Slogica

Klinci i izlaganje suncu

5
Svima treba izlaganje suncu, tako i djeci. Sunce je naš glavni izvor vitamina D, koji nam pak pomaže apsorbirati kalcij i tim dobivamo bolje i snažnije kosti.

Ali ne treba nam biti cijeli dan na suncu kako bi dobili dovoljno vitamina. Bar ne večini ljudi. Štoviše previše izlaganja suncu može oštetiti našu kožu, možemo dobiti rak kože, oštetiti oći i oslabiti naš imunitet.

Ne moramo biti stari kako bi bili u opasnosti. I najmlađa koža zahtijeva veliku pažnju tijekom izlaganja sunčevim zrakama.

Većina djece dostigne 50 – 80% svog ukupnog, životnog izlaganja suncu do svoje 18-te godine. Dakle vrlo je važno da mi, roditelji svoju djecu naučimo kako se sigurno i bez opasnosti izlagati suncu. Uz malo pažnje koža vašeg djeteta će ostati lijepa i zdrava, a rizik karcinoma minimalan.

Nekoliko činjenica o izlaganju suncu..

Sunce prema zemlji šalje svijetlo. A dio tog svijetla su i nevidljive ultravioletne (UV) zrake. Kada te zrake dođu do naše kože izazivaju tamanjenje, crvenilo i druga oštećenja kože.
Sunčeva svijetlost sadrži tri tipa ultravioletnog zračenja, UVA, UVB i UVC.
1.UVA: zrake izazivaju bore, starenje kože i jedne su od glavnih uzroka raka kože. UVA zrake bez nekog većeg problema prolaze kroz zaštitni sloj ozona, time postaju glavnina onoga što mi zovemo sunčanje. Npr, kada odete na kvarcanje, zapravo ste izloženi UVA zrakama. Tamna boja kože izazvana UVA zrakama ne štiti nas od sunca. Samo izaziva lažni osjećaj sigurnosti. Doduše, tamna boja nam svima dobro stoji. No sjetite se da nam bore ne stoje dobro i zaštite se od ovih zraka.
2.UVB: zrake su opasne. Izazivaju opekline, mrenu (zamućivanje oka) te nam uništavaju naš sustav imuniteta. Melanoma, opasni oblik raka kože direktno se povezuje sa opeklinama kože izazvanim UVB zrakama. Isti se može pojaviti i prije 20-te godine života. Većinu UVB zraka apsorbira ozonski omotač, no dovoljno ih dođe do površine vaše kože da mogu izazvati ozbiljnu štetu.
3. UVC zrake su najopasnije, no na našu sreću ozonski omotač ih u potpunosti blokira.
Dakle najvažnije je sebe i obitelj zaštitit od UVA i UVB zračenja.

Melanin – naša prva crta obrane.

UV zrake reagiraju sa kemikalijom naziva Melanin koji se nalazi u našoj koži. On je naša prva crta obrane jer apsorbira UV zrake prije nego naprave neku ozbiljniju štetu. Melanin dolazi u različitim koncentracijama i bojama što izaziva različitu boju kože. Što nam je koža svjetlija to imamo manje melanina da nas brani od UV zračenja. Suprotno, tamnija koža, više melanina, više prirodne zaštite. Naravno to ne znači da oni sa tamnijom kožom ne trebaju zaštitu od sunca.

Izlaganje suncu povećava količinu melanina u koži. Tada naša koža tamni. Ali, čak i zdrava tamna boja može biti znak “štete” od izlaganja suncu. Rizik od štete se povećava trajanjem i intenzitetom boravka na suncu. Ljudi stalno izloženi suncu (farmeri, ribari ili kronične sunčalice su rizična kategorija. Opekline nastaju kada količina melanina nije dostatna da apsorbira UV zrake. A ako je koža već tamna, možda ne možemo primjeriti da smo opečeni.

Izlaganje suncu opasnije je za djecu koja imaju;




Dakle ako vaše dijete ima i samo jednu od ovih “visokorizičnih” karakteristika morate biti dvostruko oprezniji.

