Što je Istina?

četvrtak, 09.03.2006.

Studenti lete iz FOIa?

ISKON donosi sljedeći članak:


Varaždinska biskupija i službeno je zatražila povrat zgrade u kojoj se održava nastava tamošnjeg Fakulteta organizacije i informatike.

Uprava fakulteta šokirana je tvrdim stavom Crkve koja se poziva na ugovor države i Svete Stolice iz listopada 1998. godine prema kojemu se "Katoličkoj crkvi ima vratiti sva imovina oduzeta u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine".

Na stranu fakulteta čvrsto je stao i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

"Nije mi jasan tako rigorozan stav Crkve, ali Grad nema nikakve pravne instrumente da se miješa u spor. Sporna zgrada je nakon nacionalizacije pedesetih godina prošlog stoljeća pripala Varaždinu, a Grad ju je prepisao na ondašnju Višu ekonomsku školu, čiji je sljednik današnji Fakultet informatike", objašnjava Čehok u Glasu Istre.

"Fakultet se nalazi u baroknom centru Varaždina te bi preseljenjem na drugu lokaciju izgubili dinamiku, živost i druženje koje centru grada donose baš studenti. Od Crkve sam očekivao više skromnosti i respekta prema visokoškolskim ustanovama", navodi Čehok.

Slično misle i studenti koji su se muvali pred fakultetom, od kojih je najmanje bilo Varaždinaca. Baš zbog diplome na varaždinskoj informatici koja jamči brzo zaposlenje, ovaj fakultet pohađaju studenti iz cijele zemlje.

Profesori na fakultetu još ne žele istupati u javnost, ali anonimno ipak navode da postoji niz zamjenskih objekata u Varaždinu - od vojarni do zgrada u gradskom vlasništvu, koje bi Crkva mogla uzeti kao zamjensko rješenje.

Sporno je i to ima li Varaždinska biskupija pravo na povrat sporne zgrade. Više stoljeća star objekt u kojemu su boravili isusovci, a nakon njih pavlini, pripao je Austriji, nakon što je car Josip II. 1786. ukinuo pavlinski red. Narednih stotinjak godina zgrada je prošla brojne namjene - od skladišta žita do vojne bolnice, da bi 1940. bila vraćena Crkvi.

Gradonačelnik Čehok i profesori na fakultetu tvrde da Crkva nikada nije stupila u posjed objekta, jer je bio ruševan i nefunkcionalan. Nakon nacionalizacije pedesetih, neko vrijeme je koristi Okružni sud, da bi 1962. tamo uselila Viša ekonomska škola. Grad naposljetku objekt poklanja fakultetu koji je danas uknjižen kao jedini vlasnik.

U zadnjih petnaestak godina, sva infrastrukturna ulaganja išla su iz džepova školarina i kredita koje je fakultet dobio od sveučilišta.

"Imamo odlično organiziran fakultet, samo za preuređenje podruma u modernu informatičku učionicu podigli smo kredit od sedam milijuna kuna. Skandalozno je oduzimati nam ono što smo osuvremenili iz svojih džepova, navodi jedan profesor na fakultetu.

Zanimljivo je da su sukobljene strane udaljene svega pedesetak metara, jer se zgrada fakulteta naslanja na dvore Varaždinske biskupije.

Do biskupa varaždinskog Marka Culeja i mjerodavnih u Crkvi, međutim, novinari Glasa Istre nisu uspjeli doći ni nakon višekratnih poziva na portu biskupije.


Ovo je samo jedan od primjera gdje Crkva traži svoju imovinu, a ne može doći do nje.
Npr. Još davno je pisalo (mislim isto u Glasu Istre ili pak Novom listu, da je Nadbiskupija Riječka tražila povrat zgrade Hoteljerskog faxa u IKI. Ika je lijepo turističko mjesto, odlična lokacija, skupa, ...
No fax se nje dao, te je Crkva pristala na to da u zamjenu za taj fax na odličnoj lokaciji, dobije Filozofski fax u neposrednoj blizini sadašnjeg Teološkog fakulteta u Rijeci.

Slična stvar riješila se na razne načine i u drugim gradovima u Hrvatskoj.Sada je na redu Varaždin.

Moje mišljenje u cijeloj priči je ovakvo. Ukoliko ja kao građanin imam pravo zahtijevati povrat svojih dobara koje mi je protupravno oduzela komunistička Jugoslavija, zašto to pravo ne bi imala i Crkva. Ona je to pravo morala "zaštititi" dodatnim ugovorima. i uspjela je
Sada traži povrat dobara u Varaždinu. I ima pravo na to. I smatram da treba to i dobiti. Istina je da bi morala dosadašnjem "vlasniku" vratiti uloženo, na jednak način kao što bi i građanin koji dobija svoju nekretninu natrag trebao vratiti neke troškove ukoliko je bivši "vlasnik" imao određene radove.

I ovdje FOI po mome sudu, ne želi toliko ostati u staroj zgradi zbog uloženog novca..., već zbog lokacije. Jednako tako u Rijeci je filozofski fax ulozio dosta sredstava u obnovu svoje zgrade, no dogovorom Crkve i sveučilišta Crkvi je dan Filozofski fax, a zadržan je Hoteljerski fax na boljoj lokaciji. Kada se za koju godinu svi fakulteti presele u kampus, ova lokacija na kojoj je Hoteljerski fax moći će se odlično unovčiti.

