propovijedi

04.07.2013., četvrtak

ČETRNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU c



7 N 14. KROZ GODINU, Vilibald
8 P Akvila i Priscila
9 U B. Marija Petković
10 S Amalija, Ljubica
11 Č Benedikt, Bedenik
12 P Mohor, Mislav
13 S Margareta
14 N 15. KROZ GODINU, Miroslav

Čitanja:
1. čitanje: Iz 66, 10-14c
Psalam: 66, 2-3a. 4-5. 6-7a. 16 i 20
2. čitanje: Gal 6, 14-18
Evanđelje: Lk 10, 1-12. 17-20

Uzmemo li da je prvo čitanje, kojemu slobodno smijemo pribrojiti i psalam, svojevrsna uvertira u evanđelje, onda odmah možemo zaključiti da je poruka današnjeg evanđelja radost, oduševljenje, klicanje…..
Kako je god povijesni put Božjeg naroda bio sve samo ne lagodan i bez teškoća; sažetak tog dugog i trnovitog hoda kroz povijest koji se zove Biblija, iznenađuje silinom radosti i optimizma, poput ovoga u Knjizi proroka Izaije.
Biblija ili Sveto pismo tu radost i optimizam crpi iz iskustva kako Bog nikada nije zaboravio svoj narod. Dapače, bio je uz njega i onda kada se taj odmetnuo od Stvoritelja i trčao za drugim, lažnim božanstvima. Srce Izraela je Jeruzalem, koji u Novom Zavjetu postaje: Nebeski Jeruzalem, Kristova zaručnica, Crkva. Ta je sličnost još veča kad se uzme u obzir da je Jeruzalem u židovskom jeziku ženskog roda. ''Radujte se, radujte s njime, svi koji ste nad njime tugovali, da se nadojite i nasitite na dojkama utjehe njegove, da se nasišete i nasladite na grudima krepčine njegove.'' (Iz 66, 10 – 11.)
I evo, odlomak današnjeg Evanđelja po Luki pršti od radosti i oduševljenja prve Crkve koja ga je iznjedrila, a sve je zbijeno u jedan trenutak povijesti u kojem dominira svijest da je svijet zreo za Novo! Ta novost je Evanđelje, Radosna vijest u kojoj je zbijena konačna Objava: Bog je s nama. Poslao nam je svoga Sina po kojemu smo spašeni, ne od bolesti, muke i trpljenja, vrhunac spasenja je u svijesti da sve ima smisla. Da nismo proizvod slučaja, život bez nade u kojem trijumfira zlo nad dobrim kao posljedica kaotičnog stanja i dezorjentacije.
To je ono za čime ljudsko srce teži od pradavnina do danas. Kad činim dobro da mi se zlo ne ceri u lice i govori kako mi je uzaludan trud.
I ne samo to, Crkva je novi Jeruzalem koja svoje članove hrani mlijekom milosti, ali još nas je premalo. To su oni koje Isus šalje da bez straha, kao janjci vukovima dovikuju: kucnuo je čas, Bog stvara novi svijet, pridružite se, pobijedimo zlo!
I danas je malo onih koji su spremni ući u svijet i donijeti mu poruku nade. To nije poziv samo svećenicima i biskupima. Svaki je kršćanin pozvan biti navjestiteljem Radosne vijesti.
Kada se mladi uhvate za ruke i zagrle svoj grad s porukom za život bez droge i nasilja, to je prekrasna poruka koju ne sam da treba podržati, nego joj se treba i pridružiti. Umjesto da ih sažalno gledamo uz komentar: proči će ih oduševljenje i optimizam kad konačno shvate u kakvom svijetu žive.
Največa zapreka novosti evanđelja su naši stereotipi, naše predrasude i konačno naša slabost da se otmemo uhodanom mirenju s osrednojšću ili čak sa zlim koje oholo diže glavu u društvu koje tobože sami kreiramo i s kojim se poistovjećujemo.
Čovjek Duha u Bogu prepoznaje vječnu mladost i vječnu novost, koja se ne zatvara u neke svoje povijesne vrijednosti i nazovi duhovnu začahurenost nego ulazi u svijet da ga preobrazi i obnovi u skladu s Duhom Božjim koji sve čini novo.
Ako se danas osjeća svojevrsni zamor i malaksalost kod vjernika i njihovih pastira, to je samo znak da nismo spremni slijediti poticaje Duha i prihvatiti avanturu radosnih navjestitelja nego radije slijedimo uhodane puteve koje smo si sami izgradili, ili još gore, koje su nam ponudili oni koji nikada nisu niti upoznali otajstvo života koje može ponuditi samo Bog u svojoj novosti i vječnoj mladosti. Amen.

Molitva vjernika

Gospodine Bože, ti nas šalješ u svijet da navijestimo tvoje kraljevstvo. Upućujemo ti svoje molitve, tražeći tvoju pomoć i blagoslov.

1. Obdari svoju Crkvu snagom Duha Svetoga da naviješta spasenje svim ljudima. – Molimo te.
2. Pomozi svima koji se smatraju Isusovim učenicima, u izgradnji tvoga kraljevstva. – Molimo te.
3. Pozovi kao radnike u svoju žetvu mnoge muškarce i žene koji će se nesebično zauzeti za ostvarivanje svijeta bez zla i nasilja. – Molimo te.
4. Očuvaj u miru i ustrajnosti sve službenike svoje Crkve da budu istinski navjestitelji radosne vijesti. – Molimo te.
5. Potakni sve upravitelje naroda i država na zalaganje za mir, pravednost, istinu i slidarnost. – Molimo te.
6. Nauči nas molitvom pratiti i podupirati sve planove i pothvate. – Molimo te.
7. Otvori vrata raja našim pokojnicima i uvedi ih u vječno zajedništvo sa svetima. – Molimo te.

Gospodine, ti si obećao pomoć svima koji ti se s pouzdanjem obraćaju. Molimo te pomozi nam u našim potrebama i usliši naše molbe po Kristu Gospodinu našem.



<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.