propovijedi

03.02.2016., srijeda

PETA NEDJELJA KROZ GODINU c


Sv. Alojzije Stepinac, autor Milan Juranić 81 x 71 cm, tehnika: akril na lesonitu

N 7 V NEDJELJA KROZ GODINU
P 8 Jerko, Mladen
U 9 Apolonija, Sunčica
S 10 PEPELNICA; (post i nemrs), Bl. Alojzije Stepinac
Č 11 Gospa Lurdska
P 12 Zvonimir, Damjan
S 13 Katarina Ricci
N 14 PRVA KORIZMENA - Čista

Čitanja:
1. čitanje: Iz 6, 1-2a 3-8
Psalam: 138, 1-2a, 2bc-3. 4-5. 7c-8
2. čitanje: 1 Kor 15, 1-11
Evanđelje: Lk 5, 1-11

Kao i prošle tako i ove nedjelje riječ je o pozivu. U svakom čitanju po jedan poziv. Tri poziva – tri odaziva. Veličina Božja i slabost ljudska, osjećaj grješnosti koju Bog ozdravlja. On prelazi preko naših nesavršenosti jer ga zanima ono bitno – naš odaziv.
Prošle nedjelje Jeremija, danas Izaija. Kažu da je Izaija bio dvorski čovjek. U njegovoj proročkoj viziji Bog mu se objavljuje u dvoru, na prijestolju. Oko njega su serafi. Isto to viđenje možemo smjestiti u Hram. Prva pomisao Izaijina, kao pobožnog Židova jest: čovjek sam nečistih usana, grješan sam, a oči mi vidješe Gospodina nad vojskama. Prema židovskom vjerovanju, tko bi vidio Gospodina taj bi umro. Ali jedan od serafa doletje i uze žeravu sa žrtvenika te mu njome očisti usta i krivica mu bi skinuta i grijeh oprošten. A na glas Gospodnji: ''Koga da pošaljem?'' Izaija spremno odgovara: ''Evo me, mene pošalji!''
U poslanici veliki pozivnik sv. Pavao, kojega je Bog morao sastaviti sa zemljom da bi ''progledao'' i od neprijatelja Kršćanstva postao Kristov najrevniji apostol, danas svjedoči o svojoj nedostojnosti. ''Da, ja sam najmanji među apostolima i nisam dostojan zvati se apostolom , jer sam progonio Crkvu Božju.'' (1 Kor 15, 9 – 10) Da bi sa dubokom zahvalnošću ustvrdio: ''Ali milošću Božjom jesam što jesam.''
Ništa manje spektakularan nije poziv apostola, posebno Petra u današnjem evanđelju. Božanska mudrost Isusova najprije kuša Petra. Govori iskusnom ribaru, koji je cijelu noć sa drugovima lovio ribu i ništa nije ulovio, da danju baci mreže. Petar se pokazuje dostojnim poziva kada odgovara Isusu: ''Učitelju, svu noć smo se trudili i ništa ne ulovismo, ali na tvoju riječ bacit ću mreže.'' (Lk 5, 5) ''Na tvoju riječ'' je ključ koji otvara novo poglavlje u Petrovu životu i u životu ostalih učenika. Oni će od sad ''loviti ljude''. Uzalud Petar govori Isusu: '' Idi od mene! Grješan sam čovjek , Gospodine!'' On 'ostaje u igri', jer Gospodin ne treba nekog čistunca, nego onoga koji će na svaku Isusovu riječ biti spreman baciti mreže. Odjednom nam biva jasnije da ta lađica u kojoj je Petar i Isus nije tek lađica nego slika Crkve na pučini. Da je Petar onaj koji vodi Crkvu kao prvi papa. Da baciti mreže u nezgodo vrijeme, koje baš ne obećava uspjeh, zapravo znači vršiti volju Učiteljevu. Tako je i nama upućen poziv da i mi budemo Kristu poslušni i da imamo povjerenja i onda kada nam naše znanje, naše iskustvo govori kako je to čisti promašaj. Na tvoju riječ Gospodine!
Susret s Bogom korjenito mijenja našu ljudsku logiku. Oni koji su jednom susreli čudesnost Božju, njima više ništa ne izgleda nemoguće.

