sirnica, pinca, biskupski kolač
Mačak Nikki odlučio mrknuti malo pince danas za vrijeme ručka
Pinca je kolač koji se s jajima nosi na blagoslov u crkvu
i služi na obiteljskom ručku
za pripremu sam pripremio
dvostruku količinu
2 kg brašna
20 jaja
36 dag maslaca
48 dag šećera
4 dl mlijeka
16 dag svježega kvasca
6 žlica ruma
4 vanili šećera
sok dvije naranče
vrećica Kotany naračine kore
malo soli
i dvije žlice ružine vodice
četiri jaja i 16 žumanjaka pomiješaju se sa šećerom
vanili šećerom, rumom, ružinom vodicom,
sokom naranči i korom naranče
smjesa se stavi u brašno kojemu se dodaju sol i kvasac
otopljen u mlijeku
to se sve dobro miješa 20 minuta
dok tijesto ne omekša i ne jave se mjehurići
tijesto se pokrije i ostavi dizati u zagrijanoj prostoriji
dobro ga je još jednom premijesiti i pustiti da se diže
takvo tijesto se formira u sirnice (oblik nalik siru)
koje se prekrite ponovo dižu
kad se dignu premažu se žutanjkom otopljenim
u malo vode
na vrhu svakoga komada napravi se unakrsni rez
i peku se 40-45 minuta na 180 stupnjeva
postupke pripreme nisam mogao snimati jer sam
bio sam kod kuće a gotove su podijeljene
pa je ostalo ovo manje dobro za fotkanje
naravno Nikki je bio zadovoljan
ne zaboravite mlijeko :)
komentiraj (28) * ispiši * #