STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA - SHZ

04.01.2015., nedjelja


BIVŠI MINISTAR ZNANOSTI ŽELJKO JOVANOVIĆ MEĐU SVOJIMA
BIVŠI MINISTAR ZNANOSTI ŽELJKO JOVANOVIĆ MEĐU SVOJIMA

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/141620-koga-ce-milanovic-poslati-u-beograd-na-obiljezavanje-svetog-save-prosle-godine-bio-je-jovanovic-ove-godine-kandidati-su-milanka-i-vesna.html



Koga će Milanović poslati u Beograd na obilježavanje Svetog Save: Prošle godine bio je Jovanović, ove godine kandidati su Milanka i Vesna!

Iako je najveći dio hrvatskih medija pokušao sakriti činjenicu da je sada već bivši ministar znanosti Željko Jovanović prošle godine službeno nazočio svetosavskim svečanostima u Beogradu, ove godine to više neće moći sakriti, samo sada Milanović ima drugi problem - koga poslati od svih zainteresiranih.

Akademijom pod nazivom „Tebi i nama na čast" 27.siječnja 2014. u beogradskom Narodnom pozorištu obilježen je dan Svetog Save. Svečanosti je - potpuno razumljivo - nazočio cijeli državni i politički vrh Srbije, ukratko svatko tko smatra da nešto znači u srbijanskom javnom životu potrudio se te večeri biti na "najvećoj srpskoj slavi". Tom prigodom izveden je i prigodan kulturno-umjetnički program, a na kraju su podijeljene i svetosavske nagrade.

Program je otvorila učenica Osnovne škole "Bora Stanković" iz Beograda recitirajući svoju pjesmu "Sveti Sava". Nakon izvođenja himne "Bože pravde", srbijanski ministar prosvjete Tomislav Jovanović obratio se nazočnima sljedećim riječima.

- Danas se cela vaseljena klanja Svetom Savi. Naše je da idemo samo njegovim putem, uz uverenje da zlo ne može da donese dobro i da smo svi mi pomalo grešni, kazao je Jovanović, koji je u govoru istaknuo potrebu da prvi srpski prosvjetitelj i zakonodavac treba biti uzor budućim generacijama u Srbiji.

- Sava nas i uči da je znanje podloga i samo obrazovana Srbija može da ide napred, poručio je prvi čovjek srpske prosvjete.

Proslavi su nazočili patrijarh srpski Irinej, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer, ministri, zatim princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, poglavari vjerskih zajednica, predstavnici vojske, brojni diplomati, a kao počasni gost u prvom redu se našao sada već bivši ministar prosvjete RH Željko Jovanović.

Zanimljivo da o tom Jovanovićevom posjetu hrvatski mediji nisu izvjestili, čak ni nacionalna informativna agencija (HINA) nije prenijela vijest iz srbijanskih medija o službenoj posjeti hrvatskog ministra Beogradu. Jasno je i zašto.

Jovanović (Željko) koji se deklarira kao ateist u Hrvatskoj nikada nije dolazio pa čak ni po službenoj dužnosti na obilježavanje najvećih hrvatskih vjerskih blagdana pravdajući se svojim nevjerništvom. No čudno je da ga to nije ipak smetalo da ode u Beograd i tamo sjedne u službenu ložu sa srpskim patrijarhom. Iako je u međuvremenu dobio nogom u stražnjicu od svog šefa, to njegovo sudjelovanje na svetosavskoj proslavi otvara niz pitanja na koja naravno nitko iz državnog vrha nikada neće (moći) odgovoriti. Dakle, kakve veze ima Ministarstvo prosvjete Republike Hrvatske s državnom proslavom sv. Save u Beogradu da ministar mora ići na tu proslavu i na njoj sudjelovati? Kada je njihov Jovanović došao recimo na Veliku Gospu u Hrvatsku u neko marijansko svetište? Ili na blagdan Svetog Duje ili Svetog Vlaha? Nikada. Osim toga, ostalo je nepoznato u čije je ime ministar onamo išao, od koga je zapravo dobio zadaću otići tamo - od Vlade, Sabora ili Predsjednika Republike??? Ili je onamo otišao privatno, ali službenim državnim automobilom?

Kako bilo, "lijepe običaje" treba njegovati, pa će i ove godine iz Hrvatske sigurno netko otići na obilježavanje blagdana Svetog Save. Samo koga poslati ove godine? Jovanovićev nasljednik Mornar ne želi ići, ali zato ima drugih kandidata koji čekaju "zeleno svjetlo" svog šefa. Hoće li Milanović nagraditi ministricu Milanku Opačić što je jednom svojom nepromišljenom izjavom uzela Josipoviću najmanje 200 tisuća glasova? Ona bi za razliku od Jovanovića još mogla i aktivnije sudjelovati u vjerskom obredu. Ili će ipak tu zadaću povjeriti Vesni Pusić koja je čovjek za "vraćanje povjerenja"?


- 18:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.