Šahovski klub Brda


Click here for Myspace Layouts

subota, 22.10.2011.

Miroslav Rade potpisao za Brda!!!

Miroslav Rade igrat će od iduće sezone za ŠK Brda.
Napokon se i to dogodilo, i to nakon više od tri godine nastojanja Brđana da dovedu solinskog međunarodnog majstora u svoje redove.
Bilo je to zapravo neizbježno, jer su članovi kluba oduvijek Radu doživljavali kao "jednog od svojih", samo što je igrom slučaja posljednjih godina bio vezan obvezama za drugi klub, konkretno Mravince.
Obveza više nema i Rade je napokon na Brdima, a donosimo i izjavu predsjednika Bužančića:
- Sretan sam što će Rade napokon zaigrati za nas, a pogotovo zbog svih mojih igrača koji me godinama uvjeravaju kako moramo realizirati njegov dolazak, rekao je predsjednik.
Brđani su tako napravili korak prema ravnopravnijem natjecanju u 1A ligi iduće godine, a planira se i pohod na Kup, ovog puta u najjačem sastavu.
Mnogi će zadrhtati pred postavom koja će dogodine u svibnju "istrčati" na Finalu Kupa:

1.Ibro Šarić
2.Rade
3.Plenković
4.Ivić

- 11:25 - Komentari (10) - Isprintaj - #

četvrtak, 13.10.2011.

ŠK Brda u 1A ligi!!!!!!!!!!!!!

"Pa ljudi moji je li to moguće? Je li ovo moguće, ludnica, šta je ovo?", upitao bi se i legendarni Mladen Delić kad bi pročitao gornji naslov.
A moguće je i istina je, iako su neki navijači Brđana nakon što je procurila vijest o ulasku u 1A ligu provjeravali na kalendarima da nije slučajno 1. travnja.
A kad su se uvjerili da nije(nekima je trebalo malo duže), počela je prava ludnica u prostorijama na Blatinama.
Okupili su se ondje članovi druge ekipe, navijači i prijatelji kluba i zajednički dočekali umorne ratnike iz Solarisa.
Dočekali su ih "standing ovationom", a pobjednička momčad prošla je kroz špalir primajući čestitke.
Vodio je ih je kapetan Krnić noseći zlatni pehar za drugo mjesto, a na kraju špalira igrače je dočekao predsjednik Bužančić i ponaosob čestitao svim članovima ekipe.
Uslijedila je fešta karakteristična za Brđane, uz pivo i vino koji su tekli u potocima.
Počelo je prepričavanje doživljaja s lige, a nakon nekog vremena buka je bila tolika da se nije znalo tko kome što govori i o čemu, izgubljenim i dobivenim pozicijama, što se jelo i pilo, kako su igrali stranci, koliko je tko dobio ili izgubio rejtinga...
Ukratko, kaos.
Kad se nakon par sati buka nakratko stišala, u zraku su doslovno visila pitanja:
Pa kako? Pa tko? Pa što? Pa je li moguće da smo prvoligaši?
Ukratko, svi u prostoriji ostali su u nevjerici da se momčad stvarno plasirala u najviši rang. Igrači su tupo gledali ispred sebe ponavljajući kako im još nije jasno što su zapravo dogodilo i što su postigli.
U nevjerici je bio i predsjednik Bužančić ponavljajući: Meni još ništa nije jasno!
Trebat će izgleda par dana da svi shvate da su od srijede Brda stvarno među 10 najboljih klubova u Hrvatskoj.
Tako će dogodine uz velikane domaćeg šaha kao što su Mravinci, Liburnija, Zagreb, Mladost i ostale zaigrati i Brda.
Da ponovimo, klub je u studenom 2006. godine osnovala grupa splitskih šahista nezadovoljnih stanjem u splitskom šahu.
Klub je od starta gazio sve prepreke. Već krajem 2007. izborena je treća liga, a krajem 2008. godine "probijena" je i druga liga.
U 2009. slijedili su još veći uspjesi. Prva ekipa pobijedila je u 2. ligi jug, a na kraju godine i u kvalifikacijama za 1.B. Te 2009. godine oformljena je i druga ekipa koja je startala u 4. ligi i naravno - pobijedila!
U 2010. uslijedila je stagnacija prve ekipe koja nije uspjela u rekordnom roku ući u 1.A ligu. Završili su tad Brđani 4. ali su se za proboj u elitu borili do posljednjeg kola. Zato je druga ekipa nastavila rušiti sve pred sobom i probila se u drugu ligu.
I eto, ove godine uspjelo je prvoj momčadi i to, i to u neviđenom, senzacionalnom trileru do posljednjih poteza.
Evo i igrača koji su ostvarili povijesni uspjeh, poredanih po osnovnom sastavu iz Solarisa:
1.David Berczes
2.Ibro Šarić
3.Zdenko Plenković
4.Željko Šušak
5.Mateo Ivić
6.Ivan Krnić (cap)
7.Dražen Čurić
8.Borivoj Katavić

Uskoro sve o detaljima s lige, od prvog do posljednjeg kola, naravno uz detalje iz zajedničkog suživota u "apartmanima Petričević" nadomak hotela...