FOI bi se na jednak način na koji to nudi Crkvi mogao sam preseliti u neki drugi prostor. S druge strane, budući su imali velika ulaganja Crkva bi nekako trebala nadoknaditi sredstva.S treće pak strane, budući da FOI nije bio vlasnik te zgrade, već im je ona dana od EX JUGE koja je sve nacionalizirala (čitaj. ukrala) kako običnim ljudima, tako i Crkvi, kojoj je najviše i oduzeto., fax je sam kriv što je ulagao velike novce u nešto što nije bilo do kraja pravno riješenoi. I kako riješiti taj spor.

Da ja zastupam Crkvu riješio bih to na jedan od sljedeća 2 načina. Ili tražio povrat svoje zgrade. Ili se pak dogovorio da dobijem zamjensku zgradu, na jednako vrijednoj i dobroj lokaciji, jednake vrijednosti zgrade tj. prostora (FOI je ipak u predivnoj baroknoj zgradi), te naravno tražio određena sredstva za obnovu dobivene zgrade, ako je ona u lošijem stanju nego što je to bila zgrada FOIa.

JOš jedna stvar odnosa politike i malog čovjeka u onosu na prava. Na Viru rušiti 100njak bespravnih građevina. Naravno objekti većine naših političara koji su ih također bespravno sagradili neće biti rušeni. Njima ti objekti služe kao vikendice, a to što će neki od tih 10njak obitelj ostati bez jedinog doma nije ih briga. Ja sam naravno za to da se sve bespravno ruši. No ako se ne ruši političarima, zašto se mora rušiti običnom čovjeku.

09.03.2006. u 23:21 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

< ožujak, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Na ovom blogu iznosti ću stvari koje se meni čine zanimljivima i koje budem želio podijeliti sa vama. Hoće li to biti JedinoIstina, ne bih sada znao reći. Čitajte i vidjet ćete. wave

VI STE POSJETITELJ BROJ:
Free Web Site Counter
Free Web Site Counter

Sada je

Linkovi
Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr
Mala raja
Hrvatska svemirksa agencija, da i to imamo :)

DUHOVNI:
SKAC
Prostor duha
pray-as-you-go
Savez bez imena
Križ života
HKR
Postulatura za Ivana Pavla II

BLOGOVI - redosljed nebitan


Fresh Prince
Odraz neba u kapi kiše
BOZJI PLAMEN
SMart
CRKVA
Ivan Pavao II
Naturaliter
ANCHYKA
BIBLIJA
TRIPTIH
CNN
BORAC
DJEVICA
STO BI TE LAGAO
kršcanska-curka
GEORG
TRATINCICA
ANCICA
PRIJATELJ
LONELYGIRL
s.a.N.j.i.n _ _ _ s.v.I.j.e.T
TILLY
UMOVANJA
ETA
PLAVOOKAMALENA
ZIG
BUBAMARA
BODULICA
KROSS
SMILEY
MALENOPRASE
NEBITAN
DODIR
ANGEL
AMELIE7
SKORPION12
ReQuIeM
LUCYINTHESKY
DIJAMANTNI DVORAC
NOVI ZIVOT
PRISONEROFLOVE
shrek
MYSTERIES
ISOLLEA
DOBARBLOG
DIšPERADUN
CRASHDOWN
MLIJEKO I MED
RASCVIJETANI BLOG
WAR AGAINST

Pokoja riječ....

DUHOVNOST NIJE BIJEG!
Duhovnost
se ne može naučiti
bijegom iz svijeta
umaknuvši stvarima,
ili odlaskom u osamu i odvajanjem od svijeta.
U stvari,
moramo se naučiti nutarnjoj samoći
gdje god bili ili s kim god se nalazili.
Moramo naučiti prodirati u stvari
i tamo Boga nalaziti.
(Eckhart)

MISLI, IZREKE, CITATI...
Bože, ja te ne molim
da me oslobodiš
od životnih patnji,
nego te molim
da me u patnjama ne napustiš.

R. Tagore

Kad mogu INI i INE- zašto ne i ti AUGUSTINE?
Sv. Augustin

Križevi su u ljudskom životu poput povisilica u glazbi. Oni uzdižu!
L. V. Bethoven

Pisati ne znači drugo nego misliti.
Nered u rečenicama je posljedica nereda umislima,
a nered u mislima je posljedica nereda u glavi,
a nered u glavi je posljedica nereda u sredini i stanju te sredine.
Ako je netko odlučio vršiti kritiku,
a to znači da hoće od nereda u rečenicama,
u mislima, u glavama, u ljudima i u sredinama stvarati red,
onda takav subjekt ne smije biti neuredan ni u rečenicama ni u glavi ni u mislima.

Miroslav Krleža

Plod niče iz sjemena a djela iz misli.
L. N. Tolstoj

Ako izmijenimo naše misli, svijet oko nas se mijenja.
Richard Bach

RSS vijesti i povijest

RSS VIJESTI


DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN