utorak, 30.12.2014.

Utjecaj okoline na odabir zanimanja

Koliko puta ste željeli nešto, ali vaš krajnji odabir je bio suprotan od vaše prvotne želje samo zato što se ljudima oko vas ona druga ideja činila boljom?
Koliko puta ste otišli nekud gdje zapravo uopće niste željeli ići, samo zbog toga što vas je netko iz društva na to nagovorio?

Iskreno? Mislim da ne postoji osoba na ovome svijetu kojoj se to nije dogodilo minimalno jednom u životu. Svi mi imamo takve trenutke kada pustimo druge da odlučuju umjesto nas. Na kraju nam to postane navika da čak i kada trebamo birati zanimanje odlučujemo prema istom principu. Pa se tako dogodi da upisujemo srednju ili fakultet na temelju onoga što roditelji ili naša okolina očekuju od nas. Trudimo se zadovoljiti imaginarne kriterije koje su nam drugi nametnuli, a da toga uopće nismo bili svjesni. Još gora situacija se dogodi kada upišemo npr. fakultet na temelju toga što se netko koga poznajemo upisao na isti, ne razmišljajući pritom da li je to za nas dobar odabir ili ne. Vjerojatno u tom trenutku to nije niti bitno, ali u najgorem slučaju neće dugo proći prije nego što postanemo svjesni pogreške.
Sve je to začarani krug iz kojeg je kasnije vrlo teško izići.

Koliko god da se ova tematika činila jednostavnom, zapravo to uopće nije. Odabrati pravo zanimanje na kraju postane od životne važnosti, jer što god da odlučimo mi smo ti koji s time moramo živjeti. Ako pogriješimo živjet ćemo s tim nezadovoljstvom onoliko dugo dok sami u svojoj glavi ne odlučimo da je vrijeme za promjene.

Ono što ljude zapravo najviše ubije u pojam je upravo ta okolina koja skeptično gleda na sve. Jer što se dogodi kada mlada osoba puna entuzijazma s ponosom dođe pred ljude i javno se izrazi što želi raditi u živou....dogodi se tišina. Izmjene se nekoliko pogleda u stilu „Samo sanjaj“ nakon čega slijedi rafalna paljba izjava kao što su:

„Znaš da je tu jako teško za upast. Ako nemaš vezu koja će te progirati, niti ne pokušavaj.“

„Gdje ćeš naći posao s tim?“


Dođe ti da vrištiš od muke.

Sve je to neizostavan dio života i stvarno bih željela reći da se takve stvari neće događali, ali hoće. Uvijek će biti ljudi koji će podcjenjivati vas i vaše želje. Bit će slučajeva kada ćete biti ništa više nego obićan broj, ali usprkos svemu ne odustajte od onoga što volite. Najveće zadovoljstvo dolazi upravo onda, kada svim onim ljudima koji su sumnjali u vas pokažete da možete sve što god poželite!



- 12:27 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2014 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Siječanj 2015 (6)
Prosinac 2014 (6)
Studeni 2014 (1)

Opis bloga

"Chose a job you love and you will never have to work a day in your life."
Confucius