STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA - SHZ

23.10.2013., srijeda


ŽUC-ova «modernizacija» - izgradnja lokalne ceste 63204 Smilčić-Korlat bez građevinske dozvole
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR


ŽUC-ova «modernizacija» - izgradnja lokalne ceste 63204 Smilčić-Korlat bez građevinske dozvole



Županijska uprava za ceste zadarske županije (u daljnem tekstu ŽUC) je lokalnu cestu 63204 Smilčić-Korlat uvrstila u «dodatni investicijski ciklus», a koji je za 2012. godinu provela Vlada RH. ŽUC Zadarske županije je temeljem punomoći i za račun Hrvatskih cesta d.o.o. sproveo postupak javne nabave i odabrao najpovoljnijeg izvođača Tim d.o.o.Nadin u ukupnom iznosu od 2.828.801,28 kuna. ŽUC to na svojim stranicama nije objavio. Ovdje se ipak radi o lokalnoj cesti koja je u nadležnosti ŽUC-a. Pošto se radilo o njenoj «modernizaciji» ista nije imala potrebnu zakonom propisanu dokumentaciju, odnosno građevinsku dozvolu. Na kraju je izostala i uporabna dozvola, a cesta je puštena u promet.
Zakonom o cestama ( Narodne novine br. 84/11, 22/13, 54/13) člankom 23. je pored ostalih stavki propisano i to da poslovi građenja i rekonstrukcije jedne javne ceste obuhvaćaju i ishođenje lokacijskih, građevinskih i uporabnih dozvola. ŽUC nas u svom odgovoru u to nije uvjerio kod "modernizacije" odnosno građenja ove lokalne ceste 63204 Smilčić – Korlat. Ova cesta je "modernizirana" a nije Zakonom i propisima ispunila osnovne uvjete za sigurno odvijanje prometa na njoj jer su veoma loše građevinski izvedeni njeni elementi (oštri zavoji, odvodnja, nagibi ceste, priključci i dr.), ograničenja brzine od 30 km/h na nekim dionicama i križanja iste sa županijskim cestama u Smilčiću i u Korlatu su jako loše riješena. Kakva je to "modernizacija" jedne javne ceste? Neki mještani je nazivaju i cestom smrti?

Zašto se u program «dodatni investicijski ciklus» nije uvrstila neka županijska cesta koja ima veće prometno i gospodarsko značenje u Zadarskoj županiji? Tko je donio takvu odluku? Zašto na internetskim stranicama ŽUC-a se ne uvrštavaju i sve županijske i lokalne ceste koje se grade i moderniziraju, a nebitno iz kojih programa dolazila njihova investicija? Čemu tajna?

O «modernizaciji» lokalne ceste 63204 Smilčić-Korlat upoznati su članovi upravnog vijeća ŽUC-a i njegov predsjednik Željko Lončar te Župan Zadarske županije Stipe Zrilić, a što je potvrdio i ravnatelj ŽUC-a u odgovoru SHZ -u na Zahtjev o pravu na pristup informacijama. Zašto isti nisu ništa poduzimali? Opet, ni u ovom slučaju nije reagiralo Upravo vijeće Županijske uprave za ceste Zadarske županije čiji je predsjednik Željko Lončar.

Nedavno je Župan Zadarske Županije imenovao Upravno vijeće Županijske uprave za ceste za sljedeće mandatno razdoblje od četiri godine. Za člana i predsjednika Upravnog vijeća je imenovao Željka Lončara, predsjednika županijske skupštine.
Željko Lončar je bio predsjednik uprave Vinilplastike, od 5. srpnja 1996. do 11. kolovoza 2000. godine i predsjednik nadzornog odbora Vinilplastike, od 15. prosinca 1995. do 5. srpnja 1996. i od 11. kolovoza 2000. do 22. travnja 2002. Vinilplastika je otišla u stečaj u travnju 2002. godine. Državni ured za reviziju utvrdio je da postupci pretvorbe i privatizacije bivšeg društvenog poduzeća Vinilplastika Zadar, nisu obavljeni u potpunosti u skladu sa zakonskim odredbama. Ustavne i zakonske odredbe definirale su da pretvorbeni kriminal i ratno profiterstvo ne zastarjevaju, a to se odnosi i na tvornicu Vinilplastika Zadar.
Lončar je bio i predsjednik Regionalne veletržnice Benkovac, od 19.01.2005. do 27.01.2011. godine, koja je također otišla u stečaj.
Žitelji Zadarske županije strahuju da se i Županijskoj upravi za ceste ne dogodi ista sudbina kao što se dogodilo i tvornici Vinilplastika Zadar i Regionalnoj veletržnici Benkovac.

Župan Zadarske županije kao diplomirani pravnik i prvi čovjek županije je pred lokalne izbore 2013. godine isticao da se protivi najavi o ukidanju županija. Ako ovako nastavi kao s imenovanjem osoba koji su uništili tvornice u Zadarskoj županiji, a čiji radnici sada bez plaće tumaraju po ulicama, bit će odgovoran i za ukidanje županije.


POSLANO:

1. Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture RH
2. Hrvatske ceste d.o.o. Zagreb
3. Nezavisni cestarski sindikat


U Zadru, 23. listopada 2013. godine





STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR

- 12:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.