Kodeks državnih službenika u institucijama Bosne i Hercegovine - Pravi datiranje

ponedjeljak , 31.12.2018.

Pravilnici Vijeća ministara BiH objavljeni u 2013. godini










Click here: Kodeks državnih službenika u institucijama Bosne i Hercegovine






Prava i odgovornosti Prava i odgovornosti pripadnika rezervnog sastava reguliraju se u skladu s odredbama Zakona o službi u OSBiH i drugim propisima. NIVO A2 prema Europskom referentnom jezičnom okviru podrazumijeva sljedeće: Razumijevanje: Slušanje - Mogu razumjeti fraze i najčešće korištene riječi iz područja neposrednog ličnog interesa npr. CILJNA GRUPA Državni službenici do nivoa stručnog savjetnika 40 Specijalističke obuke Pravo CODE: OSP11 Praktični aspekti pružanja međunarodne pravne pomoći Praktični aspekti pružanja međunarodne pravne pomoći BROJ SATI: 6 BROJ DANA: 1 SADRŽAJ Pojam i istorijski razvoj međunarodne pravne pomoći; - Značaj i pravni osnovi zakoni i međunarodni ugovori za pružanje međunarodne pravne pomoći; - Načela na kojima se zasniva međunarodna pravna pomoć; Vidovi oblici međunarodne krivičnopravne pomoći; - Opšti vidovi međunarodne krivičnopravne pomoći; Postupak ekstradicije osumnjičenog, optuženog i osuđenog lica, postupak ustupanja krivičnih gonjenja u inostranstvo; - Postupak priznanja i izvršenja stranih sudskih presuda u krivičnim stvarima i građanskim stvarima; Postupak pružanja međunarodne pravne pomoći u građanskim stvaruma CILJ Cilj ove edukacije je da da jedan cjelovit prikaz međunarodne pravne pomoći, na način što odgovarajuća teoretska viđenja ispituje i provjerava kroz praksu, te kroz uporednu analizu nudi moguća rješenja u pogledu pravilnog pružanja i traženja ove vrste pravne pomoći.



Kodeks državnih službenika u institucijama Bosne i Hercegovine

Mogu bez prevelikog napora razumjeti programe koji su im od interesa. Javna opomena za teže povrede ovog Kodeksa. Oblici kršenja Kodeksa Član 38.



Kodeks državnih službenika u institucijama Bosne i Hercegovine

Etički kodeks izabranih zvaničnika Grada Sarajeva - Pritužbe na nepoštivanje kodeksa 1 Građani i službenici mogu se obratiti rukovodiocu institucije pritužbom na ponašanje državnog službenika, za koje smatraju da je protivno odredbama kodeksa. Evropski sud je ocijenio da činjenica da je nacionalni sud dao veću težinu principu sekularizma — neutralnosti i interesu države nego interesu apelantice da ispoljava svoja vjerska opredjeljenja, ne narušava EKLJP.



Kodeks državnih službenika u institucijama Bosne i Hercegovine

Cilj kodeksa Član 2. Cilj kodeksa je da državni službenik kao predstavnik institucije svojim ponašanjem štiti javni i pravni interes zasnovan na Ustavu i zakonu i tako doprinosi jačanju uloge i ugleda državne službe. Primjenjivanje načela državne službe, odgovornosti i obaveze Član 3. Zaštita javnog interesa Član 5. Pri donošenju odluka i vršenju diskrecionih ovlaštenja državni službenik dužan je da vodi računa o javnom interesu i relevantnim činjenicama i ne smije da djeluje na način koji ga dovodi u položaj obaveze vraćanja usluge nekom fizičkom ili pravnom licu. Sprječavanje sukoba interesa Član 6. Postupanje sa povjerenim sredstvima Član 7. Državni službenik je dužan da materijalna i finansijska sredstva koja su mu povjerena u vršenju poslova koristi namjenski, ekonomično i efikasno, isključivo za obavljanje poslova i da ih ne koristi za privatne svrhe. Postupanje sa poklonom Član 8. Korištenje imovine institucije u privatne svrhe Član 9. Državnom službeniku nije dozvoljeno korištenje imovine institucije u privatne svrhe, a posebno korištenje imovine institucije protivno interesu državne službe. Postupanje sa informacijama Član 10. Politička neutralnost Član 11.



Himna BiH Marakana
Predmet Zakona Ovaj Zakon regulira jedinstveni odbrambeni sistem BiH, uspostavlja i definira lanac komandovanja i ulogu svih elemenata kako bi BiH imala pun kapacitet u civilnom nadzoru i zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Jasno je, po mišljenju Evropskog suda, da se moraju uzeti u obzir svi ti faktori u kombinaciji s opsegom smetnji koje je pretrpjela podnositeljica zahtjeva. Ovo podrazumijeva da uposlenici Granične policije ne smiju nositi bradu tokom obavljanja službene dužnosti. Isto tako, u slučaju Phull protiv Francuske, u odluci iz 2005. Obuka Pripadnici rezervnog sastava koji nemaju prijašnjeg vojnog iskustva moraju proći vojnu obuku u skladu s dodijeljenom vojnoevidencijskom specijalnošću, odnosno položajem. CILJNA GRUPA Svi državni službenici 20 Specijalističke obuke Pravo CODE: OSP25 Ustavna zaštita ljudskih prava i građanskih sloboda Ustavna zaštita ljudskih prava i građanskih sloboda BROJ SATI: 6 BROJ DANA: 1 SADRŽAJ Razvoj ideje o ljudskim pravima Dimenzije ljudskih prava Katalog ljudskih prava na globalnoj razini Ljudska prava u Ustavu BiH Građanska i politička prava Relevantna praksa EctHR Pozitivna obaveza države da zaštiti život Razlika između pojmova mučenje nečovječno postupanje - ponižavajuće postupanje - intenzitet pretrpljene patnje Pravo na slobodu i sigurnost nije apsolutno pravo, lista izuzetaka u slučaju Katalog ljudskih prava iz Europske konvencije u praksi Ustavnog suda BiH Zabrana diskriminacije Vrste diskriminacije i primjeri Diskriminacija u praksi ECtHR protiv BiH Katalog ljudskih prava iz Europske konvencije Ustav BiH Uvjeti dopustivosti apelacije pred Ustavnim sudom BiH Izvodi iz relevantne prakse Ustavnog suda BiH Pravila Ustavnog suda BiH Relevantna praksa EctHR Vrste i dejstvo odluka Ustavnog suda BIH Izvršenje odluka Ustavnog suda BiH Krivični zakon BiH Praksa Europskog suda za ljudska prava protiv BiH u pogledu propusta nadležnih organa u BiH da izvršavaju odluke Ustavnog suda BiH CILJ Upoznavanje sa ljudskim pravima, vrste i podjela ljudskih prava, informisanje o načinu i zaštiti 21 ljudskih prava i građanskih sloboda, sticanje znanja o nadležnim organima koji se time bave, te upoznavanje sa zakonskim aktima koji su propisani kao zaštita ljudskih prava OČEKIVANI ISHODI Produbljivanje znanja o zaštiti ljudskih prava i građanskih sloboda, te mogućnost ispravnog intervenisanja u slučaju ugrožavanja istih. Mogu shvatiti osnovno značenje kratkih, jasnih i jednostavnih poruka i javnih obavijesti.

[O cemu se dopisivati sa njom|Net.hr chat na androidu|Torta od čokolade]






Oznake: Pravilnici, Vijeća, ministara, Bih, objavljeni, u, 2013, godini

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.