ponedjeljak, 25.02.2008.

Nagradno pitanje!

Kosovo što je to?

a) Kosovo je srce Srbije
b) Kosovo je kurac Albanije
c) Kosovo je primjer kako se može politikom progresivnog nataliteta okupirati određeno područje i na taj način se "izboriti" za apsolutnu prevlast i nakon toga proglasiti neovisnost od matične države pod patronatom SAD-a kojima je baš dobro došao trojanski konjić da ga poklone Europi za vaskrs.

Kosovo - druga albanska država koja je na dobrom putu da vremenom bude priznata od većine zemalja ove vesele planete, ako uzmemo u obzir ekonomsku snagu i nevjerovatan doprinos albanskog naroda sveukupnoj dobrobiti čovječanstva više je nego očito da imaju pravo da budu duplo državotvoran narod za razliku od Palestinaca, Škota, Velšana, Iraca, Katalonaca, Baska, Kurda...
Pošto je nenadmašna strategija pobijedila u ratu za neovisnost po principu "bolje kurac u pici nego ruka na strojnici" Albanci su dokazali cijelom svijetu da se jedino može pobijediti ako se "vodi ljubav a ne rat".
Sa stopostotnom sigurnošću mogu tvrditi da će se s ljubavlju uskoro izboriti za autonomiju, pa potom i za treću albansku državu na teritoriju Republike Makedonije.
Kad dođe do te ljubavne situacije vjerovatno će Kinezi biti ti koji će tada kao vodeća svjetska sila ustvrditi da većinsko stanovništvo ima puno pravo uživati neovisnost na području gdje su u većini.

Kosovo je odlučno u stremljenjima da krene u oživljavanje posustale ekonomije te će svoju prozvodnju heroina kao najjače izvozne grane dodatno poticati da se može suprostaviti ogromnoj konkurenciji koja dolazi iz Afganistana ali pošto je znano da na području Makedonije raste najkvalitetniji mak, Kosovo će unaprijediti odnose sa svojim sunarodnjacima u susjednoj državi te će na taj način kvalitetom nadmašiti nedostižan Afganistanski kvantitet. Obzirom na relativnu blizinu naši će sretni konzumenti bez sumnje uživati u blagodatima prodajnih mjesta širom lijepe naše, tako da će se pri proglašenju treće albanske države vjerovatno uz kruh i bakljave dijeliti i šut horsa vrhunske kvalitete.
Oprostite ako sam pregrub u svojim procjenama ali zar zbilja mislite da će "demokracija" i raja koja se koti po direktivi vladati u toj "državi" a ne najorganiziraniji dio albanskog naroda koji ima filijale u svim europskim državama i gomila kapital već desetljećima prodajom heroina. He, he, he....

- 21:55 - Komentari (6) - Isprintaj - #

srijeda, 06.02.2008.

Britney Spears

Slava i bipolarni afektivni poremećaj (BAP).

