propovijedi

11.07.2013., četvrtak

PETNAESTA KROZ GODINU c



14 N 15.KROZ GODINU, Just, Miroslav
15 P Bonaventura
16 U Gospa Karmelska
17 S Aleksij, Leksek, Branko
18 Č Bruno, Arnold
19 P Aurelij, Zlatko, Zlata
20 S Ilija prorok
21 N 16. KROZ GODINU, Just, Miroslav

Čitanja:
1. čitanje: Pnz 30, 10-14
Psalam: 69, 14 i 17. 30 i 31. 33-34. 36ab i 37
2. čitanje: Kol 1, 15-20
Evanđelje: Lk 10, 25-37


Tumačeći Zakon Gospodnji, pisac današnjeg prvog čitanja kaže: ''Ova zapovijed što ti je danas dajem nije za tebe preteška niti je od tebe predaleko… Jer blizu ti je Riječ, u tvojim ustima i u tvome srcu, da je vršiš. (Pnz 30, 11…14)
Zakon Gospodnji je ponajprije Božja Riječ koju treba tražiti u svom vjerničkom srcu. Ona je živa, uvijek prisutna po kojoj pobožni vjernik živi i djeluje..
Evanđelje po Luki (Lk 10, 35 – 37) ulazi u samu srž vjere. Dotiče ono što je najbitnije svakom vjerniku a to je vječni život.
Tko će baštiniti život vječni? Odgovor je onaj koji: ''ljubi Gospodina Boga svjega svim srcem svojim, svom dušom svojom, svom snagom svojom i svim umom svojim; a svoga bližnjega kao sebe samoga!'' Ova vrhovna zapovijed je svojevrsni kršćanski diptih – dvokrilje. Ljubav prema Bogu pretpostavlja i mjeri se kroz ljubav prema čovjeku – bližnjem. To je još dojmljivije izraženo u Matejevom evanđelju o posljednjem sudu (Mt 25, 40 – 45), kao i u Prvoj Ivanovoj poslanici: ''Tko ne ljubi brata svoga koga vidi, kako može ljubiti Boga koga ne vidi (1 Iv 4,21).
Dostojevski će to genijalno pretočiti u sadašnjost: ''Ljubav je kao prosjak obilazila zemljom i stajala pred tvojim vratima, a ti joj nisi otvorio – i tu počinje tvoj pakao.'' (Braća Karamazovi).
Na zakonoznančevo pitanje, tko je moj bližnji, Isus odgovara poznatom prispodobom o Milosrdnom Samarijancu. Suvremenim jezikom rečeno Isus razmišlja globalno. Jer, ako je Samarijanac Židovu bližnji, koji se međusobno nisu trpjeli, onda to može biti svatko pod kapom nebeskom.
Ali konkretno? Ne mogu mi biti bližnji koje ne poznajem ili za koje ne znam da uopće postoje. Evanđelje daje jasan odgovor: to je onaj kome sam potreban, onaj tko treba moju pomoć.
Prisjetimo se što kaže prvi dio zapovijedi koja se odnosi na Boga. Ona poziva na ljubav prema Bogu svim srcem, svom dušom, svom snagom i svim umom svojim. To znači biti uronjen u Boga. Biti do te mjere zaljubljen u Boga da mi je on sve.
Naš nedavno preminuli pjesnik Tadijanović je takav odnos s Bogom zorno opisao kao: biti nošen na Božjem dlanu. Onaj tko je po ljubavi tako tijesno povezan s Bogom, želi njemu biti sličan po ljubavi prema bližnjemu. Živjeti po Božju, drugim riječima biti pobožan. Činiti djela koja čini Bog. A djela Božja prema Pismu jesu: zauzimati se za siromahe, udovice, nemoćne i potlačene….
U današnjem psalmu čitamo: ''Gledajte ubogi, i radujte se, nek vam oživi srce, svima koji Boga tražite. Jer siromahe Gospodin čuje, on ne prezire sužanja svojih.'' (Ps 69 /68/ 33 – 34).
Ne možemo se oteti dojmu uzvišenog poziva, ali smo jednako tako svijesni da smo u svagdašnjem životu jadni patuljci prema divovskom pozivu koje nam upućuje Božja riječ ili Zakon Gospodnji.
Pritisnuti tako između htjeti i moći nesmijemo smetnuti s uma da imamo na nebesima Zagovornika, Gospodina našega Isusa. Pavao apostol u poslanici Kološanima, koja je sastavni dio današnjih liturgijskih čitanja, donosi sažetak kristologije: On je Slika Boga nevidljivoga… On je Glava Tijela Crkve….Bog je po njemu – uspostavivši mir krvlju križa njegova – izmirio sa sobom sve, bilo na zemlji, bilo na nebesima. Crkva, moliteljica u najsvečanijem trenutku misnog molitvenog obrasca upućuje svoje molitve: ''Po Kristu, i s Kristom, i u Kristu, tebi Bogu, Ocu svemogućemu, u jedinstvu Duha Svetoga, svaka čast i slava u sve vijeke vjekova.'' (Red mise).
Krvlju križa Kristova mi smo izmireni s Bogom. Prinoseći euharistiju zahvaljivanja Bogu Ocu; po Kristu, i s Kristom, i u Kristu u Duhu Svetomu, mi prinosimo i svoju nemoć svagdašnjeg života u ispunjavanju ljubavi prema Bogu i bližnjemu i tada trebamo moliti pomoć Onoga koji nas je otkupio krvlju svojom da možemo vršiti djela Božja i živjeti po Božju, odnosno biti pobožni. Amen.


Molitva vjernika

Gospodinu, punom ljubavi i milosrđa, uputimo svoje molitve.

1. Da tvoja Crkva i svi njezini članovi žive po zapovijedi ljubavi. – Molimo te.
2. Da svi ljudi osjete tvoju očinsku ljubav. – Molimo te.
3. Da nas očuvaš od hladnoće i nehaja prema onima koji trebaju našu pomoć. – Molimo te.
4. Naše mladomisnike ojačaj svojom snagom da budu nosioci ljubavi Kristove u Crkvi. - Molimo te.
5. Da pošalješ pomoć onima koji su potrebni i u nevolji. – Molimo te.
6. Da podržiš one koji su se posvetili djelima milosrđa u njihovom radu. – Molimo te.
7. Da naše pokojne nagradiš vječnim životom u zajedništvu svetih. – Molimo te.

Milosrdni Bože, u svom Sinu Isusu Kristu došao si k nama kao milosrdni Samarijanac da budeš svima Spasitelj. Pomozi, nama slabim ljudima, da u životu očitujemo tvoju ljubav. To te molimo po Kristu našem Gospodinu.




<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.