STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA - SHZ

02.11.2011., srijeda


Elite starog režima
Elite starog režima

http://www.hkv.hr/izdvojeno/vai-prilozi/ostalo/prilozi-graana/5084-elite-starog-reima.html

U Hrvatskoj treba što prije donijeti Zakon o lustraciji s obzirom da je za ozdravljenje hrvatskog društva važno da vodeće državne funkcije ne vode više ljudi koji su surađivali te vladali u bivšem jugoslavenskom komunističkom totalitarnom režimu.

Elite starog režima, koje su ranije masovno kršile ljudska prava, usmjeravali su tranziciju u Republici Hrvatskoj. Iste su kontrolirale razvoj tržišnih snaga i tržišta u RH, a posebno su utjecali na distribuciju društvenog bogatstva.

U gospodarstvu su zahvaljujući svojim vezama i kapitalu koji su stekli na nepošteni način domogli su se vodećih i utjecajnih mjesta. Zbog toga je današnje hrvatsko gospodarstvo i dalje u teškom stanju kao što je niska razina proizvodnje, velika nezaposlenost, devastirana i opljačkana poduzeća, veliki vanjsku dug, nelikvidnost i sve drugo što je tim povezano.

Sve europske zemlje u tranziciji koje su provele lustraciju premašile su predtranzicijsku razinu BDP-a, osim Hrvatske koja zamjetno zaostaje za navedenim državama.

Iskoristivši rat i ratne posljedice, a naročito pogreške ekonomske odnosno ukupne politike, elite starog režima Hrvatsku su približile po obilježjima sličnima zemljama Latinske Amerike.

Tako su provedbm pretvorbe tajkunizacijom, izazvali teške, ne samo ekonomske već i opće društvene i političke deformacije. Može reći da je to jedan od glavnih uzroka svih devijacija. U uvjetima brzog bogaćenja manjine, te brzog osiromašenja većine, navedene pojave su sasvim razumljive. Relativno razvijena srednja klasa, koja čini osnovicu civilnog društva u devedesetim godinama je brzo izgubila materijalnu osnovicu.

Jaz između bogatih i siromašnih u Hrvatskoj veoma je veliki, pa nejednakost daleko premašuje onu razinu koja se može smatrati uobičajenom, kako u zemljama u tranziciji, tako i u drugim zemljama tržišnog gospodarstva.

Sintetički izraz svih ovih deformacija manifestira se u razvitku mafiokracije, što je najgori izraz slabosti funkcije pravne države. Stvoreni su mnogi poznati i nepoznati centri moći, koji nastavljaju daljnje djelovanje, te i sada otežavaju vladajućoj vlasti u RH ubrzavanje demokratskih procesa i uspostavljanje pravne države.

U samom središtu te aktivnosti, Republika Hrvatska mora voditi odlučnu borbu protiv organiziranog kriminala, koji graniči s mafiokracijom ili koji predstavlja izraz djelovanja mafiokracije, te korupcije i dr.

Umjesto da se RH nalazi na čelu kolone tranzicijskih zemalja, kao što su predviđali ekonomski znanstvenici na međunarodnim konferencijama o tranziciji, Hrvatska je na kraju kolone. To se naročito odnosi na razinu proizvodnje, na veliku nezaposlenost, veliku zaduženost, slabe performance u međunarodnim ekonomskim odnosima, odnos cijena domaćeg i stranog novca, odnos tečaja razmjene i tečaja po paritetu kupovne moći i sve drugo što je s tim povezano. Sintetički izraz svih devijantnih pojava manifestira se niskom razinom konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Demokratske snage u Europi i svijetu uvidjeli koji su glavni problemi u RH i zbog toga potiču da se što prije donese lustracijski zakon u Republici Hrvatskoj. Tako je Europski parlament donio Rezoluciju o europskoj savjesti i totalitarizmu, 02. travnja 2009. godine, koja je dostavljena i Republici Hrvatskoj kao kandidatkinji za ulazak u Europsku uniju.

Pri donošenju navedene rezolucije Europski parlament pozvao se na Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima UN-a, Rezoluciju 260 (III) o genocidu (od 9. prosinca 1948. godine, koje je donijela Generalna skupština UN-a), članke 6. i 7. Ugovora o Europskoj uniji, Povelju o temeljnim pravima Europske Unije, Okvirnu odluku Vijeća 2008/913/JHA (od 28. studenog 2008. godine o suzbijanju određenih obrazaca i izraza rasizma i ksenofobije putem kaznenog prava), Rezoluciju 1481 o Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (od 26. siječnja 2006. godine o potrebi međunarodne osude za zločine totalitarnih komunističkih režima, Deklaraciju Europskog parlamenta o proglašenju 23. kolovoza kao Europskog dana sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma (usvojena 23. rujna 2008. godine) i druge odluke koje se odnose na demokraciju i poštivanje temeljnih prava i sloboda.

Na sve te apele oficijelna vlast u RH se oglušuje kao da se to nje tiče i čeka kao da će netko drugi taj problem riješiti u Hrvatskoj. Može se reći da su sve istočnoeuropske zemlje donijele Zakon o o lustraciji, osim Hrvatske. Iskustvo europskih zemalja u tranziciji pokazuje da je teško ostvariti stabilan i održiv razvitak hrvatskog gospodarstva bez da se ne provede lustracija.