Nije sva sunčeva svijetlost jednaka. Njen intenzitet ovisi o godišnjem dobu, dobu dana, geografskoj visini i širini, i nadmorskoj visini (što smo više to je UV zračenje jače). Dakle, zimi kada smo na skijanju u planinama – zaštitite se od sunca bez obzira što je sunce tijekom zime “slabije”. Dodatno, UV zrake se reflektiraju od vode i snijega. U takvim uvjetima trebate dodatnu zaštitu.

Uz pravu zaštitu klinci se mogu sigurno igrati na suncu!

Izbjegnite najjače zrake tijekom dana.

Od 10.00 sati do 16.00 sati sunce je najjače, samim tim i najopasnije. Ukoliko je dijete izloženo suncu u to vrijeme budite sto posto sigurni da je namazano kremom odgovarajućeg faktora. To vrijedi čak i ako se igramo u hladu, ispod suncobrana ili u kući kraj otvorena prozora. “Nevidljivo” sunce jednako je opasno kao ono vidljivo. Ukoliko pak puše vjetrić situacija je opasna. Djeca ne shvaćaju da im je vruče i da lagano crvene jer ih lijepo hladi vjetrić…

Prekrijte se!

Najbolja zaštita od jakog sunca je da prekrijemo kožu materijalima koji štite od UV zračenja. Budite sigurni da odjeća koju stavljate na dijete nije “prozirna” i da NE propušta UV zrake. Odgovarajuća zaštita glave sa šiltom je obvezatna.

Bebe imaju svjetliju kožu i ne razvijaju velike količine melanina. Samim time su osjetljiviji na opekline. No, bebama do 6 mjeseci se NE SMIJE stavljati krema za sunčanje. Tako da ih moramo držati van dosega sunca kako god je moguće. Ako ste sa bebaćem na suncu, obucite ga, stavite mu kapu koja radi sjenu na lice i zaštite ga suncobranom. Naravno sve to mora biti od materijala koji NE propuštaju UV zrake.

Stariju djecu također moramo zaštititi od sunca. Dugo izlaganje ih može iz iritirati i umoriti. Za cjelodnevni boravak u prirodi obavezno ponesite veliki suncobran ili šator. Ukoliko nije prevruće, dijete se može na suncu igrati u majci sa dugim rukavima i hlačama sa nogavicama.

Koristite kremu za sunce!!!

Za klince se mogu nabaviti razne kreme za sunčanje. Čak i one sa fora mirisima, raznoraznim dječjim tubama i ostalim zabavnim detaljima koji će zaokupirati vaše dijete.

Ono što morate gledati kod krema je stupanj zaštite od UV zraka. Na većini krema označen je oznakom SPF (sun protection faktor ili faktor zaštite od sunca na Hrvatski). Za djecu od 6 mjeseci na više minimalni faktor mora biti 15 i više. Jednostavno, kožu moramo gotovo sa 100% sigurnošću zaštiti od UV zraka. Dalje pogledajte na kremi dali štiti od UVB i UVA zraka. Što se zna označavati sa oznakama “štiti od cijelog spektra” i sličnim. Kako bi izbjegli alergije potražite kremu bez PABA sastojaka a ako dijete ima osjetljivu kožu pronađite kreme koje sadrže titanimu dioksid (blokator UV zračenja bez kemijskih sastojaka).

Kako bi krema “funkcionirala” ispravno morate je pravilno nanijeti. Dakle;



Ukoliko se klinci kupaju, nabavite vodonepropusnu kremu. Voda reflektira UV zrake i na takvim mjestima trebate kvalitetnu zaštitu. Pravilo je da ukoliko se djeca kupaju, kremu mažete svakih sat vremena.
Dakle kvalitetna krema potrebna je djeci bez obzira dali su tamna, svijetla, dobro pocrnila ili tek počinju. Zapamtite minimalni faktor je 15.
Naočale za sunce nisu samo dječji modni dodatak.

