ostali

26.03.2018.

Odjeća za djevojčice i dječake posve je ista kao i za odrasle. Djevojke nose također sve isto kao i žene, osim punteka i peče koji su obilježje udate žene. Djevojke nose pletenice koje su pri kraju međusobno povezane brokatnom vrpcom koja se zove “spletač”. Ta je vrpca od istog materijala kao i prvezač pod vratom.


foto s neta - croatiareviews.com
Uz žensku i mušku šestinsku nošnju za kišnih dana nosi se muški format kišobrana. Platno kišobrana, uz osnovni crveni ton, protkano je koncentričnim šarama raznih boja.
Kad promatramo narodnu nošnju, izgleda nam uvijek ista. Nošnje su, doduše, konzervativne i pune tradicionalnih oblika, ali iz ovog opisa se vidi, da su one ipak podvrgnute modi i postepenoj promjeni, premda su te promjene sporije, nego kod građanske odjeće.
Kao i sve narodne nošnje, tako i šestinska naglo izumire. Zato je jako važno da se utvrdi ne samo njezina geneza i razvoj već da se ona izvorno očuva. Upravo je sada zadnji trenutak da se to učini. U protivnom nestat će trag ovoj zaista lijepoj i atraktivnoj nošnji, jer su pomrli ili su već stari krojači šestinskih lajbekov i surina, remenari, klobučari i krznari, a samo neke starije žene su žive, koje tu nošnju znaju sašiti. Ne smijemo dopustiti da nam propada narodno blago koje su naši preci stoljećima prenosili iz generacije na generaciju, tim više što se šestinska narodna nošnja koristi za kulturno umjetničke priredbe (festivale, smotru folklora i druge prigodne svečanosti) u našem gradu.
Nošnji svakim danom sve manje ima, jer se ponegdje u posljednje originalne nošnje zakapaju mrtvi, a mnogo nošnji prodano je inozemnim turistima naročito Amerikancima, a da pri tome nismo svjesni da osiromašujemo i onako male zalihe muških i ženskih nošnji.
Bez obzira na prednosti suvremenog života kojima je današnji život popraćen, ne bismo smjeli dopustiti da nošnja i narodni običaji isčeznu i ne ostave nikakvih tragova. Ne možemo se pomiriti s takvom situacijom da izgled svoje šestinske narodne nošnje i njezinu ljepotu pokoljenja budu nalazila isključivo u etnografskom muzeju.
Šestinska narodna nošnja, već danas ima povijesno značenje, a sutra će predstavljati narodno blago izuzetne vrijednosti.

Ulomci iz brošure 1976.

<< Arhiva >>