ponedjeljak, 28.04.2014.

INCI lista sastojaka i ostale informacije

Želite kupiti prirodni sapun? Ok.

Čitajte INCI listu! To je ono napisano malim slovima na poleđini sapuna. To je jedino što vam govori nešto o proizvodu.

Sapun nikada u potpunosti nije prirodan proizvod jer proces saponifikacije je kemijski proces koji uključuje jaku lužinu, uglavnom je to NaOH (koja koja uništava svojstva biljaka koje koristimo). Ali ono čemu vjerovatno težite je da su ulja koja su korištena u toj saponifikaciji PRIRODNA ULJA. (ne mineralna ulja, ne SLS...)

Poneki mali proizvođač će u dobroj namjeri reći da mu je sapun prirodan ako je koristio sve prirodne sastojke - osim naravno, natrijeve lužine. (Iako, postoji i način dobivanja sapuna od pepela jedne biljke umjesto natrijeve lužine, pa bi se moglo reći da je taj sapun stvarno u potpunosti prirodan, ali tako skoro nitko više ne radi sapune)
Po meni reći da je sapun prirodan ako je napravljen do prirodnih ulja i nije neka greška, ali kemičari to uzimaju za veliki grijeh pa zato pazite da svoje sapune ne nazivate stoposto prirodnima. :-)

Prije kupnje uvijek pročitajte i proučite INCI listu. Ona je jedino na što se možete osloniti za početak pri izboru bilo kakavog, a pogotovo PRIRODNOG proizvoda. Svaki ozbiljni proizvođač ima INCI listu. Onaj koji nema INCI listu ne navodi svoje sastojke kako treba i nemojte kupovati takvu stvar.

Najpopularnije i najalarmantnije je navođenje BILJNA, ORGANSKA ILI GLICERINSKA BAZA pod sastojke. Napominjem da biljna baza u sastojcima ne znači ništa (to znači nije INCI lista). Kad neko navede baza, to poziva na veliki oprez. Onaj koji kupuje tu bazu treba sate baze prepisati njenu INCI listu. Ako to nečini, ne čini ili iz neznanja ili jer pokušava sakriti sastojke.

Primjer dobre INCI liste na sapunu:

Sodium Olivate,
Sodium Palmate,
Sodium Cocoate,
Aqua,
Glycerin,
Cymbopogon Citratus (Lemongrass)Oil,
Mel,
Capsicum Frutescens Fruit Powder

Ovo je lista mog sapuna sa medom.
Sastojci su uvijek navedeni redosljedno po količini korištenja sastojka. U ovom slučaju najviše je saponificiranog maslinovog ulja.

Ako Sodium Olivate stoji na trećem mjestu, znači da se koristilo manje od trideset posto maslinovog ulja u sapunu. Čest slučaj sa skupljim baznim uljima poput shea buttera ili avokada je da se reklamira sapun sa avokadom, a vrlo malo ga je u sapunu. Npr. ako je Sodium Sheabutterate na petom ili sedmom mjestu znači da je tog ulja manje od 15 posto.

Neki koji su se prestavljali kemičari po ovim virtualnim bespućima su nas hladne sapunjare uvjeravali da je sapun sapun, bez obzira koja ulja koristili. Međutim to nije istina. Saponificirano kokosovo ulje ima skroz drugačija svojstva zbog sasvim drugačijeg omjera masnih kiselina. Kokosovo ulje dobro pere, maslinovo dobro njeguje. Zato drugačije djeluje na kožu nego naprimjer saponificirano maslinovo ulje. Također u maslinovom ulju ima mnogo spojeva koji ostaju u sapunu i nakon procesa saponifikacije.

Sapuni koji se rade hladnim postupkom imaju višak ulja, koji iskustveno gledano, dodatno njeguje kožu. U takvim sapunima se ne koriste nikakve nepotrebne kemikalije. Također se iz tih sapuna ne vadi glicerin koji je nastao saponifikacijom, što je slučaj kod konvecionalnih sapuna. Sve to doprinosi tome da sapuni ne isušuju kožu kao oni konvecionalni.

Moja je praksa pokazala da osim pravilnog korištenja masnih kiselina, med i mlijeko u sapunu zbilja čine razliku

Soaps photo soap_zps565755a8.jpg


Kad gledam u sastojke izbjegavala, ako želim prirodni sapun:
1. SLS!!! Sodium laureth ili lauryl sulfate
2. mineralna ulja
3. navedeno nešto kao biljna baza (jer to ne znači ništa, pošto svašta može biti baza)
4. umjetne mirise

Osobno ne bih voljela kupiti ni sapun sa alkoholom jer isušuju kožu, takođe iz istog razloga ne bih voljela sapune koji su većinski od kokosovog ili palminog ulja, jer po mom mišljenju nemaju neka bitna svojstva njege.

- 22:40 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>