Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sirokalistica

Marketing

Ćavarovo Brdo Pictures










Od kad postoji produkcija Ćavarovo brdo?

Produkcija «ĆAVAROVO BRDO PICTURES» (u daljnjem tekstu ĆBP), postoji od 1990. a izrasla je iz ATELIER-a ĆAVAR. Produkcija «ĆBP» se bavi isključivo digitalnim videom. Cilj joj je promicanje video kulture i približavanje video tehnologije mladima. I naravno, razbibriga i zafrkancija.

Tko su nositelji ideja?

Nositelji ideja su Tomislav Ćavar i Nikica Klobučar, autorski dvojac koji potpisuje desetke visokokvalitetnih i niskobudžetnih kratkih i eksperimentalnih filmova.

Koliko ste filmova ili drugih projekata do sada započeli i realizirali?

Od 1990. snimljeno je na desetke filmova, a među najuspjelijima su: ČAROBNI PRSTEN, KOKE VOLE FLOYDE, ĐIR PO GRADU, RAZGOVOR SA ZVONIMA, RAJA, URBANI ČOBANI, KONCERT ZA PAPIRNU GITARU, NO GMO ( 2. mjesto stručnog žirija na WHF 2004.), BOLAN, KRUH NAŠ, DAS IST WALTER, ENTER, OTVARAČ I KONZERVA…

Koga bi pohvalili od kulturnih djelatnika u Širokom Brijegu i zašto?

Pa, dakle, ovaj….Neka imena mi padaju na pamet, recimo: prof. Andrija Zeljko, urednik jedinog širokobriješkog mjesečnika Vrisak, dugogodišnji član izviđača, glumac amaterskog kazališta Didak; prof. Ljubo Miličević zaslužan za očuvanje folklora u našim krajevima; prof.dr.sc. Ivo Čolak-Čivo veliki poznavatelj filmske umjetnosti, neumorno godinama vodi emisiju o filmu na radiju ŠB, prof. Mirko Kraljević podigao na noge našu glazbenu školu, volio bih da se vrati iz Njemačke; fra Stanko Mabić čovjek koji je vratio stari sjaj zboru sv. Cecilije, prof. Blanka Kraljević radi sa mladima Godišnjak u gimnaziji; fra Sreten Ćurčić vodi Framu; fra Vendelin Karačić učinio puno za likovnu kulturu na našim prostorima. A šećer na kraju, meni dvoje najdražih umjetnika, slikar Zvonko Perko i pjesnikinja prof. Ružica Soldo.

Kad kažete Ćavarovo brdo, na što prvo pomislite?

Hm….na čukunbabu Nogalušu koja je glavnjom (glavnja - drvo koje gori na ognjištu) udarila turskog agu po glavi kad je pokušao protjerati Ćavare s istoimenog brda i oduzeti im posjed.

Festivali filma u Širokom, što mislite o njima?

FESTIVAL MEDITERANSKOF FILMA Tomislava Topića Cime od milja zvanog Orson je prerastao lokalne okvire. Za vrijeme održavanja festivala u gradu vlada vreva, a kulturna krema Bosne i Hercegovine i Hrvatske dođe u Grad. Cima je zaslužan za filmski virus koji je donio iz Zagreba u Široki Brijeg. Virus svake godine zarazi veliki broj mladih. Žao mi je što je KINO KLUB AMATER ostao samo na papiru i zapostavio mlade snage zaražene filmskim virusom. Video oprema je skupa i nije dostupna većini ljudi. Mislim da je nužno da taj klub zaživi, a mladima ponudi znanja iz montaže, snimanja i povijesti filma kako bi mogli konkurirati na filmskim festivalima diljem kugle zemaljske, pa i šire, ukoliko se ukaže prilika za to.
Festival amaterskog stvaralaštva WEST HERZEGOVINA FEST je malo širi po svojoj definiciji jer obuhvaća video, glazbenu i likovnu umjetnost (slikarstvo, grafika, skulptura, grafiti, fotografija). WHF je pravo čudo domaće kućne radinosti i već drugu godinu okuplja na tisuće mladih na gradskom bazenu, a proračun mu je 0 kuna! Znači sve se zasniva na volonterima i entuzijazmu. Festival je nabijen pozitivnom mladenačkom energijom, svježim, duhovitim video, glazbenim i likovnim uradcima. Organizatori festivala provode edukaciju kroz projekte radioničkog tipa. Prošle godine su održane fotografska, novinarska i likovna radionica, a ove godine najavljuje se video radionica.

Koga bi zvali da glumi u vašim produkcijama?

Glumci su uglavnom ekipa iz Dubravske ulice i članovi umjetničke skupine REA. Ukoliko netko plati pivu i ćevape pustit ćemo ga da glumi u našim filmovima.

Koliki je budžet produkcija?

Gajba pive, ako se filmovi snimaju ljeti, bokal vina i zvono slanine, ako se filmovi snimaju zimi.

Razno?

Na ljeto ćemo održati performance u prostorijama bunkera koji se nalazi na Ćavarovom brdu i tako obilježiti 15 godina postojanja «ĆBP».


Preuzeto sa www.siroki.com


Post je objavljen 17.01.2005. u 15:20 sati.