Neki krugovi u RH vrše propagandu da lustracija nije potrebna i da će donošenjem Zakona o lustraciji doći do «odmazde» i da neće rezultirati pozitivnim pomakom i da je suprotna načelima pravnog poretka. Zatim da nam je sada prioritet posrnulo gospodarstvo, a ne baviti se lustracijom i tu trošiti snagu.

Bez obzira na takvu prljavu propagandu, demokratske snage u Europi i svijetu dale su smjernice RH kojih bih se trebala držati. Toga su svjesne i elite starog režima, koje sada traže izlaz koji bi za njih bio najpristupačniji te su počeli propagirati kako bi trebalo primijeniti strategiju blagosti, a sve kako po njima novi demokratizatori ne bi upali u zamku ispravljanja prošlosti i na taj način počinili nove nepravde i kršenja ljudskih prava. Može te vidjeti tu licemjernost i njihovu brigu za kršenje ljudskih prava.

Međutim autori njihove propagande ne mogu više lagati hrvatskom narodu da ne treba Zakon o lustraciji, jer su hrvatsko gospodarstvo doveli na rub provalije s vanjskim dugom preko 40 milijardi eura. I zbog toga je potrebna lustracija da bi se hrvatsko društvo očistilo od bivših komunističkih kadrova i krenulo u pravcu zdravog oživljavanja hrvatskog gospodarstva.

Mr.sc. Miljenko Marić


Lustracija i obraćeništvo

http://www.preporodhrvatskogduha.hr/?view=cmt&newsid=6

Pokret za preporod hrvatskog duha i poticanje nataliteta u Hrvatskoj – Život
Stalno će poticati i angažirati Hrvate oko osvjetljavanja i navikavanja na osnovne vrijednosti za život u Hrvatskoj. Za očuvanje i unaprjeđivanje života – a samokritika će nam biti polazni poticaj u budućnost.

Od prošle 2006. imamo za lustraciju poticaj Vatikana, zatim zemalja u Europi – što nas može inspirirati za život koji priliči čovjeku. Ali već se pojavljuju kočničari ovoj inicijativi kako neki vlastodršci tako i pojedinci katoličke crkve u Hrvatskoj (čini nam se baš oni na koje bi se lustracija najviše odnosila). Dakle, mjesto da potiču, oni pravdaju iz prošlosti – jednu pogubnu šablonu za življenje u Hrvatskoj, a to se odrazilo i dalje odražava negativno za hrvatski narod.

Spomenuti kočničari u hrvatskoj zajednici zavarani su prividom – materijalna bogatstva ih zasljepljuju, nezarađeno materijalno se ne može kontrolirati i obično ozlijedi dušu. Isti da bi prikrili istinu kao grješnici podmetnuli su UDB-u kao tajnu policiju Srbije, okupatora – eksploatatora Hrvata.

Hrvati doušnici UDB-e i KOS-a i inih srpskih institucija nesvjesno pridaju sebi neku čak i važnost, koju im okupatori – eksploatatori njihove vlastite zajednice kao žrtve, dodjeljivali i nagrađivali ih mrvicama.

Ako nisu u svome narodu kvaliteta i uzor kako bi bili u zajednici kojoj ne pripadaju, što su im Srbi i pokazali memorandumom SANU 1990.-ih godina izbacivši ih iz svojih institucija, na njihovo veliko čuđenje.

Nakon što su poslužili, vratili su se u svoju Hrvatsku zajednicu k majci koja oprašta, ali koja zna kakve je kvalitete svako njezino dijete.
Smisao je obratiti se životu – istinskim obraćenicima pripada budućnost, dakle novi život.

Danas stanje na terenu u Hrvatskoj je odraz hrvatskog duha, a samo može biti alarmantna pouka, što je Pokret za preporod hrvatskog duha prepoznao kao inverziju duhovnog i materijalnog, te uočio diverzije koje se konstantno izvode na hrvatsko biće.

Stvoreni uvjeti i odnosi su razlog neprirodnog ponašanja Hrvata – prije svega onih, na većim dužnostima u vladinim institucijama.

Tako da po izboru volje duhovno se potiskuje iza materijalnog, nema odgovornosti što zahtijeva budućnost, tj. život.
U Hrvatskoj je tendencija umirovljivanja i rasprodaja vlastitih ognjišta čime se zadovoljava gola egzistencija jučer i danas, A SUTRA? Život na Zemlji se zaslužuje do vječitog.

Tko je na strani dobra – taj se kreće i radi, živi kao čovjek, golu egzistenciju pretpostavlja – ima je, ali ima i dušu na prvom mjestu. Pokretu za preporod duha je jedan od ciljeva razotkrivanja diverzanata na život mladih Hrvata, onih koji ih stimuliraju prividom, nekim mirovinama koje ih čine nepokretnima i takve ponižene šalju u smrt, a smrt je odraz – zla duha.

Dakle nagrade su uvijek adekvatne po djelima duha – čega mnogi nisu svjesni i kockaju se životom.

Ostaje nam lustriranje kako bismo više odolijevali iskušenjima!

Dr. sc. Ilija Barjašić
Pokret za preporod hrvatskog duha i
poticanje nataliteta u Hrvatskoj - ŽIVOT

- 17:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.