Uv zrake mogu oštetiti oči jednako kao i kožu. Opekline na dijelovima očiju su relativno česte (ne mislim na kožu, mislimo na oko kao takvo). Jedini način da zaštitimo oko su naočale za sunce. “Jeftilen” naočale sa placa možete odmah zaboraviti. One moraju imati kvalitetno staklo, koje štiti od cijelog spektra UV zračenja u sto postotnom iznosu i od samog ,vidljivog svjetla. Zgodan trik, kako bi izbjegli probleme sa klincima koji ne vole nositi naočale je da ih odvedete u dućan neka sami odaberu svoje naočale.

Provjerite lijekove.

Ukoliko vaše dijete pije neki lijek provjerite kod liječnika dali taj lijek povećava osjetljivost na UV zrake. To je vrlo česta pojava a sve probleme vam može riješiti jedan telefonski razgovor od dvije minute. Budite oprezni!!

Što ukoliko vaše dijete dobije opekline od sunca??

Koliko god da bili oprezni sunce može opeči dijete. Kasnije će klinac osjećati da ga sve peče i neće mu biti baš dobro. Neka djeca se počnu cijela tresti. Kako je sunce isušilo kožu počinje svrbež. Tjedan dana nakon opekline, koža se počinje ljuštiti. Pazite da se djeca ne ćešu i da ne gule staru kožu jer se mogu razviti različite infekcije.

Evo nekoliko savjeta što učiniti u slučaju opeklina;

Ne puštajte dijete na sunce dok god ne zacjeli i posljednja opeklina. Dodatno izlaganje suncu samo će povećati i pojačati posljedice opekline.
Napravite svježu (ne hladnu) kupku ili dijete omotajte u vlažne gaze kako bi smanjili bol,
nanesite čisti Aloe vera gel na opekline, odlično sredstvo koje umanjuje bol i pomaže koži da brže zacjeli,
Kod jačih opeklina može se djeci dati neko sredstvo za smanjenje boli (ibrufen ili slični), sjetite se da klinci ne smiju uzimati aspirine!!
Na kožu aplicirajte kremu koja vlaži, jače opekline prekrite sa slojem kreme sa 1 posto hidorkortizana. Izbjegavajte pod svaku cijenu kreme koje sadrže benzocain – iritira kožu i može izazvati alergije.

Ukoliko su opekline jake i počinju se javljati mjehuri, odmah kontaktirajte svog lječnika. Mjehure ne smijete bušiti jer se može razviti infekcija i može na tom mjestu ostati ožiljak.

Bolesti izazvane suncem!

Sunčanica, toplotni udar i slične bolesti puno su opasnije od opeklina. Događaju se kada se dijete pregrije, bude dehidrirano i vrlo često su popračene opeklinama.

Odmah zovite doktora nakon izlaganja suncu ako:



Također potražite liječnićku pomoć ako se pojavi;





Budite primjer;
Djeca vole kopirati odrasle. Budite im dobar primjer i slijedite sve opisano u ovom članku. I dobro se zabavite na suncu sa svojom obitelji…

Kako pronaći pravu kremu za vas i vaše dijete?? Proučite ovu stranicu... Puna je iznaneđenja..


http://www.ewg.org/2010sunscreen/


16.06.2010. u 14:11 | 1 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2010 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Veljača 2011 (3)
Siječanj 2011 (2)
Prosinac 2010 (5)
Studeni 2010 (4)
Listopad 2010 (7)
Rujan 2010 (4)
Kolovoz 2010 (3)
Srpanj 2010 (6)
Lipanj 2010 (5)
Svibanj 2010 (8)
Travanj 2010 (7)
Ožujak 2010 (12)
Veljača 2010 (10)
Siječanj 2010 (8)
Prosinac 2009 (6)


Komentari da/ne?

Opis bloga

Image and video hosting by TinyPic

Roditeljstvo... Savjeti za preživjeti i biti sretan roditelj. A time imati i sretno dijete...


Podržavamo...

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Slogica



Free Counters




Linkovi

www.slogica.com.hr
Slogica - stolica za vaše sretno dijete