propovijedi

31.10.2013., četvrtak

DUŠNI DAN



Na Dušni dan uzimaju se čitanja iz Obrednika za sprovod.

Luka 23, 34 – 35: «Zaista ti kažem; danas ćeš biti sa mnom u raju».
Te su Isusove riječi upućene desnom razbojniku za kojega je kršćanska tradicija pronašla i ime Dizma. Njegove kipove ili kapelice postavljati će u Srednjem vijeku uz puteve koji su vodili prema stratištu. Takva kapela nalazi se na početku Nove vesi u Zagrebu.
Isusovo obečanje raskajanom razbojniku da će još danas biti s njime u raju za nas je jasna potvrda ne samo da postoji raj već i da čovjekova duša odmah nakon smrti odlazi pred Stvoritelja i bude li dostojna biti će pribrojena zajednici svetih. To Isusovo svjedočanstvo potire sve špekulacije o tek jedinom sudu na kraju vjekova, te da je tijelo i duša zauvijek nerazdvojna cjelina. Da čovjek ima neumrlu dušu istina je u koju je čovjek vjerovao od prvih tragova njegova postanka. Od najdavnijih vremena u grobovima nalazimo znakove vjere u život nakon smrti, kao i u besmrtnu dušu.
Kršćanska vjera ne prikriva i ne potiskuje smrt. Kroz tamnu zavjesu smrti koja plaši proći nam je da bismo ušli u vječno svjetlo. Nekadašnja misa za pokojne tzv. Rekvijem nekome može mirisati na Srednji vijek, kao i pozdrav redovnika u strogim klauzurama sa ¨memento mori!¨ Ali to je duhovna terapija koja oslobađa od straha smrti, a na vidjelo jasnije dolazi spoznaja uskrsnog jutra. Crkva poziva vjernike da mole za duše vjernih koji su preminuli. Jer: «Tvojim se vijernima, Gospodine, život mijenja, a ne oduzima.»

meditacija

Leti ko lišće što vir ga vije,
Za let si, dušo stvorena;
Za zemlju nije, za pokoj nije
Cvijet što nema korjena.
Tin Ujević

Tisuće lampiona na groblju danas gori i dogorijeva. Jedan mi je od njih privukao pažnju, jer njegov je plamen tako sjajan premda samo što nije dogorio. U srcu mi se rodila spontana molitva: Bože kada bi barem plamićak uljanice mog života tako sjajno plamsao dok ne izgori i posljednja kap ulja.
Nije bitno kako će to dugo trajati, više me zanima kolikima će svojim slabašnim sjajem obasjati njihov životni put da se ne izgube. Taj slabašni drhtavi sjaj koji si mi dao Gospodine ne daj da se ugasne dok budem prolazio kraj svoje braće i sestara. Možda im baš taj trenutak zatreba. Očisti stoga moje oči da budu tvoji prozori na kojima će treperiti odsjaj tvoga Božanskog svjetla.
Ne bojim se onog trenutka kada će ptica u letu zastati i sat prestati kucati. Kada će dašak hladnog vjetra ugasiti moju uljanicu, jer tada ćeš ti Gospodine svojim svjetlom privući moju dušu k sebi.
Ako me budeš obdario milošću govora do posljednjeg trenutka, znam da u mom glasu ne će biti sjajnog akorda molitve svetih. Zavapit ču k tebi hrapavim glasom desnog razbojnika Dizme s Golgote: Sjeti se Gospodine svog neznatnog sluge kojega za ovog zemaljskog života nisi nikada napustio. Amen.



Molitva vjernika

Pomolimo se Bogu, koji nam je uskrsnućem svoga Sina dao nadu u neraspadljivi vječni život.

1. Za Crkvu da uvijek navješta istinu o vječnom životu, - Molimo te.
2. Za sve ljude svijeta da priznaju svetost života od začeća do prirodne smrti, - Molimo te.
3. Olobodi nas Gospodine straha od smrti i udijeli nam nadu u vječni život, - Molimo te.
4. Za one koji su na umoru, koji pate osamljeni pred samu smrt; udjeli im utjehu i nadu u konačno oslobođenje od okova grijeha i zla, - Molimo te.
5. Za naše najmilije koji su preminuli; neka nas iskrena molitva povezuje s njima već na ovom svijetu, - Molimo te.

Svemogući vječni Bože, ti si uskrsnućem svoga Sina pobijedio snagu grijeha i smrti u svakom čovjeku. Molimo te budi milosrdan nama i našoj pokojnoj braći i sestrama te nas vodi u radosno zajedništvo života Presvetoga Trojstva. To te molimo po Kristu, Gospodinu našem. Amen.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.