STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA - SHZ

10.11.2010., srijeda


PRIJETE ONIMA KOJI SU IH RAZOTKRILI
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
ZADARSKE ŽUPANIJE – PODRUŽNICA RAŽANAC

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


DOSTAVLJAMO VAM OBJAVLJENE TEKSTOVE STRANKE HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA – PODRUŽNICA RAŽANAC KOJI SU IZVJEŠĆIVALI HRVATSKU JAVNOST O NEZAKONITIM RADNJAMA OPĆINE RAŽANAC. ČELNICI NAVEDENE OPĆINE PRIJETE ONIMA KOJI SU IH RAZOTKRILI, A SVE S CILJEM DA IH SE ZASTRAŠI.

POREZ NA DOHODAK - PLAĆE

Harač jednima, kruha bez motike drugima.


Porezom na dohodak (plaće i sva druga primanja) radnika i druge sirotinje centralna administrativna vlast definitivno zadržava ustroj jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave kakav je sad. Time definitivno iskazuje nesposobnost i neznanje organizirati efikasnu i primjerenu administraciju na razini cijele države koja po broju stanovnika odgovara srednjoeuropskom gradu ( npr. Berlin).

Ne radi se samo o neznanju i nesposobnosti već poglavito o STRAHU. Centralna administrativna vlast ima strah biti sama nazočna u servisu i službi građana. Vrlo često se čuje kako nismo narod sposoban voditi samostalnu državnu zajednicu. Takva razmišljanja dolaze poglavito iz centra državne administracije.

Čujemo neki dan jednu našu ministricu, da joj ime ne spominjemo, oko javne polemike na događanja u Varšavskoj ulici u Zagrebu, kako ona i njeno ministarstvo o tome imaju stajalište kao da su iz Zanzibara. Sve bi bilo isto da se pokrene bilo koja druga društvena polemika.

Prije nekoliko dana jedan od ministara kazao je kako nam je na vratu i grbači administrativna vlast europske zajednice. Da pukneš od jada i jadnika u vrhu centralne administrativne vlasti. Kako bi njemački narod reagirao da kojim slučajem nije njihova kancelarka zaštitila posrnule gospodarske subjekte prošle godine, već da im je pružila odgovor da to ne smije od Zanzibara. Isprike srcem i dušom svakom čovjeku iz Zanzibara.

Pravdanje centralne državne administracije za održavanje 576 jedinica lokalne i područne samouprave služi im kao alibi za svu nesposobnost, neznanje i javašluk.

Centralna administracija je načistu da takav ustroj ne vrijedi ni pišljiva boba. Stoga je i sama ustrojila na razini županija državne urede uprave za sve potrebne resore ovlasti. No i dalje zadržava ustroj jedinica lokalne i područne samouprave na razini 576 kako bi imala kakav takav alibi za sve propuste i sav nemar u primjeni Zakona i nadzora nad primjenom zakona.

Kako god je državna administracija ustrojila urede državne uprave za sve potrebne resore isto tako je i lokalna i područna samouprava kako županija i gradovi isto tako i općina ustrojila svoje urede za iste resore.

Jedinice lokalne samouprave su naročito glasne svake četiri godine prilikom izbora oko toga tko će voditi koji resor. Kao da nije svejedno tko će voditi resor praznih mogućnosti i još praznijih i jalovijih poslova. Svejedno tko je u općini Galovac resorni čelnik za prosvjetu i zdravstvo. Posve isto vrijedi i za Ražanac i druge općine u RH.

Građani imaju jedinu i stalnu komunikaciju sa državnim uredima te niti ne pitaju jesu li državni ili gradski ili općinski. Državni uredi jedini su u kojima mogu dobiti uslugu i servis, a lokalni su sami sebi svrha.

Sugeriramo centralnoj administraciji što hitnije zatvaranje nepotrebnih jedinica lokalnih i područnih samouprava. Svrhu imaju samo u toliko koliko su već dojadili seoskom puku sa silinom laprdanja. Državna centralna administracija ako joj treba određeni broj novih djelatnika za razine županija i gradova neka ih popuni javnim natječajem.

Obrazložimo ovakvo stajalište i nužnost ukidanjem poreza na dohodak koji i onako nitko ne zna je li obveza poslodavca ili djelatnika jer je solidaran. U svakom slučaju nepotreban.