U iščekivanju proglašenja svetim našeg blaženog Alojzija Stepinca mnogi postaju nestrpljivi pa i kritični prema sv. ocu. Padaju oštre riječi i kritike. Uključivanje Pravoslavne crkve u razmatranju svetosti blaženog Alojzija izgleda apsurdno kada znamo kakvo je ozračje u toj crkvi obzirom na blaženika, a i općenito prema Katoličkoj crkvi.
Našem sv. ocu na srcu je zbližavanje Crkava. Da li je u ovom slučaju Petrov nasljednik u nezgodno vrijeme bacio mrežu pokazati će budućnost. Za nas kao narod ovu neizvjesnost i 'otezanje' ne bi trebalo shvatiti kao nepovjerenje prema blaženiku nego kao darovano vrijeme za posvješćenje njegove svetosti za naš duhovni napredak. Drugim riječima; što bismo imali od toga da je sve išlo glatko i da onda tek možemo reći: 'imamo još jednog sveca' a da nas ne prožme duh njegovog mučeništva. Pred nama je lik hrabrog pastira koji nije pokleknuo pred opasnim neprijateljem Crkve. Totalitarizam koji je u svom programu imao borbeni ateizam ipak nije slomio Crkvu u Hrvatskoj zahvaljujući vjernom narodu i njegovom natpastiru mučeniku. U poratnom mraku, dok je neprijatelj križa Kristova sijao strah i osvetu ime Alojzija Stepinca sjalo je poput svjetionika i bilo ohrabrenje svima koji su se bojali. Koji su bili proganjani ili u zatvorima.
I tada je bilo 'dobronamjernih' savjeta poput: ''Preuzvišeni, trebamo se prilagoditi... vrijeme je opasno....'' Hrabri je pastir u potpunosti izvršio svoje poslanje čija cijena je bilo mučeništvo.
I ne samo to, njegov najveći krimen bila je neupitna vjernost Sv. stolici. A onima koji su ga najviše mrzili dana je danas mogućnost prosudbe njegove svetosti. On je svoju žrtvu prinio, a ova posljednja ostaje na nama da strpljivo i ponizno prihvatimo križ poniženja za vlastito posvećenje. Pa umjesto kritike s molitvom na ustima 10. veljače krenemo put prvostolnice u kojoj počiva njegovo mučeničko tijelo i tako posvjedočimo da smo narod vrijedan imati takvog zaštitnika.

Molitva vjernika

Bogu, koji nas poziva da svoje povjerenje stavimo u njegovu dobrotu i milosrđe, obratimo se smjernom molitvom.

1. Za Crkvu da bude poslušna svome nebeskom Učitelju, te da se dade voditi njegovim Svetim Duhom. – Molimo te.
2. Za one koji su na vlasti kao i za ljude iz znanosti, da budno osluškuju glas savjesti i da rade na općem dobru. – Molimo te.
3. Za sve koji zdvajaju i koje je život do te mjere pritisnuo svojim problemima da su počeli sumnjati u tvoju dobrotu i ljubav, da ih ohrabriš svojom milošću i vratiš na put spasenja. – Molimo te.
4. Za sve nas da ti budemo zahvalni na tvojim darovima koje nam daješ i da i mi darujemo one koji su potrebni naše pomoći. – Molimo te.
5. Za mir u svijetu, za mir oko nas kao i u našim dušama, kako bismo mogli bolje čuti tvoj poziv. – Molimo te.
6. Za mlade u našoj župi da s povjerenjem prihvate poziv nebeskog Učitelja i da krenu putem spasenja i vjere. – Molimo te.
7. Za naše pokojne da im po Kristovoj otkupiteljskoj žrtvi daruješ vječni život. – Molimo te.

Dobri naš Oče, ne ostavi nas bez svoje pomoći i daj da naše misli, riječi i djela budu u skladu s tvojom voljom . To molimo po Kristu Gospodinu našem.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.