Jesenja bajka

ponedjeljak , 06.10.2014.


Suma se okitila sarenim liscem. Ljeto se spremalo da doceka jesen. Medvjed je dosao da doceka jesen. Pozdravio se sa ljetom i sjeo da zajedno docekaju jesen, a zatim je vjeverica skocila medvjedu na glavu i rekla je:
„Dolazi jesen, dolazi jesen!“Vjetar sa grane oborio je dva lista jedan zeleni a drugi zuti.
Kada su listovi dodirnuli zemlju pojavio se bljesak svjetlosti. Ljeto, medo i vjeverica su zatvorili oci, kada su ponovo pogledali pred njma je stajala jesen,
„Dobro jutro“ pozdravila je jesen.
„Dobro jutro“ odgovorili su joj
Jesen je upitala ljeto
„Zar nisi umorno vidim da priroda izgleda divno i da je sve spremno za mene.“
Ljeto je odgovorilo
„U pravu si trebalo bi da se odmorim.“
Ljeto je zijevnulo pozdravilo ih i nestalo.
Jesen , medo i vjeverica su otisli u sumu da se igraju i uzivali su u prvonm danu jeseni.


Oznake: prica

Bajka o listu

petak , 03.10.2014.

Gledao sam drvece. Jedno drvo je bilo jako staro i puno cvorova. Na zemlji oko njega je lezalo crvenkasto lisce, a na njegovim granama stajao je jedan list. Izgledalo je kao da je drvo bilo tuzno. Prisao sam da pomilujem njegovu koru, a jedna granase spustila i pomilovala me po kosi. Pogledao sam pored sebe, nikoga nije bilo. Zatim sam pogledao na njegovo stablo vidio sam lice kako se smijesi. Drvo je ustalo i ja sam vidio da ima ruke i noge. Tada sam shvatio da je to Ent. Ent se zahvalio sto sam bio pazljiv prema njemu i rekao je da uzmem posljednji list sa njegove grane i da ga stavim u casu vode. Rekao je da je list caroban i ako ga budem cuvao ispunice mi zelje.
Svake godine u jesen list postaje zlatan i tada moze ispuniti zelju. Kada ispuni zelju porumeni. Cuvam taj list ne samo zbog zelja., nego i kao uspomenu na Enta.


PS:

Enti je narod trilogije Gospodar prstenova, su ogromno drvece, Pastiri (cuvari) suma. Enti imaju cast da se zovu prvima jer su stariji i od vilenjaka. Oni su izasli iz misli Javane, kraljice zemlje. Istina, na pocetku su bili jedva nesto drugaciji, nesto svjesniji od obicnog drveća. Vilenjaci, koje je zanimalo sve sto raste i koji su dok su bili mladi provodili dane trazeci druga im, po inteligenciji srodna bica, Ente uce svom jeziku. Poslije toga, Enti zaista postaju narod. Enti izvana izgledaju kao drvece, snazni su i cvrsti. Obicno su mirni, razmisljaju polako i smireno, no kada se naljute u stanju su unistiti citavu vojsku Orka i Trolova. Kao i vilenjaci, bili su besmrtni, no s vremenom upadaju u nekakav caroban san i postaju sve slicniji drvecu koje cuvaju. Najstariji Ent, a i najstarije bice u Medjuzemlju je Drvobradas. Enti su unistili Isengard i porazili Sarumana. Enti su izumrli u Cetvrtom Dobu. Zivjeli su u sumi Fangorn.

Oznake: prica

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.