Primjer općina Ražanac. Općina Ražanac ima primitke iz poreza na dohodak na iznosu od 1.850.000 kuna godišnje ili 155.000 kuna mjesečno. Ovaj iznos se naplati mjesečno od prosječnih 890 poreskih obveznika. Ovo nije dosta za održavanje hladnog pogona općine već nužno svake godine prodaju preko milijun kuna građevinskog zemljišta, a k tome i donacije države. Dakle trošak 12 uposlenih u toj nepotrebnoj općini građanima jest harač zaposlenim radnicima RH-e, a zaposlenima u općini kruha bez motike za koješta i kojekakve troškove.
Namjensko trošenje sredstava te lokalne samouprave nitko u ovoj domovini ne kontrolira osim Državne revizije, a i to je nekakav odgovor (doći ćemo, pripremite se). Ni najmanje to nije kontrola sadržaja troškova i namjene utroška sredstava.

Ukupna sredstva poreza na dohodak za RH-u iznose 5.200.000.000 kuna.
Država za potrebe državne administracije zadržava 29,5%, gradovi i općine imaju 55%, županije 15,5%, a grad Zagreb 79,5%. Dakle prosječni poreski obveznik po ovom porezu izdvaja mjesečno 305 kuna.

Na općinu Ražanac iz ovog primjera otpada 168 kuna po prosječnom poreskom obvezniku ili 890 obveznika za financiranje te općine plaća harač. Kako se time gospodari i tko ima koristi najbolje ćete se uvjeriti popivši kavu na trgu u Ražancu i popričavši sa pukom.

Napominjemo da velika većina poreskih obveznika nije niti stalno nastanjena u Ražancu te im je sasvim svejedno. Sve je građanima RH-e postalo svejedno, pa i plaćati porez zajednici u kojoj ne žive i ne rade zbog, recimo, poreza na vikendicu.

Zaključimo: hitno ukinuti sve nepotrebno pa tako i veliki broj jalovih i nekorisnih jedinica lokalnih i područnih samouprava. Tako ćemo rasteretiti poreske obveznike harača, a narod silne polarizacije do razine zaseoka temama «tko to tamo vlada».

Organizirajmo državnu upravu bez izbora i bez tenzija po svemu primjerenu mogućnostima i potrebama našeg čovjeka i njegovih zahtjeva.

Uredimo društvo zanosnim entuzijazmom kojim smo osvojili neovisnost. Ne dajmo se smetati i tražiti alibije kako to ne znamo i kako smo mlada demokracija. Nismo u dvadeset prvo stoljeće razvoja ljudske vrste ušli iz špilje. Pa još prije pet stoljeća naš Matija Ivanić Pučanin digao je bunu za pravednije i bolje društvo.

Oslobodimo se prizivanja ropstva neke strane administracije. Mijenjajmo se brže i bolje i bit će nam bolje.

Petnaest godina iskustva s ovolikim brojem općina sasvim je dosta. U promjene i u novu pravednost neka nas povede Bog i hrvatsko znanje.


POLA PIJE, POLA ŠARCU DAJE


Dragutin Miočić, načelnik naše male pitoreskne i svakim danom pukom sve siromašnije općine Ražanac (sad nas je tisuću manje nego 2001. na popisu), zaključio je 18. lipnja 2010. godine Ugovor o zastupanju i uređenju međusobnih odnosa sa vrlom odvjetnicom Katijom Jajaš iz Rijeke. Čija li je i tko stoji iza nje čut će se.

Doduše, nisu naveli gdje se zastupaju i pred kojim tijelom državne ili upravne vlasti. Ista zastupa i druge općine u Zadarskoj županiji.

Nije rečeno ni kakav međusobni odnos uređuju. Moguće su svakakve kombinacije. Tek je navedeno da je zastupnik obvezan za nalogodavca izraditi i u njegovu poslovanju osigurati mu sljedeće odvjetničke usluge:
- Usmeno savjetovanje
- Sastav dopisa radi naplate tražbina
- Dopis hrvatskom Zavodu za mirovinsko osiguranje radi pribavljanja podataka o zaposlenju obveznika plaćanja katastarske izmjere

O čemu bi se savjetovali zastupnik i načelnik nije rečeno. Možda znaju, a možda i ne znaju o čemu.

