STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA - SHZ

16.12.2013., ponedjeljak


KULIĆ: Dolazimo do praga bola, broj nezaposlenih će doći do 500 tisuća i prijeti nam kolaps
KULIĆ: Dolazimo do praga bola, broj nezaposlenih će doći do 500 tisuća i prijeti nam kolaps

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/108788-dolazimo-do-praga-boli-i-prijeti-nam-kolaps-price-o-investicijama-su-lazi-a-vlada-treba-odstupiti-jer-nisu-napravili-nista.html



'Dolazimo do praga boli i prijeti nam kolaps! Priče o investicijama su laži, a Vlada treba odstupiti jer nisu napravili NIŠTA'

"U ovoj zemlji organizacija radnog bića je nikakva, a Vlada bi trebala priznati da nisu uspjeli ništa napraviti i odstupiti. Država se nastoji riješiti i radnika i naroda. Priče o investicijama i o tome da će nam Europska unija pomoći su laži. Oni ne kane rješavati probleme novih članica i to su javno rekli.", misli Kulić.

Hrvatskoj prijeti kolaps, naime više od 97 tisuća radnika u Lijepoj našoj moglo bi sljedeće godine ostati bez posla. Prema ključnim pokazateljima, na tržištu rada Međunarodne organizacije rada bez posla će kroz godinu dana ostati 7,2 posto zaposlenih. Trenutna gospodarska situacija u Hrvatskoj, ali i predviđanja gospodarskog rasta ne idu u dobrom smjeru.

Prema pisanju Novog lista, Vlada i Europska komisija te Međunarodni monetarni fond predviđaju blagi oporavak domaćeg gospodarstva u idućoj godini. Kada je riječ o zapošljavanju, pomaci se ipak ne očekuju pa će tako nezaposlenost ostati visoka. Najviše zaposlenih bez posla ostaje u trgovini, građevinarstvu te u prerađivačkoj industriji. Ovim crnim prognozama ne ide u prilog niti trenutni broj nezaposlenih, njih 350 tisuća. No, ova brojka je i veća jer veliki je broj onih koji ne rade, ali nisu prijavljeni na 'burzu'.

Nedavno je HZZ objavio mjesečno izvješće za studeni. Zadnjeg dana u spomenutom mjesecu registrirano je 356.864 nezaposlenih. U usporedbi s listopadom prošle godine, broj nezaposlenih porastao je za 12.420 ljudi, a u odnosu na isti mjesec 2012., broj nezaposlenih popeo se za 9817 ljudi. Crna statistika ne ide u prilog ženama. Među pripadnicama ljepšeg spola, nezaposlenih je 190.184, dok je muškaraca 166.680. U studenom 2013. u evidenciju nezaposlenih prijavilo se 34.770 novih osoba, dok ih je iz evidencije nezaposlenih izašlo 22.350 ljudi. Međutim, njih samo 12.145 pronašlo je posao. Splitsko-dalmatinska županija prednjači po broju nezaposlenih, a slijede ju Grad Zagreb i Osječko-baranjska županija.

Crne statistike dokaz su da priče koje gotovo dvije godine slušamo o dolascima investitora padaju u vodu jednako kao što su u vodu pale ideje iz Plana 21. Okosnica ovoga plana bilo je pravo na rad. "Planiramo smanjiti nezaposlenost i učiniti tržište rada fleksibilnijim, snažnim mjerama suzbiti rad «na crno» i zaustaviti rad bez isplate plaća i doprinosa. Sigurnost radnika i radničkih prava jamčit će i pravedni zakoni, brzo pravosuđe, neovisna i učinkovita inspekcija rada, besplatna pravna pomoć radnicima, sindikalna potpora radnicima te strogo kažnjavanje onih koji svjesno i sustavno krše radnička prava. A to su samo neke od naših mjera.", najvaljivala je Kukuriku Vlada prije nešto više od dvije godine. No, osim puno buke i bezbroj obećanja nismo dobili ništa. Hrvatska je, čini se, bačena na koljena.

Ove crne brojke nisu iznenadile ekonomskog analitičara Slavka Kulića. Naime, kako nam je rekao, ovo nisu samo prognoze, već će se ti podatci vrlo skoro obistiniti jer Međunarodna organizacija rada ne govori u prazno, a svi njihovi podatci su utemeljeni. "Trenutno je preko 360 tisuća nezaposlenih, a oko 100 tisuća ljudi odustalo je od prijave na burzu. Dolazimo do praga bola, što bi značilo da će broj nezaposlenih doći do 500 tisuća. Prijeti nam kolaps.", kaže Kulić. Naš sugovornik nije optimističan niti kada su u pitanju najave vladajućih o investicijama koje bi trebale doći u našu zemlju. "U ovoj zemlji organizacija radnog bića je nikakva, a Vlada bi trebala priznati da nisu uspjeli ništa napraviti i odstupiti. Država se nastoji riješiti i radnika i naroda. Priče o investicijama i o tome da će nam Europska unija pomoći su laži. Oni ne kane rješavati probleme novih članica i to su javno rekli", misli naš sugovornik.

Uvjeren je Kulić da ova Vlada niti u narednom periodu neće učiniti mnogo za poboljšanje situacije u zemlji. "Hrvatskoj treba vlast koja će organizirati narod. Mi imamo pretpostavke, ali nedostaje nam proizvodnja. Hrvatska ima potencijala, ali vlast ne razumije koji su problemi. Nemamo konstrukta niti imamo jači gospodarski plan na duži rok. Oni sve planiraju od danas do sutra, a s time nemamo nikakve šanse za privlačenje investitora. Živimo dnevno, a ne dugoročno. Priče o investicijama samo su ludom radovanje", zaključuje Kulić.
- 18:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.