propovijedi

15.10.2015., četvrtak

DVADESET I DEVETA NEDJELJA KROZ GODINU - Misijska



N 18 29. NEDJELJA KROZ GODINU, Sv. Luka ev. – Misijska nedjelja
P 19 Izak, Pavao od Križa
U 20 Miroslava, Irena
S 21 Uršila, Hilarion
Č 22 Ivan Pavao II
P 23 Ivan Kapistran
S 24 Jaroslav
N 25 30. NEDJELJA KROZ GODINU, Katarina Kotromanić

Čitanja:
1. čitanje: Iz 53, 10-11
Psalam: 33, 4-5. 18-19. 20. i 22
2. čitanje: Heb 4, 14-16
Evanđelje: Mk 10, 35-45

Ovih nekoliko nedjelja u evanđelju pratimo Isusa u stopu prema Jeruzalemu. To je njegov sudbonosni put koji se odvija u punoj svijesti o onome što ga čeka; strašna muka i sramotna smrt na križu. Smrt zločinca onomu koji je povijao rane i zacjeljivao boli. Koji je tješio i pružao nadu svakom čovjeku, kako god grješan bio. O tome nam govori poslanica Hebrejima koja Isusa otkriva kao Velikog svećenika, koji nije obični liturg, nego onaj ''koji prodrije kroz nebesa '', povevši i nas, skupo plativši otkupninu za grijehe naše. O njemu nam govori prvo čitanje iz Proroka Izaije. Pjesma o Sluzi Jahvinu odnosi se na mesiju, Isusa. Važno je napomenuti da se taj Sluga veoma razlikuje od ostalih svetopisamskih likova. On nije netko tko provodi svoje planove, Njega je Bog ''pritisnuo bolima''. On nije kažnjen zbog svojih grijeha nego zbog grijeha drugih. On na se preuzima krivnje drugih da bi ih opravdao pred Ocem. To je vrhunac – biti dragovoljac žrtve. Idući prema Jeruzalemu Isus upućuje svoje učenike u srž kršćanstva – evanđeoskog poziva. Traži maksimum. Prošle nedjelje poziv na odricanje i oslobađanje od svega što nas sputava prema Kraljevstvu nebeskom, danas žrtva za druge. Učenicima koji u svojim glavama vrte sasvim drugi film i traže prva mjesta on odgovara protupitanjem: ''Možete li piti čašu koju ja pijem ili krstiti se krstom kojim se ja krstim?'' Nerazumno mu odgovaraju ''možemo''.
Svi smo mi u 'zoru života' kršteni vodom i Duhom Svetim, ali to nije dovoljno. Proći nam je kroz Isusov ''krst'' da kroz muke i nevolje života dokažemo svoju učeničku vjernost Isusu i jedni drugima. Zato Pavao piše da smo ''u Isusovu smrt kršteni'' (Rim 6,3)
Kada tako gledamo visinu kršćanskog poziva, kako blijedo i jadno izgledaju naše predodžbe o vjeri koje se mire s pomišlju; samo da ne sagriješim da mi se kakvo zlo ne dogodi ili da ne daj Bože dođem u pakao.
U igri su danas dvojica učenika, dakle, najužih Isusovih suradnika, pa bi se ovo evanđelje moglo uzeti kao propovijed prvenstveno crkvenoj hijerarhiji; papi, biskupima, svećenicima…. Tu je značajna Isusova izreka: ''Sin čovječji nije došao da mu služe nego da on služi.'' Nekada smo češće slušali o ljudima kao što je bio npr. sveti župnik Arški Ivan Vianney, a od biskupa sv. Karlo Boromejski koji je s toliko žara i ljubavi obilazio svoju veliku biskupiju, propovijedao, poučavao, okupljao svoje svećenike i pozivao ih na rad u vinograd Gospodnji. Sv. Ivan M. Vianney pak je izrekao važnu uputu propovjednicima: ''Prvi slušatelj svoje propovjedi treba biti sam propovjednik.'' Vjerojatno tada ne bi propovjedi letjele iznad glava niti bi bile dosadne, nego životne, a život se propovijeda životom.
Isusova zahtjevnost, konačno, nije nešto maglovito i neodređeno. Nešto samo radi Otca. Njegova zahtjevnost se uklapa u izgradnju novosti života koji se zove Kraljevstvo nebesko koje je već tu među nama. Ne poznajemo ga jer ga nismo (još) spremni prihvatiti. Jer živimo ''svoj'' život. Bojimo se prerezati pupčanu vrpcu koja nas veže s ovim svijetom. Pravimo s njime kompromise. Puno pričamo da bismo opravdali svoju ''nespremnost''. Stoga umjesto da '' premještamo brda'' mi o tome pjevamo. Prvi korak je priznati slabost i ''nespremnost''. Drugi je tražiti pomoć da se dogodi ono što on, Učitelj traži od nas.
Ova nedjelja je misijska nedjelja. Duh naviještanja evanđelja trebao bi biti naša trajna zauzetost. Suradnja s misionarima najbolja im je podrška. Pomoć onima koji su potrebni zapravo je nasljedovanje Isusa koji je svoje naviještanje utvrđivao djelima ljubavi. Ako nisam u mogućnosti poći u misije, to mogu ostvariti preko posrednika. Preko onih koji su dio svog životnog vijeka darovali šireći Kristovo evanđelje.
Kad misionar kaže svojim siromasima da ih daruju njihova braća po vjeri onda smo i mi uključeni u misije. Kada se podigne bolnica ili škola u kojoj je i naš skromni doprinos onda smo i mi Krist koji se daruje onima kojima je pomoć potrebna. Amen.

Molitva vjernika

Obratimo se molitvom našem nebeskom Ocu proseći milost vjernog nasljedovanja Isusa Krista u svim teškoćama i nevoljama života.

1. Da u tvojoj Crkvi ne ponestane volje i odlučnosti za radosno služenje ljudima, - Molimo te.
2. Da ljudi na vlasti zauzeto traže rješenja za mnoge probleme u svijetu, - Molimo te.
3. Da oni koji su pritisnuti raznim nevoljama, da osjete tvoju pomoć, - Molimo te.
4. Da nas po ovoj euharistiji ojačaš za svakodnevno strpljivo nošenje životnog križa, - Molimo te.
5. Za naše misionare, da ih ojačaš snagom naviještanja evanđelja spasenja kako bi u najudaljenije krajeve svijeta dospjela tvoja sveta Riječ, - Molimo te.
6. Za mlade, da ih ne zarobi duh ovoga svijeta, već da budu otvoreni za radosno naviještanje tvoga Kraljevstva na zemlji, - Molimo te.
7. Da naše pokojne obdariš životom vječnim, - Molimo te.

Svemogući Bože, poslušaj naše prošnje i molitve koje ti prinosimo snagom spasonosne žrtve Sina tvoga Isusa Krista koji s tobom živi u vijeke vjekova. Amen.





<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.