i to sigurno govori nešto.
Ashley ima povijest spremanja vrhunskih igrača u svoj džep, ali je upitno u kakvoj natjecateljskoj formi će dočekati Svjetsko. S druge strane, Luke Shaw je sadašnjost i budućnost engleskog nogometa.

Oznake: reprezentacije


- 20:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Southampton 0 - 3 Liverpool











Još nisam ove sezone prognozirao poraz Southampton, uvijek sam imao razloga za misliti da ćemo odnijeti bod/ove iz utakmice. Za sutra pak smatram da ćemo izgubiti.



Ovo sam napisao u previewu utakmice i nažalost bio sam u pravu. Nije to izgledalo toliko loše, dapače, nije uopće izgledalo loše, u jednom dijelu utakmice (od sredine prvog do početka drugog) bili smo uvjerljivo bolji suparnik i zasluženo pobrali pohvale svekolikog i mnogobrojnog Liverpoolovog navijačkog puka koji su, iako naravno oduševljeni pobjedom i okupirani neizustivim snovima o tituli, istovremeno priznali da su naišli na pravoga i kvalitetnog protivnika i time ova pobjeda ima još veću težinu za njih.

Utakmicu su preokrenule sitnice. Iznenadna naklonost fortune odbila je loptu od Fontea u noge Suarezu koji takve darove ne propušta i Liverpool je poveo. Nakon toga slijedi naša već spomenuta izvrsna dionica igra u kojoj smo vrlo lagano mogli izjednačiti, recimo uskoro je Lallana iz izgledne pozicije pogodio stativu. Da je možda bio naš dan, novčić bi pao drukčije. Ali ne želim se zapravo izvlačiti na sreću, radije ću se držati stajališta da kvalitetniji igrači/momčadi isprovociraju sreću da radi za njih. Mi smo se susreli protiv odlične momčadi Liverpoola koja igra u velikoj formi i suprostavili smo im se na odličan način, ali je na kraju krajeva presudila ona ekstra kvaliteta koju oni posjeduju u svjetskim klasama poput Suareza ili Gerrarda.

Sljedeća utakmica je Crystal Pulis u gostima i bilo bi vrijeme da okrunimo dobre partije i ponekim bodom.





Match report;

http://www.bbc.com/sport/0/football/26300991

http://www.theguardian.com/football/2014/mar/01/southampton-liverpool-premier-league-match-report

http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-2570408/Southampton-0-3-Liverpool-match-report-Luis-Suarez-Raheem-Sterling-score.html

http://www.not606.com/showthread.php/251883-Article-Saints-v-Liverpool-match-thread-Southampton-FC-Football

Snimka utakmice;

http://livefootballvideo.com/fullmatch/england/premier-league/southampton-vs-liverpool-2

Oznake: Southampton, Liverpool, EPL


- 20:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.