Dođi drugo na divane

nedjelja, 21.06.2009.

Čobanske igre u Županji

Ljepota Slavonije je u njezinoj tradiciji i običajima koje Turistička zajednica grada Županja želi prikazati u okviru projekta "Kruh naš svagdašnji-žetva i vršidba u prošlosti". 13. lipnja 2009. godine. Nastala je ideja o oživljavanju dječjih čobanskih igara, s ciljem da se sačuva od zaborava i taj djelić prošlosti iz života naših djedova i baka. Dječjim čobanskim igrama prikazali smo našoj djeci kako su se igrali njihovi vršnjaci u ne tako davnoj prošlosti.
Po prvi puta dječja skupina Kud-a Kolo prisustvovala je "čobanskim igarama" u Županji. Možemo se pohvaliti sa dva prva mjesta (skakanje u vreći i gađanje tikvica).Bravo Đuka! sa četiri pogođene tikvice osvojili smo prvo mjesto.

Image and video hosting by TinyPic

IGRA MIŠEVA
Skupi se dosta dice ali ni na broj ni na par. Posidaju u krug. Noge zgrče u kolinu, stopala su im sva usrid kola. Naprave miša od marame i guraju ga ispod zgrčiti nogu jedno drugome vičuć: šal¸ite, šal¸ite...
Jedno dite je mačka, pa stoji usrid kola. Gledi da uvati miša. Pod čijom nogom uvati miša, udari mišom onogapo glavi, pa sidne na n¸egovo misto, a onaj bude mačka misto n¸ega.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Dječje igre riječima-brojalice:

1.Do deset broje: "Jednogalo, dvogalo, trogalo, čevrgalo, pegalo, šegalo, egumalo, dedilija, zvrc!"
2. "Jedan, dva, tri, svadili se fratri u kući na vrati, jedan uze tačku, pa udari mačku; mačka digne rep, dade cici med"
3. "ja sam ja, ti si ti, on je on, ti si konj"
4. Ovako govore jedan pa drugi dok ne sustanu:
a: Ta zar ja?
b: Ta ti da!
a: Ta ti lažeš!
b: Ta da ko je?
a: Ta pa on!
b: Ta zar ja?...itd


- 15:27 - Komentari (2) - Isprintaj - #