Zvonimir Balog

utorak , 14.06.2016.






Poslije Franje Markovića teško je navesti, u zavičajnim okvirima, književno ime koje bi ga dostiglo sve do šezdesetih godina kad se prvim zbirkama pjesama javlja ZVONIMIR BALOG (Čvrstec kod Križevaca, 20. V. 1932.). Nakon Škole primijenjenih umjetnosti završio je Pedagošku akademiju. Već duže živi i radi u Zagrebu. Osim djetinjstva i rane mladosti provedene u Čvrstecu i dijelom u Križevcima. neko vrijeme predaje u školama u Čvrstecu, Cirkveni i Žabnu. Baloga, pjesnika i pisca, doslovce, poznaje svako dijete školskog uzrasta u Hrvatskoj u rado čitanoj lektiri. I kao što se ranije govorilo o "vitezovcima", od pojave njegovih pjesama i priča govori se o "balogovcima". Dobio je više najuglednijih nagrada: triput nagradu "Grigor Vitez", triput nagradu "Ivana Brlić-Mažuranić", Goranovu plaketu... i mnoge druge. Preveden je na više jezika, zastupljen u mnogim značajnim antolo-gijama za odrasle i za djecu. Objavio je, dosad, dvadesetak knjiga pjesama za djecu, desetak knjiga pjesama za odrasle, više knjiga proze, desetak slikovnica, niz scenskih djela za kazalište i TV.



Većina je Balogovih knjiga vrlo popularna i visoko vrednovana u hrvatskoj (dječjoj) književnosti: od "Nevidljive Ive" do "Bijesnih glista", "Preporućene ptice" ili "Ribe na biciklu". Pojedine knjige doživjele su i peto izdanje. Većina njegovih pjesama ili priča ("Nevidljiva Iva", "Ja magarac"), ili čak sve, antologijske su. Balog je i likovni umjetnik, a slike, grafike i skulpture izlaže u zemlji i inozemstvu. Nekoliko svojih knjiga sam je ilustrirao.
Krajem šezdesetih u Križevcima se javlja više mladih pjesnika: Slavoljub Adamouić, Ljerka Blažajec, Jasminka Dejanović, Marijan Ivanek, Željka Kržek, Ottone Novosel, Nada Trbojević, Tomislava Tomac.
Okupljaju se u Literarnoj sekciji Kluba omladine. Objavljuju liriku u zajedničkim zbirkama, lokalnom tisku i periodici i sudjeluju na brojnim recitalima i smotrama mladih. Početkom sedamdesetih osnovan je Književni klub "Antun Nemčić" u kojem i članovi Literarne sekcije s više ili manje uspjeha (i ustrajnosti) nastavljaju književnu djelatnost - objavljujući u zbirkama Književnog kluba ("Plodovi srca i razuma", "Sitnice") ili u vlastitoj nakladi.

Zvonimir Balog rođen 30. maja 1932 godine a umro 2. novembra 2014 u zagrebu

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.