Veliki četvrtak

09.04.2020.


Leonardo da Vinci

Posljednja večera (latinski: Coena Domini) je oproštajna večera koju je Isus blagovao sa svojim apostolima u Veliki četvrtak uoči muke u Jeruzalemu. Isus je tada ustanovio euharistiju, koju kršćani slave u svetoj misi.
.
Dvorana u kojoj je Krist održao Posljednju večeru zove se cenakul. U to je vrijeme cenakul označavao u starorimskim kućama prostoriju na prvom katu, odnosno cijeli prvi kat

Poslije službe riječi i propovijedi na večernjoj misi na redu je
Obred pranja nogu


slika s neta

Upravo je obred pranja nogu jedan od specifičnih dodataka ili dopuna. Poslije homilije/propovijedi svećenik, po uzoru na Isusa, odlaže svoju svećeničku haljinu/misnicu, uzima lavor, vrč i ručnik te pere noge dvanaestorici muškaraca koji se večeras simbolično zovu „Apostoli“. To je gesta koju je Isus učinio na posljednjoj večeri, a koja izražava samu bit svakog kršćanskog postojanja: biti u službi drugih, poput Isusa. Isus je svoje učenike, nazvao svojim prijateljima. Riječi pjesme koja se za ovaj obred danas posebno pjeva imaju vrlo duboki smisao i poruku: Gdje je ljubav, prijateljstvo, ondje je i Bog.
Poslije mise je Getsemanska ura
Kako svjedoči Evanđelje, Isus se poslije večere s učenicima uputio u Getsemanski vrt. Tamo ga je oblijevao krvav znoj dok se molio. Stoga vjernici kao uspomenu na ovo Isusovu molitvu provode uru klanjanja u svojim crkvama. Sam je Isus zapitao svoje učenike: "Niste li mogli probdjeti barem jednu uru moleći sa mnom?"

Dok se pjeva Slava, na svim crkvama zvone sva zvona. Nakon toga se gase sve do Slave na Veliku Subotu.

(podaci s interneta)


<< Arhiva >>