imalo bi smisla kad bi imalo smisla

nedjelja, 13.03.2011.

KAKO POMOĆI BLOGERIMA



Ima stvari koje razumem i podržavam, stvari koje razumem i ne podržavam i, naravno, stvari koje ne razumem i o kojima se ne izjašnjavam – niti podržavam, niti sam protiv, jednostavno, ne razumem šta se njima hoće.

U ovom času kada je Japan pogođen najvećom katastrofom koja ga je zadesila u dugom postojanju i, ma kako to bila bogata zemlja, neophodna joj je pomoć, materijalna i u ljudstvu, mada ni moralna nije suvišna, ali treba da bude dobro promišljena da se ne izvrgne u suprotnost.

Blogeri B92 došli su na genijalnu ideju da se samoreklamiraju krijući se iza tzv. brige i saosećanja s narodom Japana. To je u tako neprimerenom času smišljeno da ne mogu da verujem.

Ti nenadmašni majstori narcizma i samoreklamerstva nešto su načuli o origamiju, koji su koliko juče brkali sa origanom, ako su i za taj začin čuli, a već danas pozivaju građane da se okupe i načine hiljadu ždralova od papira koji će iskazati sve saosećanje blogera i verovatno građana Srbije s Japanom.

Neverovatno je dokle ide ljudska glupost i samoživost. Neću da verujem, ali ne mogu da trpim.

Prokupčani su od svoje sirotinje uputili su narodu Japana 10.000 dolara, a blogeri B92 ni zrnce pameti nisu utrošili da bi se setili ičeg iole normalnog čime bi podstakli Srbe da im se pridruže u pomoći unesrećenom Japanu.

Blogeri B92 organizovaće u Beogradu (to je, ako vam još niko nije rekao centar sveta, a Srbiji Jerusalim, Carigrad, Vatikan, Meka i Medina zajedno) akciju pravljenja 1.000 papirnih ždralova, kao čin tradicionalne molitve za uspešno savladavanje prepreka i boljitak prijateljskom japanskom narodu, javili su mediji.

Grupa građana koji u neverovatno velikom broju slučajeva nemaju pojma o molitvi, kako se čita, šta se od nje očekuje, kome se moli, kakva je i u čemu je moć molitve itd i tsl sada pozivaju sve zainteresovane kao da bi se nezainteresovani (bez obzira u čemu je) odazvali u crvenim ili belim majicama kako bi svojim telima formirali japansku zastavuI? Hoće li mali Japanci manje patiti za svojim roditeljima i porodicama, familijama, ako neko u Srbiji obuče belu ili crvenu majicu i nekako formira japansku zastavu. Hoće li im, makar ovolišno, biti lakše?!?!


Naravno da znam koji je motiv organizatora, ali makoliko se trudio ne vidim da iole čine pomoć ljudima koji su ostali bez porodica, dece, roditelja, koji su preživeli traumatične čase i koji su i dalje, u mnogim slučajevima, bez ičega pa i ikoga svog, bez krova, dezorijentisani, satrti.

Samo su blogeri kano klisurine, posebna priča: pozivaju gradjane Srbije da dođu u što većem broju i naprave ždralove od papira koji simbolizuju nadu za život i opstanak a koji će biti uručeni ambasadoru Japana Topiju Cunozakaju.

Uspeh je kosmičkih razmera ako koji Srbin zna šta je ždral, gde živi, šta jede, kako se razmnožava, tek li će umeti da ga stilizovanog načini od papira. Uzgred, za origami je potreban poseban papir koji jedva da se može u Srbiji kupiti; u Japanu ga proizvode specijalizovane fabrike u raznim nivoima kvaliteta, strukture i boje.

Ambasador Japana je fin, decentan gospodin koji će uljudno primiti ždralove što ih sprčkaju zainteresovani građani ali ljudi moji to nije pomoć nesrećnom Japanu, to je izrugivanje.

Hiljadu ždralova, prema japanskim običajima i verovanju, pravila su deca stradala od radijacije atomske bombe. Bio je to očajnički pokušaj da se deci oboleloj od posledica radijacije pomogne tako što će verujući da će ozdraviti biti zaokupljena pravljenjem papirnatih ždralova a ne bolom, upropašćenim detinjstvom.

Pravljenje origami figura u Japanu ozbiljno, makar kroz igru, uči se u školama, na umetničkim akademijama postoje odseci za origami, za ručni pravljeni papir kojim će se kasnije kreirati figure od jednostavnih do beskrajno složenih za koje je potrebno solidno znanje matematike, mogućnost proračunavanja izgleda figure, arhitekture figura (u slučaju kurigrami konstrukcija) a blogeri su kao žaba iz basne.


U Crnoj Gori na jugositočnim padinama Komova, u opštini Andrijevica postoji seoce Japan. Nevladina organizacija Japan-Japan, koja okuplja meštane podkomovskog sela, uputila je pismo ambasadi Japana u Beogradu, koja pokriva i Crnu Goru, u kome je izraženo duboko žaljenje zbog katastrofe koja je zadesila japanski narod.

To je civilizovani vid izražavanja saosećanja i zajedništva. Blogeri B92 ne vide ništa osim samoljublja.

Vlade Crne Gore je, pored državne pomoći Japanu, uputila u ime sela Japan 10.000 evra potpore. Meštani sela Japan su pripravni da i sami daju obol pomoći Zemlji izlazećeg Sunca time što bi prihvatili na oporavak nekoliko deteta školskog uzrasta. To je istinska pomoć, a ne prenemaganje neukim upražnjavanjem origamija. Origami figure se prave u dokolici, a ne kada treba zasukati rukave, pomoći ljudima u nevolji. Najzad, origami je veština, ako sam jasan.

Azijski i crnogorski Japan zbližili su se u jesen 2008. kada je japanski nerezidencijalni ambasador u Crnoj Gori Tadaši Nagai posetio podkomovski Japan. Od tada, na ulazu u selo, stoji bilingvalna tabla s imenom mesta: drugi jezik je japanski.

Meštani su Nagaia dočekali, kako priliči, šljivom i priganicama s medom, a on im je darovao knjige o Japanu. Bio je zadivljen kada ga je Crnogorka Maja Vojvodić, poreklom sa Komova, pozdravila na besprekornom japanskom jeziku.

Blogeri B92 mogli bi, za promenu, bar da se postide. I da štogod nauče.


Za početak neka vežbaju pravljenje origami ždrala.

13.03.2011. u 16:20 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



< ožujak, 2011 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Siječanj 2012 (1)
Ožujak 2011 (17)
Veljača 2011 (5)
Prosinac 2010 (5)

Komentari da/ne?

Opis bloga

vremenom će se sam opisati

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Igre.hr
Najbolje igre i igrice

Forum.hr
Monitor.hr