Nakon toga slijedi i neizbježna, ponekad bolna pojedinačna rekapitulacija...

Evo dakle i rekapitulacije:

1. David Berczes 4,5/9
David je zatražio da ove godine igra 1. tablu (lani je igrao na drugoj). Udovoljeno mu je ali nije se proslavio. Iako se rezultat na prvoj tabli čini solidan, treba uzeti u obzir da su dvije momčadi imali na prvim tablama znatno slabije protivnike. Izgubio je sedam poena rejtinga, a kapetan mu je najviše zamjerio dva remija bez konzultacija iako je na snazi bio dogovor da svi "igraju na nož".
Od tuda i ocjena - minimalni podbačaj.

2. Ibro Šarić 6/9
Uvjerljivo najbolji igrač momčadi, bez poraza i uz pobjede kad je najviše trebalo.
Ibro je konstanta kluba već godinama i dogodine jedva čekamo njegove pobjede na 1A ligi.
Zaradio je i sedam poena rejtinga.

3. Zdenko Plenković 5/9
Najprobojniji igrač i pravo pojačanje. Plenki je rovao kao buldožer, beskompromisno od prvog do posljednjeg poteza. Na ponude remija odgovarao je s "ne kartam", a nekim je protivnicima žrtvovao figure već u prvim potezima.
Zaradio je i 10 poena rejtinga, a nesretni poraz od Krstića znatno mu je pokvario score.
Jedna od najvećih klupskih uzdanica za godine koje dolaze.

4. Željko Šušak 1,5/5
Šuki je izgubio osam poena rejtinga, a nije okusio ni slast pobjede. Ali i njegovi remiji doprinijeli su ulasku momčadi u viši rang, jer se pokazalo da je i svakih pola boda zlata vrijedno. Šuki kao da je predosjetio takav rasplet i zato je igrao uobičajeno čvrsto.
Zato je bio dobri duh ekipe i podizao moral ostalima, pogotovo na zajedničkim obrocima.

5. Mateo Ivić 5,5/9
Za sportskog direktora najbolje bi bilo ponoviti formulaciju od lani, a to je da je igrao direktorski.
Plus devet poena rejtinga i titula najbolje pete table na turniru (drugu godinu uzastopno) podaci su koji govore za sebe.
Unatoč par partija koje je odigrao ispod svih kriterija, sportski direktor pobjeđivao je kad je bilo najpotrebnije.
Odlučujuću partiju u posljednjem kolu odigrao je "hladan ko špricer" i s crnim figurama rutinski pobijedio.

6. Ivan Krnić (kapetan) 2,5/4
Kapetan je zaradio 16 bodova rejtinga i najavio povratak u najjače šahovske arene, a pobjeda protiv Brnasa lansirala je momčad u borbu za vrh. Od samog početka lige vjerovao je u svoju ekipu i bodrio igrače da istraju do kraja.
Zato je na kraju ponosno podigao zlatni pehar i pogledao prema svojim igračima. Šutio je, a iz očiju su mu sijevale munje. Kao da je želio igračima već sad uputiti naredbu i za 1A ligu. IDEMO DALJE!


7. Dražen Čurić 1,5/4
"Barba" ili "mutant" kako ga kapetan zove od milja, nije ponovio prošlogodišnji uspjeh kad je bio uvjerljivo najbolji igrač.
Izgubio je čak 18 poena rejtinga, a razloga za podbačaj ima više. Imao je možda previše obveza oko organizacije klupskog života u apartmanima, a još neki detalji uzeli su svoj danak. Bez obzira na sve, vrijeme je na barbinoj" strani i sigurni smo u njegov trijumfalni nastup već dogodine.

8. Borivoj Katavić 1,5/3
Kata ili "general" kako mu neki tepaju bio je u odličnoj formi. Zbog tehničkih razloga (odlazak glavnog kuhara) Kata je odigrao samo tri partije. Ali i u tim partijama osjetilo se da je to onaj "general" koji je prije dvije sezone u 2. ligi napravio povijesnih 10/12.
U svakom slučaju Kata je jedan od oslonaca momčadi, a puno je pomogao mlađim igračima savjetima iz svoje bogate karijere.

- 10:57 - Komentari (1) - Isprintaj - #