Šaravanjine avanture

petak, 23.06.2006.

Hrvatska - AUSTRALIJA

Što reći, nažalost bio sam u pravu. Hrvatska nije prošla u 2. krug. Australija je slavila potpuno zasluženo. Naša reprezentacija nije ni uz očiglednu sudačku pomoć mogla pobijediti. Zašto? Najbolje je to rekao Ivica Osim u analizi utakmice: ''Svi se prave slijepi pored zdravih očiju, igrač koji ne može trčati ne može igrati nogomet!'' Ta rečenica je za navijače hrvatske reprezentacije bolna, ali i 100% istinita.
Posebno me živcira što je HRT kao ''stručnog sukomentatora'' u Stuttgartu postavio Ćiru Blaževića, koji mijenja mišljenje onako ''kako vjetar puše''. Prvo govori da smo ispali od slabije reprezentacije, a onda da smo mi bili slabiji (nakon što je čuo Osima). Zatim je govorio da smo prenisko postavili skalu uspjeha, da bi na kraju zaključio kako je već sam plasman na Mundijal uspjeh. Možda je za neke i to uspjeh, ali zašto onda uopće igrati, pitam se. Pa i Trinidad se kvalificirao na SP! Mislim da se Ćiro mora maknuti iz hrvatskog nogometa, neka uživa čovjek u mirovini...
Nakon SP-a 2002. i EP-a 2004. slušali smo puno kritika na račun izborinka. Mirko Jozić i Otto Barić tada su morali podnijeti ostavke. Nakon neuspjeha u Njemačkoj imam dojam kao da se nitko ne želi zamjeriti izborniku, nitko ne govori ono što smo svi vidjeli na terenu. Tek je Ivica Osim razbio monotoniju u komentarima naših nogometnih ''stručnjaka''.
Svaka čast Cici Kranjčaru na osvojenom 1. mjestu u kvalifikacijama, ali i tada smo imali puno sreće. Šveđane smo pobijedili u gostima samo zbog toga što im sudac nije priznao čist pogodak, osramotili smo se na Mlati sa 1:1 i na kraju u Mađarskoj sa 0:0, gdje su Mađari bili bolji. Vidjeli smo Šveđane neki dan kako su izvrsno odigrali protiv Engleza. Nisam siguran da bismo mi izvukli neriješeno.
Cico Kranjčar je dobar trener, i ništa više od toga. Ali nama treba izvrstan trener. Cico nije i ne može biti objektivan kada stavlja sina u 1. sastav. U najvažnijoj utakmici prvenstva promijenio je čitavu taktičku postavku reprezentacije, što se pokazalo neuspješnim. Cico govori kao da planira ostati izbornik i nakon SP-a (''Moramo se pripremiti za kvalifikacije za EP.''), što sigurno nije zaslužio. Hrvatska reprezentacija pod njegovim vodstvom bila je taktički i kondicijski inferiorna u sve 3 utakmice na SP-u. Danas svi vidimo da Hrvatska nije bila toliko dobra u svojoj 1. utakmici, koliko je Brazil u tom trenutku bio loš i neuigran. Protiv Japana nismo mogli doći do lopte, a Australija nas je potpuno razmontirala. Nakon izvlačenja skupina SP-a Cico je rekao:''Mislim da je stvarno žalosno za hrvatski nogomet ako se moramo bojati Australije i Japana.'' Dijelim to njegovo mišljenje. Hrvatska se na kraju ipak, koliko god neki to ne htjeli priznati, osramotila na Mundijalu. Mislim da Cico ne može ovu reprezentaciju odvesti na EP 2008. u Austriji. U skupini smo sa Englezima i Hidinkovom Rusijom. CICO MORA OTIĆI!
Tko bi mogao spasiti hrvatski nogomet od sramote i propasti. Sigurno ima nekoliko kandidata. Nikako ne bih volio da funkciju izbornika preuzmu ljudi poput Otta Barića, Ivana Katalinića, Joška Skoblara, Stanka Poklepovića, a pogotovo Ćire Blaževića! Moj prijedlog je Josip Kuže, trener koji je dokazao da zaista zna sve o nogometu. Kao kondicijskog trenera trebalo bi angažirati Rak Miljenka, kondicijskog trenera Dinama, koji je '91. sa Crvenom Zvezdom postao prvak Europe i svijeta! Ako ne Kuže, onda mislim da bi dobro bilo nagovoriti Zvonimira Bobana da preuzme kormilo reprezentacije. Pogledajte samo što Marco van Basten radi sa Nizizemskom! U svakom slučaju, CICO MORA OTIĆI!

- 01:32 - Komentari (17) - Isprintaj - #