Fanzin Široka-Lištica

< siječanj, 2005 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
prvi i jedini širokobriješki fanzin, izlazi u sklopu west herzegowina festa (www.whfest.com) i kad se nakupi dovoljno materijala. Objavljivati ćemo informacije o kulturno-umjetničkim događanjima na području Širokog Brijega i Hercegovine, te podupirati mlade neafirmirane kreativce.

Širokobriješki Web
Siroki.com
Sirokibrig.com
Siroki.info
Whfest.com
Danifilma.com

Kontakt
E-mail: siroka-listica@net.hr

Blog mi bejbi
Dnevnik ulice
Odium
ERO
Enigma objekta

17.01.2005., ponedjeljak

Ćavarovo Brdo Pictures










Od kad postoji produkcija Ćavarovo brdo?

Produkcija «ĆAVAROVO BRDO PICTURES» (u daljnjem tekstu ĆBP), postoji od 1990. a izrasla je iz ATELIER-a ĆAVAR. Produkcija «ĆBP» se bavi isključivo digitalnim videom. Cilj joj je promicanje video kulture i približavanje video tehnologije mladima. I naravno, razbibriga i zafrkancija.

Tko su nositelji ideja?

Nositelji ideja su Tomislav Ćavar i Nikica Klobučar, autorski dvojac koji potpisuje desetke visokokvalitetnih i niskobudžetnih kratkih i eksperimentalnih filmova.

Koliko ste filmova ili drugih projekata do sada započeli i realizirali?

Od 1990. snimljeno je na desetke filmova, a među najuspjelijima su: ČAROBNI PRSTEN, KOKE VOLE FLOYDE, ĐIR PO GRADU, RAZGOVOR SA ZVONIMA, RAJA, URBANI ČOBANI, KONCERT ZA PAPIRNU GITARU, NO GMO ( 2. mjesto stručnog žirija na WHF 2004.), BOLAN, KRUH NAŠ, DAS IST WALTER, ENTER, OTVARAČ I KONZERVA…

Koga bi pohvalili od kulturnih djelatnika u Širokom Brijegu i zašto?

Pa, dakle, ovaj….Neka imena mi padaju na pamet, recimo: prof. Andrija Zeljko, urednik jedinog širokobriješkog mjesečnika Vrisak, dugogodišnji član izviđača, glumac amaterskog kazališta Didak; prof. Ljubo Miličević zaslužan za očuvanje folklora u našim krajevima; prof.dr.sc. Ivo Čolak-Čivo veliki poznavatelj filmske umjetnosti, neumorno godinama vodi emisiju o filmu na radiju ŠB, prof. Mirko Kraljević podigao na noge našu glazbenu školu, volio bih da se vrati iz Njemačke; fra Stanko Mabić čovjek koji je vratio stari sjaj zboru sv. Cecilije, prof. Blanka Kraljević radi sa mladima Godišnjak u gimnaziji; fra Sreten Ćurčić vodi Framu; fra Vendelin Karačić učinio puno za likovnu kulturu na našim prostorima. A šećer na kraju, meni dvoje najdražih umjetnika, slikar Zvonko Perko i pjesnikinja prof. Ružica Soldo.

Kad kažete Ćavarovo brdo, na što prvo pomislite?

Hm….na čukunbabu Nogalušu koja je glavnjom (glavnja - drvo koje gori na ognjištu) udarila turskog agu po glavi kad je pokušao protjerati Ćavare s istoimenog brda i oduzeti im posjed.

Festivali filma u Širokom, što mislite o njima?

FESTIVAL MEDITERANSKOF FILMA Tomislava Topića Cime od milja zvanog Orson je prerastao lokalne okvire. Za vrijeme održavanja festivala u gradu vlada vreva, a kulturna krema Bosne i Hercegovine i Hrvatske dođe u Grad. Cima je zaslužan za filmski virus koji je donio iz Zagreba u Široki Brijeg. Virus svake godine zarazi veliki broj mladih. Žao mi je što je KINO KLUB AMATER ostao samo na papiru i zapostavio mlade snage zaražene filmskim virusom. Video oprema je skupa i nije dostupna većini ljudi. Mislim da je nužno da taj klub zaživi, a mladima ponudi znanja iz montaže, snimanja i povijesti filma kako bi mogli konkurirati na filmskim festivalima diljem kugle zemaljske, pa i šire, ukoliko se ukaže prilika za to.
Festival amaterskog stvaralaštva WEST HERZEGOVINA FEST je malo širi po svojoj definiciji jer obuhvaća video, glazbenu i likovnu umjetnost (slikarstvo, grafika, skulptura, grafiti, fotografija). WHF je pravo čudo domaće kućne radinosti i već drugu godinu okuplja na tisuće mladih na gradskom bazenu, a proračun mu je 0 kuna! Znači sve se zasniva na volonterima i entuzijazmu. Festival je nabijen pozitivnom mladenačkom energijom, svježim, duhovitim video, glazbenim i likovnim uradcima. Organizatori festivala provode edukaciju kroz projekte radioničkog tipa. Prošle godine su održane fotografska, novinarska i likovna radionica, a ove godine najavljuje se video radionica.

Koga bi zvali da glumi u vašim produkcijama?

Glumci su uglavnom ekipa iz Dubravske ulice i članovi umjetničke skupine REA. Ukoliko netko plati pivu i ćevape pustit ćemo ga da glumi u našim filmovima.

Koliki je budžet produkcija?

Gajba pive, ako se filmovi snimaju ljeti, bokal vina i zvono slanine, ako se filmovi snimaju zimi.

Razno?

Na ljeto ćemo održati performance u prostorijama bunkera koji se nalazi na Ćavarovom brdu i tako obilježiti 15 godina postojanja «ĆBP».


Preuzeto sa www.siroki.com

- 15:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>