Šahovski klub Brda


Click here for Myspace Layouts

srijeda, 09.10.2019.

Brda četvrta na 1B ligi, propuštena velika prilika, pobjeda u posljednjem kolu donosila je plasman u 1A... Rekapitulacija!

Bilo je to 10 uzbudljivih dana u Malom Lošinju. Smjenjivali su se pobjede i poraze, ove prve puno češće...
Triler je trajao do samog kraja i posljednjeg kola kada je Brđanima pobjeda nad Pulom donosila plasman u 1A.
Ali krenimo od početka, Brđani su startali pobjedama nad Šibenikom i Dubrovnikom, da bi u trećem kolju teško stradali od Sesveta, prvih favorita. Uslijedila je pobjeda protiv Vinkovaca, pa novi poraz od Đure Đakovića.
U šestom kolu stigla je "majka svih derbija", s prijateljima ali i velikim rivalima iz Bibinja.
Uz dosta sreće i minimalna pobjeda, a svaki drugi rezultat značio bi i kraj snova o 1A ligi.
U sedmom kolu opet je iščupana pobjeda, ovoga puta protiv Bjelovara, i sada su pobjede u dva posljednja kola značile i izravan plasman u viši rang. Veliki obol pobjedi dao je "joker s klupe" Željko Šušak, koji je briljantno realizirao pripremu i prednost koju je stekao iz otvaranja.
U osmom kolu meč protiv Stridona, na papiru jače ekipe, počeo je odlično. Nakon dva sata igre činilo se da će momci iz Štrigove doživjeti katastrofu, ali su onda Brđani iznenada popustili i meč je završen neodlučeno. Ipak, Brđane su "spasili" Vinkovci, konkretno bivši Brđanin Denis Kadrić, koji je u posljednjoj partiji donio bod svojonj ekipi za neodlučeni rezultat.
Nakon toga Brđane je čekao izravni meč s Pulom, i pobjeda je donosila plasman u 1A.
U vrlo nervoznom meču Brđani su vodili 1:0 i 2:1, ali do kraja nisu izdržali. Na sve tri preostale partije pozicije su bile izgubljene, i samo je gemtlemantskim potezom kapetana Pule meč završen neodlučeno.
Na kraju 4. mjesto i veliko razočaranje, ali ne i defetizam, uz najavu novog pohoda u najviši rang već dogodine.
Evo i dugo iščekivane rekapitulacije:

1. Velimir Ivić 2511
4,5/9 , Performans 2558, +6 ELO
Možemo gotovo sa stopostotnom sigurnošću reći da smo u svojim redovima imali buduće veliko šahovsko ime. Mladi, 17-godišnji Ivić igrao je izvanredno, a po pozicijama je trebao imati najmanje bod i pol više. Prvi put je zaigrao za Brda i odmah oduševio.
Startao je s 0,5/3 da bi nakon toga napravio 4/5 i svojim pobjedama gurao momčad ka vrhu.

2. Darko Dorić 2467
6/9, Performans 2601, +16 ELO
Darko je osvojio GM normu, što je fantastičan uspjeh za svakog igrača, a kamoli za igrača koji igrao vrlo rijetko. Igrao je briljantno, napadački bez zadrške, a kao i Ivić, propustio je po pozicijama još najmanje jedan bod na svom kontu.
Svi se nadamo da će Darko početi češće igrati i uskoro osvojiti i treću normu i postati velemajstor, i to jedan od vodećih u Hrvatskoj jer to po šahovskom znanju i zaslužuje.

3. Zdenko Plenković 2368
3/9, Performans 2256, -14 ELO


Plenki četiri mjeseca nije ni vidio, a kamoli zaigrao šah, pa ne čudi ovakav podbačaj. Ipak, svi smo se do posljednjeg kola nadali da će "proraditi", ali nije se dogodilo. Slijedi mu mukotrpan povratak vrhunskom šahu kakvog je već puno puta u prošlosti prezentirao, a u tom cilju klupska je vrhuška promptno reagirala. Naime, odmah po povratku u Split angažiran je vrhunski stručnjak koji će Plenkiju izraditi repertoar otvaranja.

4. Miroslav Rade 2390
4,5/9, Performans 2299, -11 ELO
Rezultat ne izgleda loše, ali to za igrača takve klase, a pogotovo u situaciji kad se momčad bori za najviše pozicije jednostavno nije dovoljno. Isto kao i kod Plenkija, jedna pobjeda u devet partija premalo je za momčad koja stremi vrhu.

5. Kacper Polok 2307
7/9, Performans 2465, +35 ELO
Poljski wunderkind!
Tako ga je nazvao kapetan Krnić nakon uvodnih 4/4, a zadržao je taj nadimak do kraja turnira. Beskompromisni borac pokazao je domaćim igračima kako se brane klupske boje, pa nije remizirao nijednu partiju, već ih je izgubio dvije, a dobio čak sedam!
Prije posljednjeg kola uvjeravao je suigrače da ne brinu, da računaju na pobjedu. Vrhunski je pripremio otvaranje i još jednom pobijedio u velikom stilu, ali nije bilo dovoljno, drugi su zakazali.

6. Dražen Ćurić 2137
2/5, Performans 2171, +4 ELO
"Barba" je igrao koliko je mogao, a usred turnira napala ga je žestoka viroza pa su morale zaigrati rezerve. Da nije bilo toga, tko zna koliko bi još pobjeda nanizao....

Rezerve;
Miljenko Muha 0,5/2
Miljenko je došao izravno s faksa, jednu partiju izgubio, drugu remizirao. Zbog početka akademske godine nije mogao doći ranije i pomoći ekipi, čekamo ga dogodine...

Željko Šušak 1/1
Šuki se temeljito pripremio za partiju, odigrao otvaranje vrlo mirno, a onda "nasrnuo"! Protivnik nije imao ni najmanje šanse izdržati takve nalete, i prava je šteta što Šuki nije igrao više...

Mateo Ivić 0/1
Predsjednik je već par godina daleko od prave forme i nije bilo realno očekivati rezultate kao nekada. Unatoč temeljitoj pripremi nakon dva sata igra popustila je koncentracija i poraz od Mladena Zelića, inače jednog od najboljih igrača lige bio je neminovan...


Zaključak:
Imali smo izvanrednog Darka Dorića, briljantnog Kacpera Poloka i odličnog Velimira Ivića.
Unatoč tome nismo uspjeli i jasno je da su podbacili domaći, splitski igrači koji su u prošlosti bili motori ekipe.
Svi oni izdržali su kritike navijača u Barutani i najavili povratak na stare staze slave.
...











- 22:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #