Sindikalna organizacija Zdravstvenog centra Kruševac

petak, 25.11.2005.

Sindikalni listić 002

Neophodno je da se svi članovi Sindikata, a posebno sindikalni aktivisti (bilo bi nam drago da nam pomognu i glavne sestre) uključe u organizacuju podele paketića. Dobiće ih samo deca radnika koji su članovi Sindikata. Besplatni će biti za decu rodjenu od 01. januara 1999. godine do 31. decembra 2005. godine. Roditelji starije dece, kao i babe i dede koji su članovi Sindikata, a žele da uplate paketić za svoje unuče, uplatiće, odmah po prijavljivanju, 1000 dinara. Ostali zaposleni¸ ukoliko žele, za svoju decu uplatiće 2000 dinara kolika je puna vrednost paketića. Poslednji rok za dostavljanje spiskova je 02. decembar 2005. godine i posle toga niko neće biti naknadno dodat na spisak.!!! Spiskove bi trebalo da dostave sindikalni aktivisti po odeljenjima ili glavne sestre. Svaki spisak treba da sadrži (napisano na formatu A4, a ne na papirićima koje nećemo prihvatati):

br. odeljenje ime i prezime br. sa platnog spiska ime, pol deteta godina rodjenja plaća din.


Paketići će biti podeljeni posle predstave koja će biti u nekoj sali u gradu i dobiće ih isključivo deca sa spiska. Nepotpuni spiskovi neće biti primljeni. O vremenu i mestu predstave i podele bićete na vreme obavešteni.

Najavljeni izlet za Kragujevac je otkazan zbog nedovoljnog broja prijavljenih L - desilo se, eto, i to. Nadamo se da su razlozi u nečem drugom, a ne u izabranoj destinaciji?! O zimovanju na Zlataru detaljne informacije kod predsednice Sindikata. A o fenomenalnom putovanju za Beč možete se informisati na poledjini ovog broja Listića! Ne propustite priliku da za male pare vidite Šenbrun, Prater, Operu, Štatpark, Trg Marije Terezije i pojedete parče saher torte! Uživajte sada, plaćajte posle !!!

U okviru statutarne obaveze da vas informišemo i sindikalno edukujemo donosimo vest da smo postali prvi (i za sada jedini) Sindikat kome je, na republičkom nivou, na ponovnom utvrdjivanju reprezentativnosti iniciranom od drugih, priznata reprezentativnost. U Rešenju broj 110-00-877/2005-02 od 07. novembra 2005. god. koje nosi potpis Ministra za rad i socijalnu politiku g-dina Lalovića, priznaje se reprezentativnost našem Sindikatu sa brojem članova od 63087. Zašto je to važno? Članom 244., a posebno članom 245. stav 1. Zakona o radu definisano je da „Poseban kolektivni ugovor za granu, grupu, podgrupu ili delatnost zaključuju reprezentativno udruženje poslodavaca i reprezentativni sindikat osnovani za granu, grupu, podgrupu ili delatnost“. To praktično znači da smo mi, za sada, jedini koji možemo sa Ministarstvom, na republičkom nivou, biti potpisnik Posebnog kolektivnog ugovora. Ako se tome doda logička činjenica da je slično stanje i na lokalnom nivou i da Sindikat lekara i Sindikat sestara nisu sindikati osnovani za granu, grupu, podgrupu ili delatnost, već sindikati struke koji se ne pominju u pomenutom članu Zakona, ostaje zaključak kolika je snaga našeg Sindikata i kolika će odgovornost ležati na njemu. Treba li dodati koliko nam je bitna svaka ideja i svaki član koji bi se aktivno uključio u rad, bilo idejama, bilo kao deo pregovaračkih timova.

Tema je već bajata, ali ponovićemo još jednom: odluka Generalnog da ne dozvoli nijednom radniku da dobrovoljno ode u penziju u okviru Programa racionalizacije je potpuno u skladu sa Zakonom i sumnjamo da će dopisi nezadovoljnih Ministrarstvu i Narodnoj kancelariji nešto promeniti. Prethodno sindikalno rukovodstvo je potpisalo saglasnost sa Programom, ali je, ipak, uvažilo mišljenje Generalnog da u ZC Kruševac nema viška radnika! To smo tvrdili svih prethodnih godina, to tvrdimo i sada i, mada žalimo zbog finansijskog gubitka nekih radnika, sigurnost zaposlenih će nam i dalje biti na prvom mestu, a ona će u narednom periodu, biti raznim „racionalizacijama“ puno ugrožavana. Borili smo se i uvek ćemo se boriti protiv otpuštanja i „viškova“, a pristajemo na smanjenje broja radnika isključivo prirodnim odlivom!

Dalje, u istom okviru strogo sindikalnih tema, osvrnuli bi se i na akciju potpisivanja Ugovora o uredjivanju medjusobnih prava, obaveza i odgovornosti koji je ponudjen nekim delovima ZC Kruševac. Da ne bi bilo zabune, dati Ugovor ima zakonsko utemeljenje u članu 278. Zakona o radu, ali smo mišljenja da se ovde radi o ishitrenoj (nikako zakonski obaveznoj - kako pokušavaju da nas uvere) odluci, posebno sada kada Sindikati sa Ministarstvom rade na potpisivanju Posebnog kolektivnog ugovora. Predlažemo i formiranje timova za pregovore o Kolektivnom ugovoru kod poslodavca i, tek onda potpisivanje Ugovora o radu sa svim zaposlenim kako to predvidja član 33. Zakona. Naša predsednica je, u vezi sa ovim pitanjima, pokušala da zakaže sastanak sa Generalnim, ali do sada (23.11.2005.) taj sastanak nije ostvaren. Želimo neprekidni i konstruktivni dijalog sa rukovodstvom, nismo kočničari i demagozi, ali ozbiljnost vremena i neminovnost promena nam ne dozvoljavaju da ostanemo po strani i ćutimo jer, od samog početka, Zakon o radu je izazvao dosta rezervi kod ljudi iz Sindikata, upravo iz razloga što je jedan veliki deo naših firmi (računajući i sve Zdravstvene i Kliničke centre u Srbiji) u društvenoj svojini. Zakon o radu daje prava koja su primerena privatnoj svojini i postavlja se pitanje o mogućim zloupotrebama tog Zakona o radu u društvenim firmama. Tu je jedan veliki prostor za kontrolu na svim nivoima. Tu nastaje potreba da se spreče sve zloupotrebe Zakona o radu i da se ne dozvoli da se ljudi, koji nisu vlasnici preduzeća, ponašaju kao da su vlasnici. Mislimo da je tu sada velika odgovornost Vlade da sa sindikalnim centralama, kao i rukovodstva Zdravstvenih centara sa sindikalnim organizacijama uspostave takvu mrežu koja će za svako konkretno preduzeće u Srbiji da obezbedi da taj Zakon bude poštovan u skladu sa datim okolnostima, a ne da bude izvitoperen i iskorišćen da bi se kompromitovala i sama ideja jedne tržišne privrede i modernog radnog zakonodavstva.

Odbor OO Sindikata ZC Kruševac
- 22:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 14.11.2005.

Sindikalni listić 001

Izbori su prošli i imamo novo rukovodstvo, nov Odbor, novog predsednika/cu i nov način informisanja članstva. U naredne četiri godine pokušaćemo da vas informišemo još bolje i brže, konkretnije, sa više „sirovih“ činjenica, a manje „začina“ u pisanju.
Doneta je odluka da se dodeljuju dve vrste sindikalnih beskamatnih kredita i to krediti od 10000,00 i 15000,00 dinara u zavisnosti od želja i mogućnosti vraćanja. Rok vraćanja je ostao isti za oba kredita – 5 meseci. Veći je i iznos socijalne pomoći koja je sada 4000,00 dinara, dok je posmrtnina koja se isplaćuje porodici umrlog člana Sindikata sada 7000,00 dinara. Zahteve za bilo koje od ovih noćanih davanja predajete, kao i do sada, sindikalnim predstavnicima ili predsednici Sindikata lično.
Neophodno je da se svi članovi Sindikata, a posebno sindikalni aktivisti (bilo bi nam drago da nam pomognu i glavne sestre) uključe u oraganizacuju podele paketića. Dobiće ih samo deca radnika koji su članovi Sindikata. Besplatni će biti za decu rodjenu od 01. januara 1999. godine do 31. decembra 2005. godine. Roditelji starije dece, kao i babe i dede koji su članovi Sindikata, a žele da uplate paketić za svoje unuče uplatiće, odmah po prijavljivanju, 1000 dinara. Ostali zaposleni, ukoliko žele, za svoju decu uplatiće 2000 dinara kolika je puna vrednost paketića. Poslednji rok za dostavljanje spiskova je 02. decembar 2005. godine i posle toga niko neće biti naknadno dodat na spisak.!!! Spiskove bi trebalo da dostave sindikalni aktivisti po odeljenjima ili glavne sestre. Svaki spisak treba da sadrži (napisano na formatu A4, a ne na papirićima koje nećemo prihvatati):

1 Patologija Miloš Mihajlović 5354 Sofija, žensko 1997 1000

Paketići će biti podeljeni posle predstave koja će biti u nekoj sali u gradu i dobiće ih isključivo deca sa spiska. Nepotpuni spiskovi neće biti primljeni. O vremenu i mestu predstave i podele bićete na vreme obavešteni.
Karte za pozorište biće, za članove, po dva komada, preko Sindikata, po povlašćenim cenama, nabavljane i dalje i mođete ih podići već od srede 16. novembra 2005. god. kod predsednice Sindikata Ljubice Andrejić, Medicina rada, tel. 421 502, lokal 2336 ili na mobilni 063 623 910. Kasnije ćete moći da ih podignete ipaltite i kod svojih sindikalnih aktivista.
Posle ponovnog odbijanja prinčevske porodice da primi članove Sindikata u posetu (ovo je, naravno, vic, jer su posete Belom dvoru otkazane za sve do aprila 2006. god.) odlučili smo da vam ponudimo jednodnevni izlet 26. novebra 2005. godine (subota) na relaciji Kruševac – Kragujevac (poseta ikoni Bogorodice koja „plače“, manastiru Drača i manastiru Vraćevšnica) – Gornji Milanovac (Norveška kuća) – Takovo - Vrnjačka Banja (ručak uz muziku u hotelu Slatina – setiće se oni koji su bili). Cena je 700 dinara za članove Sindikata, a 1300 za sve ostale. Prijave (do popune jednog autobusa) do 21. 11. 2005. god. kod Lale, Ivana, Ljubice i svih sindikalnih aktivista. Posle toga, samo kod Ljubice, ako je ostalo neko mesto do popune autobusa.
Nudimo vam i predivno jeftino zimovanje preko Rekreatursa na Zlataru. Pansion je 1350 din. U cenu uključena boravišna taksa, bazen, klizaliste i ski-pass. Otplata na rate. Detaljne informacije kod predsednice i u narednom Listiću.

Odbor OO Sindikata ZC Kruševac
- 21:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Koliko je sati?
Da li Kruševac zna koliko je sati
*
*
*
Zašto Kruševljani ruže lice svoga grada?
(Pitanja u slikama)



Da li je Mirko Tomic (poginuo u 34. boreći se za pravedniji svet) bio homic?
Da li je Mirko Tomic zaista bio homic

Da li su jakuze bili srpski junaci iz I svetskog rata kojima je podignut spomenik?
Da li su jakuze bili spski junaci

Nosi li žena (simbol svih srpskih majki u zbegovima) na spomeniku "vinjak" ili "mentol" dečake? Šta je ona pila u časovima dokolice?
Pije li žena na spomeniku vinjak

Da li gradska česma treba da bude oglasna tabla?
Česma

Da li je riba sladja iz "nadjubrene" reke? (Slikao Veljko Simović)
Rasina

*
*
*
Grafiti našeg grada (iliti, morate li baš po zidovima?)

Skroman zahtev, ali zašto na bolničkom zidu?
Image hosted by TinyPic.com


[I]Voleti Jelenu je OK, ali, ko će da kreči zgradu?

Image hosted by TinyPic.com


Verujem da jesi, ali, zašto ne pišeš na zidu svoje štale?
Image hosted by TinyPic.com

Zemlja Srbija XXI vek
Image hosted by TinyPic.com


*
*
*
Posetite sajtove
*
*
*
Kruševac - zvanični sajt

Kruševac portal

Galerija slika o Kruševcu na kruševačkom portalu

Zvanični sajt Zdravstvenog centra Kruševac
*
*
*
Vesti B 92

Sve vesti na jednom mestu

Kakav ste karakter? Zabavite se!

Vicevi

Poslednje reči
*
*
*
Sajt Vlade Srbije

Sajt Ministarstva zdravlja Srbije
*
*
*