Fantasy-O-Mat Fantasy-O-Mat Fantasy-O-Mat SFera

AKTUALNO


Od 7.-9. prosinca, te od 13.-15. prosinca u sklopu 4. Velesajma kulture u SC-u održat će se radionica pisanja kratke SF priče BUDUĆNOST U ŠACI.

SFera
SFeraKonski Bilten
Kontakt

PREPORUČAMO








< prosinac, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

RASPORED
... ovdje će biti raspored radionice ...

blogeditor
ime
loza
SFERADIONICA
Sferadionica je naziv kulturnog projekta kojeg radi društvo SFera. Riječ je o radionicama kreativnog pisanja, a ovaj blog namijenjen je polaznicima Sferadionica i svima zainteresiranim za takve projekte. Društvo SFera dosad je pokrenulo desetak radionica kreativnog pisanja, među kojima su najpoznatije Macanova fantastična (m)učionica tj. radionica pisanja SF priča i Fantasy-O-Mat, radionica pisanja fantasy priča.

Macanova fantasticna mucionica

Fantasy-O-Mat organizira društvo SFera a vodi Mihaela-Marija Perković

Ostale radionice:

+ SFeraKonski Round Robin (2006.)
+ Radionica pisanja horor priče (2005.)
+ Trodnevna SFeraKonska književna radionica (2005.)
+ Radionica pisanja SF-a (2004.)
+ Tradicionalna SFerina književna radionica (od 1981.)

SFera kroz povijest








SFeraške knjige






21.12.2007., petak

Je, da, znam, ali ...

Na neke sam greške (grješke ili pogrješke, ovisno koji pravopis pratite) navikao, ali lijepo je što me uvijek neke nove iznenade ... Greške je možda i prejaka riječ, ali u nekoliko radova s treće radionice pojavila se zajednička crta koja mi je zasmetala.

Što, naime: nekoliko polaznika učinilo je svoje likove SF-fanovima ili im barem dalo da se u razmišljanju i komunikaciji služe imaginarijem preuzetim iz postojeće baštine znan-fana. Sad, jest, svatko polazi od sebe i onoga što zna (a polaznici nisu bezveze pošli baš na znanstvenofantastičnu radionicu), ali postojeće je - po mom mišljenju - pogrešno iz barem nekoliko razloga.

Najprije, to je lijeno pisanje. Reći da je nešto kao iz "Galactice" ili "Treka" ili već nečega znači osloniti se na vizualnu štaku tuđe mašte, pretpostaviti da će žanrovska publika razumjeti kraticu i shvatiti što joj se poručuje. Publika će shvatiti, to da, ali će shvatiti i da se pisac nije potrudio pronaći nov način da opiše stari prizor (kad već novi prizor nije uspio smisliti) - shvatit će da je lijen, shvatit će da je loš.

Čak ako se publici takav način i svidi (nikad ne znaš s publikom - stoka najobičnija!nono), takav je način pisanja u najbolju ruku namigivanje frendovima i istomišljenicima - zakopavanje samoga sebe dublje u geto. Može funkcionirati na pivi, ali ne i u tekstu, jer što ako priča dospije u ruke nekome tko nije gledao "Galacticu" niti to namjerava? Naša kratica pada u vodu i za sobom povlači ostatak priče!

No, najosnovniji razlog bio bi, čini mi se, što bi nas znanstvena fantastika trebala zapanjivati novim čudima, ne podsjećati nas na stare. "Novum", zvao je taj moment Darko Suvin (ne varam li se) ... Dajte mi stoga nešto novo, novi čarobnjački trik, novu sliku ... pustite viđeno, ma koliko vam se sviđalo.

***

Jedna od priča s radionice - ona Ivane D.H. Lawrence, inače posve pristojna - je ovdje.

***

Zadaća koju su radioničari dobili na tome satu bila je napisati priču polazeći od neke trenutačne znanstvene činjenice, s infodumpom ako treba (to je ono kad priča stane da bi se objasnila znanost na kojoj se zaplet temelji). Nisu se loše ni othrvali, ali o tom u sljedećem blogu.

Radionice s nastavljaju 8. siječnja, a u međuvremenu funkcionira mailing lista za članove, dok sam ja ovdje dužan barem još jedan post.

(mcn)

- 22:38 - Komentari (2) - Isprintaj - prijavi hr.digg - #
design by idplayer, karikatura by ©AL