STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA - SHZ

18.10.2014., subota


MARIA KARDUM, PREDSJEDNICA MO PROVIĆ: Ugovor o korištenju usluge skupljanja i prijevoza komunalnog otpada kojeg je tvrtka Benković dala na potpis stanovnicima sela je prijevara
MARIA KARDUM, PREDSJEDNICA MO PROVIĆ: Ugovor o korištenju usluge skupljanja i prijevoza komunalnog otpada kojeg je tvrtka Benković dala na potpis stanovnicima sela je prijevara

http://www.voxportal.hr/vijest/umjesto-reciklaznih-kanti-guraju-nam-crne-vrece-suprotno-potpisanom-ugovoru/33187.html



MARIA KARDUM ISPRED MJEŠTANA SELA PROVIĆ O PRIJEVARI STANOVNIŠTVA OD STRANE TVRTKE BENKOVIĆ D.O.O.

Umjesto reciklažnih kanti guraju nam crne vreće, suprotno potpisanom ugovoru

„Po EU standardima trebamo imati tri kante. Jedan od argumenata im je da po drugim selima imaju probleme s kontejnerima, da ih razbijaju. To je smiješno. Pa treba riješiti problem nasilja, a ne se na njega izvlačiti“ – Maria Kardum

Maria Kardum, predsjednica mjesnog odbora Prović tvrdi da je Ugovor o korištenju usluge skupljanja i prijevoza komunalnog otpada kojeg je tvrtka Benković dala na potpis stanovnicima sela, prijevara.

Iako u članku 7. piše da „nakon što davatelj usluge stvori odgovarajuće uvjete, korisnik je dužan selektirati otpad i njegove dijelove (papir, plastiku, staklo, metal) odlagati u posebno označene kante, smještene unutar vlastitog posjeda, odnosno u posebne kontejnere koji se nalaze u sklopu zelenog otoka i reciklažnog dvorišta„ na terenu im je rečeno da će dobivati samo crne vreće.

Protivno je to zakonu, tvrdi Kardum, jer ugovor kojeg potpisuje direktor Ivica Erlić podrazumijeva civilizirano rješenje zbrinjavanja otpada. Odgovor da nemaju novaca za kante i otoke smatra bahatim, a ostavljaju i prostor za razmišljanje na što se novac, ako ne za usluge odvoza i zbrinjavanja smeća, troši.

Kante razbijaju, pa ih ne žele?

„Firma Benković je prije negdje otprilike mjesec dana javila da će se mijenjati kante gdje će se odvajati smeće. Međutim, to se odužilo. Na kraju, kada je na snagu stupio zakon, krenuli su s podjelom, i to samo jedne kante. Umjesto kanti za staklo i plastiku rekli su da će nam davati crne vreće. To ne dolazi u obzir, jer po EU standardima trebamo imati tri kante. Jedan od argumenata im je bio da po drugim selima imaju probleme s kontejnerima, da ih razbijaju. Meni je to smiješno. Pa treba riješiti problem nasilja, a ne se na njega izvlačiti“ – kaže Maria Kardum.
U članku četiri ugovora, priča predstavnica mještana ovog krajnjeg sela Zadarske županije, piše da se PVC vreće upotrjebljavaju tek ako korisnik usluge konstantno stvara veću količinu otpada od zapremnine kante. Nikako da će one biti rješenje za njegovu reciklažu.

Odvoz jednom tjedno

„Gotovo svi u selu smo se složili da to tako ne može. Vreće ćemo plaćati, a gdje da ih držimo? U dvorištima gdje su životinje, mačke, psi? Da se otpad raznosi? Kad smo pitali zašto je tomu tako gospodin iz Benkovića koji nam je davao ugovore na potpis kazao je „pa mi smo jedva skupili i za ove kante!“. Nas to ne zanima, oni primaju dovoljno novaca i trebali su misliti, planirati sredstva i godinu, dvije unaprijed, jer znalo se što dolazi. Još su nam najavili da će odvoz smeća ići samo jednom tjedno, srijedom. Gdje ćemo držati te silne vreće sa smećem?“ – pita se ljutito Kardum koja neće pristati na igre komunalnog poduzeća s područja Benkovca.


- 13:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.