propovijedi

06.05.2013., ponedjeljak

UZAŠAŠĆE GOSPODINOVO – SPASOVO





Stara pitanja – novi odgovor.

Čitajući prvo čitanje današnjeg blagdana iznenađuje nas u Lukinim Djelima apostolskim jedno pitanje,za koje bi se očekivalo da je Isusovim uskrsnućem prestalo biti aktualno. Pitanje koje podsjeća na pitanje studenata na kraju predavanja, a koje profesora vraća na sam početak, jer ga studenti nisu razumjeli. «Gospodine, hoćeš li u ovo vrijeme Izraelu opet uspostaviti kraljevstvo?» Međutim, Isus prešućuje dobro poznato pitanje i nastavlja: «Primit ćete snagu Duha Svetoga, koji će sići na vas, i bit će te mi svjedoci…» Primit će Snagu Duha svetoga. Nije zabuna to što je Snaga pisana velikim slovom, jer neki tumači sv. Pisma misle da riječ snaga označava samog Duha – to mu je ime. Dakle, Snaga odozgor ili Duh će ih ispuniti, osloboditi će ih žilavo ukorjenjene židovske zablude da grade zemaljsko kraljevstvo. Postati će svjedoci nečega što sada ne razumiju. To će biti njihov poziv i njihova sudbina. A što se tog poziva tiče u njegovo razumijevanje nas uvodi čitanje iz Pavlove poslanice Efežanima. U jednom blic – prosvjetljenju Pavao iznosi program kršćanskog poziva koji otvara u jednom dahu nevjerojatnu viziju Kristove i naše uloge u Crkvi. Taj odlomak treba jednostavno nekoliko puta pročitati i promeditirati, da nam Otac Slave, kako se kaže u poslanici, dade duha mudrosti i objave kojom ćemo ga spoznati;»prosvijetlio vam oči srca te upoznate koje li nade u pozivu njegovu, kojeg li slavnog bogatstva u baštini njegovoj….» A sve se svodi na to da je Krist Glava Crkvi, koja je njegovo Tijelo , punina Onoga koji sve u svima ispunja. Tu više nema mjesta za naš mali ego za kojim ne trebamo žaliti jer smo uzdignuti u svijet božanskog. Ušli smo ili uzašli u njegovu slavu i postali dio nje. Jesmo li? Ili smo još čvrsto vezani sponama vlastitih predodžbi u smislu «sjedenja s lijeve i s desne strane» u njegovoj slavi. Nastojimo biti nekavi automati koji bi svojim znanjem ili zauzetošću «proizvodili « crkvenost, umjesto da dopustimo Duhu biti njegovim instrumentima po kojima će djelovati u svijetu. Dopustit mu da sam prereže spone koje nas vežu uz staro i dozvoliti mu da nas u svom Božanskom zanosu uvede u novo nama nepoznato, čega se možda potajice plašimo. – Poziv u kojemu treba umrijeti moj mali ja da bi u Njemu doživio puninu bitka. Poziv koji plaši, jer nešto treba umrijeti, pa odlažemo bit i to opravdavamo pozivom na slavlje današnjeg blagdana, a u stvari nemamo petlje učiniti konačni sudbinski potez i reči: Gospodine, odlučio sam se. Dragovoljno se stavljam na raspolaganje tvome Duhu neka me povede putem tvoga Uzašašća, zalog kojemu je smrt ovog zemaljskog ja koje sam do sada poznavao i uz koje sam toliko vezan.

Molitva vjernika

Naša je zadaća nastavljati širiti evanđelje kako nas je uputio sam Gospodin.

1. Ojačaj svoju Crkvu, Gospodine, kako bi mogla širiti poruku Evanđelja po čitavom svijetu. – Molimo te.
2. Za nas kršćane da budemo radosni navjestitelji čudesnih djela koja je učinio Gospodin. – Molimo te.
3. Utješi žalosne, ojačaj klonule, pomozi onima koji su potrebni Tvoje pomoći. – Molimo te.
4. Za nas koji smo se danas okupili na ovoj euharistiji da uzmognemo biti vjerni svedoci Tvoje dobrote i ljubavi. – Molimo te.
5. Za mlade da ih ispuniš duhom odanosti Crkvi. – Molimo te.
6. Ojačaj bolesne i nemoćne da mogu lakše nosti svoje tegobe. – Molimo te.
7. Za našu pokojnu braću i sestre da ugledaju tvoje Božansko lice. – Molimo te.

Molimo te, Gospodine, usliši nam prošnje i pomozi da djelo koje si nam povjerio privedemo kraju na tvoju slavu. Koji živiš i kraljuješ u sve vijeke vjekova.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.