Sastaviti dopis radi naplate tražbina općine valjda bi trebali znati sami djelatnici općine. Ukupno ih je dvanaest (12) sa raznim primanjima, kao apostola. Među njima tajnik, viši upravni pravnik, pročelnik inženjer, načelnik električar, dipl.oec, još jedan viši upravni pravnik itd.

Kakve pak veze ima hrvatski Zavod za mirovinsko osiguranje o obveznicima plaćanja katastarske izmjere bilo bi ih ludo i pitati.
Provjereno nemaju takvu statistiku.

Vrlo važno i najvažnije u ugovoru je definirana cijena tog posve jalova i nepotrebna posla. Utvrđena cijena za svaki pojedini dopis iznosi 123 kune plus troškovi materijalne naravi.

Zvuči vam premalo i nikakav posao. Šipak. Prosječna neto satnica u RH iznosi 28 kuna što znači da za svako odaslano pismo naplaćuju cirka pet (5) sati rada. Nije malo vidjet ćete kako slijedi.

Evo kako glasi taj famozni cirkularni dopis.
Poštovani, obraćam vam se glasom nam iskazane punomoći moga klijenta općine Ražanac na način kako slijedi:
ugovorom o sufinanciranju dužni ste uplatiti 4.000,00 kuna u četiri rate itd. Ako ste uplatili hvala, a ako niste, uplatite jer će biti OVRHA (FRKE).

Dakle nema navedena iznosa tražbine već općenito. Stoga je posve razvidno da je pismo cirkularno istog sadržaja odaslano na adrese dostavljeno iz općine Ražanac.

Štovani naši sugrađani, živimo li mi u Ražancu u vrijeme elektronske pošte ili u 18.stoljeću?
Je li naša općinska vlast mogla taj pismuljak sastaviti sama i dostaviti nam ga s redovnim računima za čistoću u pismu s povratnicom i s naznačenim iznosom stvarnog pojedinačnog duga?
Mogla je i trebala biti, a nije. Zašto? Zato što tada ne bi postojala mogućnost naše narodne mudro zločaste «Pola pije,pola šarcu daje».

Pisma, dopisi i slične gluposti već imaju cijele knjige špranci, to i žapci znaju. Imaju cijele knjige, poslovna pisma i dopise.
No, mali žapci ne znaju narodne mudre «Pola pije, pola šarcu daje». E sad ono što vam se činilo premalo i bez veze.
Eto vidite da nije.

Naša vrla odvjetnica i naš niski načelnik već su naplatili po ovom poslu ukupno 132.360,30 kuna. Jeste dobro pročitali? Jeste. Je li malo? Nije. Po ovom u svemu lošem i sumnjivom ugovoru naplata će se popeti na 400.000,00 kuna ako se ne nađe netko pametan i nadležan staviti ga van snage, a načelnika za štetu prijaviti državnom odvjetništvu.

Postavlja se konačno pitanje: pred kime nas odvjetnica Jajaš zastupa? Ni pred kime i ni pred jednom vlasti. Ni u upravnom sporu, ni pred sudom, ni pred upravnim sudom, ni trgovačkim sudom. Dakle nigdje.
Pa gdje zastupa općinu Ražanac? Pred načelnikom u usmenom savjetovanju oko zna se čega. Koliko pije, a koliko šarcu daje!


OPĆINA RAŽANAC

« PRESKUPO NEZNANJE ILI ? «


Općinsko vijeće općine Ražanac na prijedlog Općinskog načelnika Dragutina Miočića donijelo je ODLUKU o prihvaćanju ponude tvrtke «OIKON» iz Zagreba za sastav zahtjeva za ocjenu procjene utjecaja na okoliš, za poslovnu zonu Vukovac, za iznos od 52.890 kuna (pedeset dvije tisuće i osamsto devedeset kuna).

Općinsko vijeće ovlastilo je svoga načelnika da zaključi Ugovor. Ugovor je i zaključen i potpisan. Zahtjev je sastavljen i dostavljen Ministarstvu zaštite okoliša RH.

Zahtjev je naplaćen i ima točno pet /5/ rečenica poredanih redom na A4 formatu, (rečenice su jednostavne i kratke») za iznos 52.890.- (pedeset dvije tisuće i osamsto devedeset kuna).

Ugovorni sastavljač je sastavio ZAHTJEV /dopis/, a ugovorni investitor ga je pečatio i potpisao, kao da ga je sam sastavio.

