Slogica

Cure i dečki, koje je teže odgojiti?!

decki i cure

Uvijek mi se čini da više energije potrošim na svog princa nego na malu princezu. No, kada bolje razmislim istina je da su oni poprilično različiti po karakteru, izražavanju osjećaja, brbljivosti i empatiji. No energija utrošena u odgoj je potpuno ista..

Ova priča o odgoju i razlikama između prinčeva i princeza prepuna je stereotipa. Čini mi se, a do tog mišljenja sam došao tijekom vrtičko - igrališnih trač partija, da roditelji dijele curice i dečke ne na osnovi realnih događanja već na bazi trenutnih frustracija. Danas me je nasljednik naljuti - e dečki su nemogući, dok je nasljednica super. Sutra skužimo da je zapravo nasljednica sve zakuhala i prića je okrenuta za 360 stupnjeva (kako bi jedna naša pop zvijezda rekla :-) )

Adrian (2g.) na jurilici..

Istina je da su dečki i cure različiti. Od samog početka (ne tog, sram vas bilo, to su bablje priče, mislim na rođenje) vidimo da se razlikuju u ponašanju i potrebama. Doduše, ne smijemo izbaciti iz jednadžbe i naše kulturološke intervencije i tako nametnute razlike u odgoju različitih spolova.

Kada su tijekom jedne medicinske studije pokazali klincima od 18 mjeseci sliku kolica i sliku autića, većina curica odabrala je kolica a dečkići su mahom pokazali na sliku autića.

Doduše, svaki roditelj zna da su klinci sa 18 mjeseci dovoljno pametni i razmaženi i da vjerojatno već pomalo na bazi igračaka razvijaju neke afinitete, isto tako svaki roditelj zna da njihova XY beba nije ista kao njihova XX beba.

No lako je empirijski pričati pričice koje često ne ostanu na površini dugo. Naime, ja kao roditelj sam sklon, a primijetio sam da svi patimo od te sklonosti, vrlo često mijenjati mišljenje.

Ajmo vidjeti što nam nauka može reći o tome..

Dečkić..

Luka, Borna, Adrian ili neko drugo muško ime oko vas zasigurno donose u kućanstvo akciju, koju vole kako gledati tako biti dio iste. No u isto vrijeme su puno emocionalniji nego što stereotipi govore o njima. Evo nekoliko činjenica koje će se razvijati kako vaš i moj mali muškarac raste...

Vole kretanje:

Prema psiholozima sa fakulteta Cambridge, dečki više vole gledati mehaničko od ljudskog kretanja. Dakle dečko će rađe svoju pažnju posvetiti brisačima koji se kreću nego mami koja priča. Ma koliko god to mame žalostilo, to je činjenica...

Moraju se kretati:

Curice u pravilu probrbljaju prije prinčeva. Ali počinju statistički gledano hodati u isto vrijeme. No dečki više skaču, bacaju se po podu, jurcaju, ritaju i rade sve ostale aktivnosti vezane uz kretanje od curica. Rekoh, statistički gledano. To ne znači da neki klinac neće biti statičniji usprkos ponosno nošenom XY kromosomu ili pak neku princezu neće ni lanci zaustaviti na mjestu.

Dečki su emocionalniji nego što mislite..

Neka istraživanja čak kazuju da dečki trebaju isto, ako ne i više ljubavi od curica. Dakle stroga i muška, macho, odgojna mjerila nisu realno, ono što dečkima treba..

Dečki vole gužvu..

Dečki će od prvih dana odabrati grupu od više lica, dok curice više vole gledati jedno lice. I to je znanstvena činjenica. Točka!

Manje su plašljivi...

Dečki pokazuju strah kasnije od curica. Statistički gledano muški potomci od godinu dana se manje boje naglih pokreta i zvukova od ženskih. Mi muški smo neustrašivi od malih nogu. Nemojte se smijati mame, nije pristojno :-)

Curice pak...

Mlade dame su puno drugačije. Budite spremni na kontakt očima, maženje i paženje.. Curice to vole i trebaju..

Vole grimase..

Curice, kažu stručnjaci već od tri mjeseca vole imitirati grimase odraslih. I to ih neizmjerno zabavlja. Ne samo pokrete lica, prsti su im super igračka i imitiraju pokrete ruku odraslih. Dečkima treba puno više vremena da sve to pohvataju.

Super se služe rukama..

Motoričke radnje kod curica razvijaju se puno brže od muških. Znam mame koje bi rekle da se muške nikada ni ne razviju, ali bile su ljute na muževe i njihove sposobnosti u kućanstvu u tom trenutku pa im opraštam. Doduše curice lakše nauče i pisati u kasnijoj dobi..

Bolje slušaju...

Naravno, ne vaše naredbe i želje. Curicama se lakše usredotočiti na ljudski glas ili pojedinačne zvukove (zvečka i slični)

Vole se gledati u oči..

Curice vole kontakt sa očima i jednim licem i to više sa ženskim licem nego muškim. Princeze puno ranije počnu sa lica "čitati" ljudske emocije od muške braće. Dakle prije će prepoznati da ste tužni i zagrliti vas sa svojim malim ručicama...

Probrbljati će prije..

Možda probrbljati i nije gramatički najtočnije izrečeno ali činjenica je da će vas curice zasuti sa tisućama pitanja nešto prije od malih muškaraca. Kažu da ćemo u dječjem, ženskom glasu uživati već od 12 mjeseci dok će muški potomak nas uveseljavati od oko 14 - 15 mjeseci. Statistički gledano. Ne brinite ako bude suprotno. Skroz normalna pojava..

Moja princeza je propričala oko 11 mjeseci. A dečko je sa 15 mjeseci probrbljao neke osnovne riječi. Fascinira me samopouzdanje koje ima curica. Nevjerojatno. Ujedno je dečko skroz osjećajan i nezaustavljiv. Jednostavno to su dvije jedinke koje se bore da ne budu u kalupu. Mislim da ih ne treba dijeliti ili trpati u stereotipe. Treba ih voljeti, grliti i ljubiti. Život je vrlo kratak, a djetinjstvo vašeg potomka još kraće. Iskoristite ga do maksimuma..

HOME

01.06.2010. u 10:07 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2010 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Veljača 2011 (3)
Siječanj 2011 (2)
Prosinac 2010 (5)
Studeni 2010 (4)
Listopad 2010 (7)
Rujan 2010 (4)
Kolovoz 2010 (3)
Srpanj 2010 (6)
Lipanj 2010 (5)
Svibanj 2010 (8)
Travanj 2010 (7)
Ožujak 2010 (12)
Veljača 2010 (10)
Siječanj 2010 (8)
Prosinac 2009 (6)


Komentari da/ne?

Opis bloga

Image and video hosting by TinyPic

Roditeljstvo... Savjeti za preživjeti i biti sretan roditelj. A time imati i sretno dijete...


Podržavamo...

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Slogica



Free Counters




Linkovi

www.slogica.com.hr
Slogica - stolica za vaše sretno dijete