U relativno kratkom vremenu su nas mediji izbombardirali informacijama o burnom periodu života "pop princeze" koji je završio sa njezinom prisilnom hospitalizacijom, oduzimanjem poslovne sposobnosti i dodjeljivanjem skrbništva njezinom ocu.
Situacija u kojoj se Britney Spears našla bila je toliko složena da je američki zdrastveni sustav, koji je vrlo dobro organiziran kad su u pitanju osobe dobrog imovinskog stanja, u potpunosti podbacio.
Ono što je zadivljujuće u cijeloj toj priči da je Britney Spears preživjela obzirom da se našla u okolnostima koje su posljedica akutne faze bolesti koja je opasna po život i običnog čovjeka kojega ne ganjaju stotine fotografa i koji ne raspolaže slavom i bogatstvom koje mu otvara sva vrata od kojih je 99% krivih.
Britney Spears bez sumnje ima zavidan izvođački talenat i uspjeh koji je ostvarila je posljedica njezinih kvaliteta, osobno nisam ljubitelj njezine muzike niti smatram da ima visoku intelektualnu razinu ali joj moram odati priznanje da je preživjela pritisak koji bi malo ljudi preživjelo i to može zahvaliti ili nevjerovatnoj sreći ili nevjerovatnoj snazi.
Pokušati ću vam dati pogled iz moje perspektive, perspektive čovjeka koji boluje od bipolarnog afektivnog poremećaja i koji ima iza sebe iskustva prisilnih hospitalizacija.
Teško je opisati rizike sa kojima se suočava osoba koja manična i sumanuta tutnji slobodno po svijetu.
U glavi žubori bujica ideja, svo bivstvo se pretvori u gomilu emocionalnih potreba a tijelo žeđa za zadovoljenjem nagona. Pacijent u tom stanju poseže za svim mogućim sredstvima da zadovolji svoje potrebe i potpuno je nekritičan prema svojim postupcima tako da će posezati za psihoaktivnihm sredstvima (droga, alkohol, zloupotreba lijekova...) i potpuno se neprimjereno odnositi prema seksu.
Povišena sveukupna aktivnost i izostanak potrebe za snom ubrzavaju tempo do mahnitosti a potpuni pad tolerancije vodi u sukobe sa okolinom. Stres koji izaziva to stanje vodi u psihotičnu dekompenzaciju koja se očituje u sumanutostima najčešće paranoičnih obilježja.
Kronologija Britneyjeve tragedije je počela sa razvodom nakon kojeg je (vjerovatno u hipomaničnom stanju) počela zloupotrebljavati psihoaktivna sredstva.
Zloupotreba psihoaktivnih sredstava nije neuobičajena u hipomaničnom stanju jer primjerice sedacijski učinak alkohola godi daleko više maničnom bolesniku nego zdravoj osobi, dok pretjerivanje u alkoholu dovodi do estatične euforije koja ruši voljne mehanizme i tabue tako da osoba koja se nađe u takvom stanju a okružena je ljudima koji je tovare raznoraznim pizdarijama na dobrom je putu da se temeljito sjebe.
Zloupotreba psihoaktivnih sredstava je imalo za posljedicu oduzimanje skrbništva nad djecom po sudskoj odluci nakon pozitivnog nalaza na drogu.
Britney već u tom periodu, iako vrlo motivirana za skrbništvo, ne uspijeva doći na vrijeme zakazanog saslušanja jer je bolest već toliko uznapredovala da ona nije bila sposobna se vremenski organizirati zbog izostanka samokontrole.
Tu je vjerovatno prisutan bijeg ideja zbog kojeg se ne može usredotočiti ponajviše zbog toga što je kontinuirano pod presingom koji nameće njezina okolina.
U takvome stanju je iluzorno očekivati da se manična osoba povuče u osamu i smiri jer osim povišene aktivnosti prisutna je potreba za komunikacijom i muvingom.
Mediji se sve više zahuhtavaju i ona se nalazi u žiži povećala javnosti.
Nakon prve prisilne hospitalizacije tabloidi razapinju Britney i u javnosti o njoj stvaraju sliku drogirane kurve koja zapušta i zlostavlja vlastitu djecu.
Britney u toj situaciji je već dobrano van pameti ali uspijeva glumiti da je normalna kad vidi da je to od presudne važnosti da sačuva slobodu.
Sistem puštanja iz institucije je u Americi poprilično liberalan jer psihijatar nema toliki suport sustava kao kod nas primjerice, ako u Hrvatskoj nakon prisilne hospitalizacije poželite izaći iz ludare a s time se ne složi dodijeljeni vam psihijatar, automatski dobivate mjesec dana u rešetkama ludare jer će sudac redovito potvrditi zahtjev psihijatra na osnovu mišljenja "neovisnog" sudskog vještaka. U Nizozemskoj su me u nekoliko navrata prisilno hospitalizirali, tamo sam iskusio liberalni sustav po kojemu sam redovito izlazio van nakon što bi odglumio da sam normalan tih 15-20 minuta koliko bi trajalo ispitivanje pred sucem, gdje bi bio zastupan od strane odvjetnika po službenoj dužnosti a sa druge strane bi bio samo psihijatar koji je smatrao da moje stanje nije idealno i sve to bez podrške kolege vještaka.
Moram napomenuti da sam tada bio ozbiljno bolestan jer sam nakon jednog takvog puštanja umalo završio pod vlakom uvjeren da ću se materijalizirati negdje drugdje ako me opizdi vlak sa dvjesto na sat.
Da se vratimo na Pop princezu koja u sličnom stanju juri naokolo proganjana agresivnim paparazzima i okružena ljudima koji od nje jedino i isključivo očekuju izvući materijalnu korist, jer princeza troši i daruje novac ko sumanuta obzirom da je potpuna neodgovornost pri raspolaganju sa novcem simptom bolesti.
Vrhunac cirkusa i kulminacija se dešava kad sjedne "ničim izazvana" u automobil sa paparazzom afganistanskog podrijetla koji ju je pratio posljednjih mjeseci.
Veza je nastala u već poodmakloj fazi manije i ona preuzima njegov britanski akcent a u svojoj sumanosti optužuje majku, koja joj želi pomoći, da je bacila oko na njenog afganistanca.
Tu se može vidjeti da radi krajnje iritabilnosti i potpunog izostanka tolerancije upada u sukobe sa svima koji se suprostavljaju njezinoj maniji čime povređuju njezin u potpunosti od obrambenih mehanizama ogoljen i nezaštićen ego.
Paparazzi ludilo doseže vrhunac tako da jedan od lovaca (lešinara) daje otkaz i javno progovara o mogućoj pogibelji koja vreba u tom lovu na maničnu princezu.
Britney posljednja tri dana pred hospitalizaciju ne spava nego juri naokolo u svom novom nabrijanom mercedesu dok je prati 20-30 automobila paparazza.
U ovom slučaju koji govori do koje mjere je opasna kombinacija slave i BAP-a i koja je u ovom slučaju dobro završila za razliku od slučaja Kurta Cobaina kojeg je BAP došao glave.
Bipolarni afektivni poremećaj ne dopušta pacijentu u maničnoj fazi uvid u vlastito stanje i on će se pod svaku cijenu odupirati liječenju. Prošao sam kroz cijelo to sranje bježanja iz ustanova i odbijanja liječenja tako da nije nimalo čudno što je Britney sve svoje sposobnosti upregnula da izbjegne hospitalizaciju, tim više što se sada evidentno po prvi put suočila sa manijom.
Najveća tragedija ove priče je u tome da se nije našao nitko ko bi zaštitio bolesnu osobu od beskrupuloznog iskorištavanja zbog materijalne koristi i nemilosrdnog proganjanja s ciljem hranjenja masa koje čitaju tabloide.
Priča sa Britney Spears još nije gotova jer postoji realna mogućnost da će nakon potapanja lijekovima i prolaska manične faze pasti u depresiju koja bi mogla završiti suicidom.
Vrlo vjerovatno će ova priča osvanuti u produkciji visokobudžetnog filma u kojoj će Britney imati ulogu žrtve a zločesti paparazzi će biti prezreni zajedno sa svima koji su se našli pored Britney u vrijeme njezine krize.
Kako bilo da bilo opet će se para zavrtiti a njome i ovaj divni svijet u kojem živimo.
- 21:36 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.