Sramota i bruka bila bi manja da općina Ražanac nema u stalnom radnom odnosu: Općinskog načelnika Dragutina Miočića, pročelnika jedinstvenog upravnog odjela, tajnika općine, administrativnog referenta, samostalnog računovodstvenog referenta, komunalnog redara, zamjenika načelnika sa polovicom radnog vremena, profesora bibliotekara, vatrogasca, i svih 15 vijećnika sa po 500 kuna po sjednici Općinskog vijeća.

Dakle svedeno na prosječnu NETO plaću RH u općini Ražanac ima ukupno dvanaest /12/ uposlenika.

Dakle svi zajedno ne znaju sastaviti jedan ZAHTJEV. Sva tragedija nepismenosti poglavito se očituje u neradu, neznanju i neodgovornosti prema sredstvima poreznih obveznika. Mogu se dodati i elementi kriminala. Ovo drugo posve je očito, neće biti procesuirano niti sankcionirano, bez obzira na štetu i veličinu štete. Opravdat će se i pokrivati Odlukom Općinskog vijeća koju je predložio Načelnik, koji bi po Zakonu upravo trebao suspendirati protuzakonite i nemoralne odluke.

Zakon o zaštiti okoliša, Uredbe i Pravilnici po tom Zakonu su precizno naveli sadržaj ZAHTJEVA iz ovog pisma te propisali sve potrebite priloge uz taj ZAHTJEV.

Ovako visoke cijene za ništa rada i ovakvo neznanje su naša stvarnost.

Na kraju pitanje glasi: Tko je više jamio od navedenih 52.890 kuna za pet rečenica, sastavljač teksta OIKON Zagreb bez potpisa ili potpisnik bez znanja teksta, ili možda porezni obveznici?

I na kraju tko se smatra nadležnim izvršiti kontrolu prethodne dvojbe, u ovoj nam našoj jedinoj i najljepšoj Hrvatskoj. Dokumenti iz ovog teksta su javni i mogu se dobiti na uvid u općini Ražanac.


OPĆINA RAŽANAC – PREVARE S NEKRETNINAMA


U Republici Hrvatskoj prevare s nekretninama i zemljištem postalo je pravilo, biznis isprepleten podzemljem, a naročito je to prisutno u jedinicama lokalne samouprave.

Institucije koje su dužne reagirati protiv počinitelja kaznenih djela već godinama su nezainteresirani, na prijave građana Ražanca zbog kriminalnih radnji načelnika općine Ražanac, koji već godinama protuzakonito rasprodaje općinske parcele zemljišta izabranim i povlaštenim pojedincima. Šteta takvim radnjama mjeri se u milijunama kuna, kako za općinu Ražanac tako i za Ministarstvo financija RH.

Načelnik općine Ražanac djeleći mrvice pojedincima u općini nastoji dobiti podršku stanovništva i predstaviti se u pravom svjetlu, a sve kako bi nesmetano rasprodavao općinsko zemljište. Nije se zadovoljio protuzakonitom prodajom općinskih parcela već je za 2009. godinu potrošio i 150.000,00 tisuća kuna reprezentacije ili 2% svih prihoda općine Ražanac.

Dakle, pošteni građani prepušteni su sami sebi i prisiljeni boriti se protiv vjetrenjača.

SHZ Zadarske županije, Ogranak Ražanac raspolaže s prijavama i dokumentacijom, koju su građani dostavljali nadležnim institucijama u RH (predsjednici Vlade RH, Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru, USKOK –u i dr.) u svezi protuzakonite prodaje općinskog zemljišta i enormnih trošenja sredstava za reprezentaciju.

To se sve događa što korumpirani političari navedenih institucija u Zadarskoj županiji vide u lokalnim jedinicama samouprave financijski interes, moć i izborne glasove.

Može se reći da je veza između kriminalnih skupina i politike jaka, što znači da utječu i na izborne rezultate.

Lokalna vlast u Ražancu bez ikakve grižnje savjesti u rukavicama surađuje s organiziranim kriminalom, a na račun mještana općine Ražanac.

Poslano

1. Predsjedniku Hrvatske
2. Vladi Republike Hrvatske
3. USKOK-u
4. Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru



U Ražancu, 10. studenoga 2010. godine



Stranka hrvatskog zajedništva
Zadarske županije
Podružnica Ražanac



- 15:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.